fbpx
 
Cele 23 de evenimente majore care au schimbat viața ieșenilor în bine

Cele 23 de evenimente majore care au schimbat viața ieșenilor în bine


Modul în care administraţia ieşeană construieşte un discurs paralel este dezolant. Am numărat ieri de curiozitate, pentru că îmi atrăsese atenţia puzderia de evenimente promovate de Mihai Chirica în mediul online: între 1 şi 19 mai, primarul a participat la 23 de festivităţi, n-a refuzat nimic. Şi-a umplut programul numai cu activităţi protocolare: trei premieri academice, simpozioane, comemorări, festivisme, o mică agapă de „genealogie şi heraldică", plus vreo patru băi de mulţime, cu seniori, studenţi, femei. N-a ratat nimic.

Acesta e jurnalul unei vedete de carton, într-un reality show monoton, pentru gospodine pensionare care uită televizorul deschis în surdină şi uită de el. Scenariul e atât de prost şi nici măcar personajul nu e o prezenţă fizică, să te ţină în priză. E un mic activist zelos care face din demagogie ocupaţia lui principală şi modul de a-şi croi drum prin viaţă.

Şefii oraşului umplu spaţiul şi ne ocupă timpul fără să ne spună de fapt nimic, aceasta fiind de fapt ratarea noastră colectivă. E modul nostru de a ne autodistruge, nu e nimic dulce şi voluptos în această lene abisală. Ne lăsăm prosteşte manipulaţi de un om care ne distruge viitorul. Precis, meticulos, perfect cuantificabil.

În acest moment, în celălalt capăt de ţară, se derulează proiecte de infrastructură mare, de importanță locală, prin fonduri europene ce urmează a fi decontate în exerciţiul financiar 2021-2027. Aceste proiecte sunt în execuţie deja! Proiectarea lor s-a făcut de mult şi au termene de finalizare în 2024. E judeţul Bihor. Mai sunt exemple de lucrări cu decontare ulterioară în alte locuri din ţară. Ilie Bolojan ne vrea proști şi manipulaţi la Iaşi ca să nu-i stricăm socotelile, ca să nu-i deranjăm investiţiile cu fonduri publice pe care le obţine fără a avea o concurenţă serioasă. Bolojan ne vrea slabi şi înapoiaţi la Iaşi ca să atragă toţi banii la el. Noi să stăm cu leneşii noştri în braţe.

Am văzut că se ceartă oamenii la Cluj că n-au primit oferte la Centură de 100 km în regim de autostradă, că mai sunt nişte detalii tehnice de pus la punct, dar ieşenii cred că n-au aflat şi nici nu-i doare capul că proiectul valorează 1 miliard de euro şi va fi finanţat prin POT, cu acordul Guvernului României.

Cluj mai are şi un metrou de 1 miliard de euro aprobat prin PNRR. Deci Cluj, 2 miliarde de euro plus 460 milioane de euro alte drumuri de legătură cu Centura care vor fi finanţate ulterior. Plus Spitalul Regional.

Iaşul are un terminal de 70 milioane de euro. Aud că azi a mai fost o sindrofie cu notabilităţi locale. S-au ţinut discursuri. Costel Alexe postează poze optimiste prin parcuri, Mihai Chirica va inaugura o Baie Turcească de 4,5 milioane de euro.

Cluj - Iaşi = 3 miliarde de euro la 100 milioane de euro. Noapte bună! PNL are tot interesul să mute tot bugetul în Ardeal, au grijă Boc şi Bolojan, iar Ciolacu (PSD) n-are niciun interes major la Iaşi. Mergeţi la culcare, oameni buni.

Municipiul Iaşi nu are niciun proiect pe fonduri europene în noul exerciţiu. Nu are nimic demarat, nu ştim ce vrem, nu ne preocupă deloc infrastructura mare. Nu avem nimic în execuţie pentru noul ciclu de finanţare europeană, iar pe cel vechi, demarat încă de acum 10 ani, mai avem proiecte pe care nici măcar nu le-am început sau pe care le-am abandonat împotmolite în proceduri eşuate.

Noi ne irosim viaţa cu fraze goale şi minciuni parfumate. Sărbătorim fără să avem ce. Tot timpul celebrăm ceva. Nu există ocazie să nu ne oprim şi să evocăm ceva fără nicio semnificaţie reală. O adunătură de lideri îşi dau mâna pentru a se sprijini reciproc şi a ne duce de nas. Îşi rezolvă toţi interesele personale neatacându-se şi menţinând imponderabilitatea vieţii politice. Nimic nu e palpabil, nimic nu e real, doar vorbe şi imagini contrafăcute.

Stăm blocaţi, n-avem nicio şansă să continuăm aşa încă 10 ani, dar nu suntem în stare să creăm un val care să-i măture pe aceşti escroci care nu fac nimic în afară de a încasa șpăgi din lucrările publice şi din afacerile imobiliare. Ne lăsăm manipulaţi de conturi false şi algoritmi toxici, care ne învăluie.

Judeţul Iaşi nu e nici măcar în TOP 10 naţional al investiţiilor directe. Nu suntem nici măcar în TOP 10 PIB/cap de locuitor. Nu avem deloc infrastructură, nu avem facilităţile care să asigure calitate vieţii pe termen lung. Dar dormim pe noi. Suntem mulţumiţi de acest prezent doar pentru că nu crapă. Fiecare zi în plus ni se pare câştigată şi îmbătrânim tot amânând deciziile, până într-o zi în care murim plictisiți.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31