fbpx
 
Colapsul mobilității: orașul care trăiește cu investiții zero nu există

Colapsul mobilității: orașul care trăiește cu investiții zero nu există


Colapsul Bucium nu e o fatalitate. E suburbia cu cel mai lung traseu (şi cele mai lungi coloane implicit), dar colaps e şi în Lunca Cetățuii-Valea Adâncă, şi în Rediu-Valea Lupului. Nu e colaps doar în Galata când pleacă Mihai Chirica de-acasă şi are deschizători de drumuri în intersecţii ca un veritabil Ceauşescu (substantiv comun).

Colapsul nu e o fatalitate pentru că între 2015 şi 2024, 9 ani de împliniri măreţe, Iaşul nu a avut şi nu va avea nicio investiţie de Infrastructură Mare. Nu poţi inventa oraşul de 400.000 de locuitori fără nicio investiţie, dar cu 50.000 de locuinţe noi în ultimii 10 ani. E imposibil.

Dar ieşenii care stau acum în coloanele de 60-90 de minute ca să ajungă în oraş au crezut că se poate trăi fără investiţii publice. Că se poate administra oraşul doar cu șpăgile din contractele-cadru: plombări, gazon, pavele, panseluţe şi festivalurile „zero audienţă”.

Să nu faci în 10 ani o linie de tramvai din Bucium până în Podu Roș? Să nu faci un tren, un tunel, o stradă paralelă, suspendată, orice pe pământ sau în aer?! Este clar de 10 ani că aşa nu se mai poate şi să nu faci nimic, să nu ai în 2023 nici măcar un proiect maturat? Cine poate suporta atâta nesimţire? Ce stat este acesta în care Justiţia înghite asemenea specimene şi nu reacţionează? Ce echilibru natural între hoţi şi oameni simpli asigurăm în acest oraş ca să nu ne distrugem?

Problema nu este că ieşenii primesc ceea ce merită sau ceea ce au votat. Puterea locală a acoperit tot spectrul politic. Nu mai ai ce vota în afară de ce-i acum. AUR e o oaste de strânsură, sunt aceiaşi oameni adunaţi de peste tot, toţi sunt „foşti”.

Problema este că liderii, reprezentanţii cetăţenilor, sunt de o calitate morală mizerabilă şi total lipsiţi de simţul datoriei. Aceşti oameni nu iubesc Iaşul, pur şi simplu nu le pasă de oraşul pe care, ironic, îl reprezintă. Liberali, pesediști, useriști sunt şi în alte judeţe. În marea majoritate sunt la fel de netrebnici ca în Iaşi, dar în unele judeţe din vestul ţării aceşti reprezentanţi sunt foarte concentraţi pe obiectivele comune ale oamenilor şi reuşesc să fac investiţii remarcabile şi să se dezvolte.

Niciodată Iaşul n-a fost atât de confiscat de reprezentanţii săi ca în ultimii 10 ani. Nu ai nicio speranţă. Mihai Chirica a transformat oraşul într-o afacere personală. Dezastrul orelor din trafic (care distruge viaţa pe termen lung, cu consecinţe economice foarte grave, nu e o mică sincopă pe un domeniu neimportant) reflectă această devalizare uriaşă şi transfer al intereselor publice în nişte buzunare private. Cei puşi să administreze devin cei care fac avere.

Chirica a administrat afacerea în primul mandat împreună cu PSD. Ei formau majoritatea, ei tăiau şi spânzurau. Florin Boca, Gabriel Surdu erau marile vedete, amândoi disperaţi după îmbogăţirea din afacerile imobiliare proprii. PSD şi Chirica s-au reprezentat de fapt pe ei înşişi. Când bagi afacerile personale în administraţie s-a terminat totul. E nenorocire. Doi-trei sponsori din Consiliul Local, cu mii de apartamente în portofoliu, hotărăsc totul. Toţi ceilalţi ciugulesc pe lângă ei, iar când un ales vrea să dea lovitura de 1-2 milioane de euro dintr-un proiect imobiliar, va ajunge să voteze tot ce i se pune în faţă. Aceasta e nenorocirea, dispare raţiunea interesului general, interesului amarâţilor care stau 2 ore ca să intre în oraş şi să se ducă la muncă. Chirica le-a dat sponsorilor PUZ-uri şi terenuri de construit, iar ei i-au aprobat desfrâul bugetar, marea devalizare în mii de cioburi.

Schema s-a repetat cu PNL şi cu USR. Bostan şi Dornean şi-au descoperit veleităţile de mari antreprenori imobiliari şi au devenit şi ei mici milionari în euro. Boz a ajuns să se căciulească la o sinecură publică, pe lângă activitatea lui de avocat. La USR, Husanu a luat un PUZ într-un termen rezonabil, cu derogare, obţinând un regim de înălţime mare, P+9. Firul s-a rupt. Aceşti oameni au buza în cârlig şi Chirica îi trage cu mulineta. Nicolau, tot de la USR, a luat 150.000 de euro dintr-un foc tot de la nişte imobiliari, el fiind Şef al Comisiei de Urbanism din marea opoziţie de carton.

Când bagi afacerile în politică, Iaşul devine confiscat. Stai 10 ani să-ţi iei o autorizaţie în Iaşi. Waze-ul îţi dă 40 de minute la 2 km de drum în Bucium. Din Valea Adâncă până în Centru faci o oră şi-un sfert. Investiţiile sunt zero. Averile lor pe spatele politicii sunt cu şase zerouri. Cu Alexe nu mai ai ce să discuţi pentru că el e chitit doar pe afacerea lui cu terenuri rezidenţiale şi din care face milioane de euro. Ce interes să mai aibă el pentru proiecte metropolitane? O să mintă, o să facă postări heirupiste, pe care i le scriu alţii, dar el tot la afacerea lui se va concentra.

Responsabilitatea nu este a alegătorilor, că n-au mai rămas opţiuni. Responsabilitatea este a echipelor care fac politică, până la urmă. A birourilor politice, a activiştilor care tac ca nişte slugi proaste. Sunt contondent, dar umilinţa la care suntem supuşi în acest oraş este prea mare. Marii agenţi economici ar trebui să-i tragă de mânecă pe liberali, pe pesediști, pe useriști. Să le bată obrazul la oameni ca Vatră, Juravle, Muraru, la pesediști rezonabili cum sunt Cojocaru şi Balanișcu, să le urle în faţă dacă e cazul. Presiunea leadership-ului trebuie să fie mult mai puternică. Organizaţiile politice trebuie să fie mult mai vii, mai democratice, mai polemice în interior. Judeţele din vestul ţării se dezvoltă. Noi lăsăm o şleahtă de afacerişti venali să se îmbogăţească din politică pe spatele nostru.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29