fbpx
 
Cazul Tabla-Alexe. În presa vremii, să scrii o știre adevărată te face suspect

Cazul Tabla-Alexe. În presa vremii, să scrii o știre adevărată te face suspect


Mă apucă lehamitea când văd conspiraţiile de doi lei ţesute în jurul materialelor publicate ieri şi astăzi despre Dosarul Tabla. Niciun canal media local, în afară de REPORTER şi 7IASI, nu a preluat informaţiile, mă aşteptam. Vorbim cred de 30 de publicaţii, televiziuni locale, radiouri, site-uri independente.

Dar să ajungi să spui, ca presa mainstream în judeţ, că nu e nimic nou în această poveste, cu șpaga cerută de Costel Alexe, mi se pare incredibil. E dezgustător. Nimeni nu ştia nimic despre ce-a fost în Dosarul Tabla. Nu s-a ştiut timp de 3 ani ce s-a întâmplat de fapt, cine a cerut șpaga, care a fost contextul, cum s-au făcut actele, ce s-a descoperit la interceptări, filaj şi percheziţii.

Nimeni n-a ştiut de paravanul Asociaţiei HPN, folosită de Costel Alexe şi în Afacerea Vipera, unde a şifonat 350.000 de euro şi unde, fiind lăsat în pace de procurori complici la acea vreme, n-a făcut decât să fie încurajat să continue în acelaşi fel.

Ai un preşedinte de judeţ inculpat pentru luare de mită iar șpaga se cară cu TIR-ul, şi presa de largă audienţă nu redă informaţiile ca şi cum Costel Alexe n-ar exista! Aşa ceva nu era posibil în anii '90, când am început să fac jurnalism, şi ţin minte că în anii unui FSN atotstăpânitor presa era mult mai vie şi mai curajoasă. Să ai un asemenea subiect, care se întâmplă o dată la 10 ani, şi să nu-i aloci nici măcar un rând. Aceasta nu mai este presă în interesul ieşenilor, care au dreptul măcar să fie informaţi, dacă altceva nu se poate.

Mi-a dat cineva să văd interpretarea penibilă a lui Aurel Dobașu, care o ţine langa cu sistemul securist care a dat comanda celor două redacţii să-l demoleze pe Costel Alexe. Aici nu e un act jurnalistic pur, consultarea unui dosar penal deschis publicului, ci o operaţiune otrăvită pusă la cale de PSD şi de nu ştiu ce securişti, o cabală care îmi dă mesaje pe telefonul personal şi mă forţează să scriu numai ce vor ei.

E ruşinos pentru Aurel Dobașu să se pretindă ziarist şi, în acelaşi timp, să denigreze în asemenea hal tocmai meseria pe care şi-o revendică. E ruşinos să arunci anatema asupra REPORTER şi 7IASI, care practică pur şi simplu jurnalismul de interes public.

Dosarul Tabla a fost dat la consultat pentru oricine doreşte. Nu e nicio conspiraţie. Noi am făcut cerere la ICCJ, am primit aprobarea în aceeaşi zi cu 7IASI şi mă aşteptam chiar să fie mai multe redacţii care să dorească să-l consulte. Într-o lume normală, ar fi trebuit să avem 10 echipe de ziarişti care să se înghesuie pe uşa de la ICCJ. Am stat două zile, a fost chinuitor şi am convenit să publicăm în aceeaşi zi, ca să nu ne carotăm reciproc. Asta e tot.

Mai sunt dosare de corupţie în Iaşi. Ar trebui să ne batem pe ele. E o dovadă de crasă decrepitudine şi provincialism să nu te concentrezi pe informaţiile reale, cu impact asupra vieţii noastre în această comunitate, şi să reliefezi tot felul de interpretări artificiale, care n-au nicio legătură cu realitatea. Să arunci conţinutul şi să mesteci nişte staniol. Unii au pierdut o ocazie foarte bună de a tăcea.

Article image
În ianuarie 2021, președintele Consiliului Județean dormea acasă, cu soția, pe strada Amurgului, deși divorțaseră din octombrie 2020, ca să scape de ancheta penală. DNA îl filma când intra și ieșea din casă Interceptările arată că șeful la Arcaland, parcul de peste 1 milion de euro de la Sculeni, era Costel Alexe. Muncitorii îl sunau ca să îi plătească, facturile îi erau trimise pe Whats App iar soția îi cerea aprobarea pe...
Autor Cezar Moraru Anchete 05 Martie 2024

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30