fbpx
 
Dictatura sponsorizărilor: Alexe și Chirica reinventează mita la nivel de stat / EDITORIAL

Dictatura sponsorizărilor: Alexe și Chirica reinventează mita la nivel de stat / EDITORIAL


Să generalizăm:
Romeo Vatră, directorul de la Aeroport, îl cheamă la el în birou pe şeful Strabag, cel care a construit Terminalul 4, şi îi dă o mapă în care îi cere o sponsorizare constând în 50 mc de BCA, 200 de baxuri de vată bazaltică de 15 cm, 100 ml profile de geam şi câteva sute de saci de mortar şi glet de tencuială. „Pentru soţia mea", ar spune Romeo Vatră.

Strabag ia lista, se scarpină în cap şi se execută. Aşa sună cererile ciudate ale ordonatorilor publici din România, care au afaceri conexe pe numele soţiilor.

Romeo Vatră e prins întâmplător cu sponsorizarea. Procurorii spun că e luare de mită, dar absolut toată lumea din Partidul-Conducător hotărăşte că Romeo Vatră trebuie să rămână în această funcţie executivă. Cei 872.000 de acţionari ai Aeroportului, locuitorii judeţului Iaşi, nu au drept de vot în luarea deciziei.

Această situaţie descrie un stat autoritar. O castă privilegiată se substituie legilor penale şi anulează valorile democratice. Hoţul nu doar că nu este pedepsit, dar chiar rămâne în funcţie şi îţi cere voturile în numele democraţiei, o sintagmă golită de orice importantă.

Alt exemplu: viceprimarul Daniel Juravle cheamă la el în birou pe şeful Symmetrica, al cărui contract-cadru de 5 milioane de euro cu Primăria este în derulare, şi îi dă o mapă în care e o cerere de sponsorizare de 200 mp de pavele pietonale şi auto, gama premium, înspicate în culori pastelate. „Pentru iubita mea", ar fi spus şi Daniel Juravle, care nu e căsătorit.

Patronul Symmetrica, obişnuit cu sponsorizările, face această donaţie pentru viceprimarul Juravle, bineînţeles fără niciun interes. Cineva îi toarnă, Juravle e acuzat de luare de mită şi totuşi PNL consideră că actul donaţiei e perfect firesc şi nu există niciun motiv pentru care să nu rămână în funcţie. Ieşenii nu au cum să se opună pentru că nu ei fac numirile de viceprimari.

De ce n-ar face toţi la fel? Şeful DSV să ceară spnsorizare în cârnaţi, pe bază de notificare oficială, fără ocolişuri. 5 tone pentru botezul copilului. Şeful de la Spiridon să ceară sponsorizare 5.000 de cutii de antihistaminice de la furnizorul de medicamente, iar donaţia să ajungă în farmacia soţiei directorului. Prefectul PSD să ceară mobilă pentru o casă de vacanţă, tot a soţiei.

Toată șpaga să se ia în natură. Şi toţi să spună că e legal. Luarea de mită să se transmită pe mail, ca la Alexe: „Vă rog să îmi daţi o maşină electrică de 64 kw, tracţiune integrală. Soţia are nevoie".

Vă daţi seama ce dictatură absurdă suportăm?

Să mai explicăm o dată: două slugi mărunte din Primărie primesc ordinul în 2018 să intabuleze urgent blocul fără autorizaţie al lui Gheorghe Cheșcu, acesta urmând să vândă 51 de apartamente, valorând circa 4,6 milioane de euro. Ghergheșanu şi Gavriluță se întorc de pe teren şi îşi pun mâinile în cap: blocul avea 6 niveluri în plus deasupra cotei zero! Trebuia să aibă parter şi are 5 etaje şi mansardă.

Cei doi spun foarte clar în declaraţia dată la DNA: „Ne-am dat seama că acel bloc are o mare problemă (era ilegal - n.a.), dar am trecut la edificarea clădirii (pentru că acesta era ordinul primit - n.a.)". Şi Chirica, Harabagiu şi arhitecta-șefă semnează de trei ori la rând acelaşi act falsificat pe care l-au redactat doi funcţionari mărunţi, obedienţi şi laşi, pe care îi striveşti cu degetul ca pe nişte viermişori.

Gândiţi-vă că înlocuitoarea arhitectei-șefe şi-a dat seama că e ilegal, dar totuşi nu l-a avertizat pe Chirica. Nu era treaba ei, nu se bagă în oală şefului, tolera marea corupţie şi i se supunea.

Dar aceşti doi funcţionari total umili şi neînsemnaţi au reuşit să intabuleze un bloc cu 9 nivele, total ilegal, făcându-i pe Chirica şi Harabagiu, baronii absoluţi ai Iaşului de 10 ani, aflaţi la apogeu în 2018, să semneze de trei ori la rând o edificare falsificată, fără să-şi dea seama.

Chirica şi Harabagiu petreceau în vila lui Cheșcu, dând un tun de 4,6 milioane de euro, şi totuşi amândoi sunt încă în funcţiile publice şi cer voturi! Vor să conducă în numele partidului-stat, al obidiţilor şi al plătitorilor de taxe. Nimeni nu se împotriveşte.

Doi amărâţi spun: „Şeful ne-a dat ordin, e o mare problemă cu blocul" şi totuşi nimeni nu-i opreşte. Frauda e evidentă, dovezile sunt clare, actele există, executanţii umili sunt chiar daţi afară din serviciu, îşi pierd pâinea, şi totuşi Mihai Chirica rămâne în funcţie şi vrea în continuare să fie conducătorul public al ieşenilor. Şi chiar e considerat un model de succes în casta politică.

E o aberaţie tipică dictaturilor. Sistemul comunist nu îşi pedepsea propriii corupţi. Marii nomenclaturişti care furau erau mutaţi disciplinar, erau rotiţi dintr-un judeţ în altul, îşi păstrau privilegiile, o luau de la zero, nu făceau puşcărie pentru că regimul comunist nu voia să-şi expună public propria mizerie, hoţia generalizată însemnând la acea vreme sute de mii sau chiar milioane de lei. Regimul muşamaliza faptele propriilor nomenclaturişti, le ascundea şi de multe ori nici nu se dădeau pedepse. O critică în Biroul Politic era de ajuns.

În schimb, comuniştii îi executau pe traficanţii de carne de porc. Îi pedepseau drastic pe hoţii de drept comun, pe gestionarii mărunţi, de tip Ghergheșanu şi Gavriluță, care furau din avutul obştesc. Era o justiţie făcută în stradă, vizibilă pentru popor, făcută să impresioneze şi să distragă atenţia de la marile jafuri ale liderilor comunişti.

Acelaşi lucru se produce acum. DIICOT luptă cu traficanţii de petarde pe stadioane. Un mic activist care fumează iarbă este plimbat încătuşat. Se fac dosare răsunătoare cu patroni de pensiuni şi acesta este un tip de justiţie coborâtă în stradă, făcută să fie observată, să fure ochii.

Dar marii rechini deschid listele electorale. Partidul e de neatins. Dosarele sunt ţinute la secret, la fel ca în comunism. Sponsorizările în natură sunt noua contrabandă de șpagă, făcută legal.

Hoţii de materiale sunt la prezidiu şi conduc şedinţele adunărilor generale ale acţionarilor, dar nu ca în America, o democraţie funcţională, ci ca în ţările caspice, dictaturi imposibil de răsturnat. Nu doar că presupunem, dar Primăria şi Consiliul Judeţean chiar sunt întreprinderi cu acţionariatul format 100% din cei 872.000 de ieşeni.

Gândiţi-vă că vine o autoritate de supraveghere din afara galaxiei, ne adună pe toţi în curtea întreprinderii şi ne spune: „Aceşti oameni au furat din materialele întreprinderii. Mihai Chirica şi Costel Alexe au fost prinşi şi sunt trimişi în judecată. Au furat chiar din bunurile voastre, ale fabricii în care munciţi şi vă aparţine. Trebuie să votaţi printr-o ridicare de mână dacă îi daţi afară. Votaţi acum".

Ce credeţi că s-ar întâmpla? O mare de mâini s-ar ridica imediat. Dincolo de anevoiosul drum al justiţiei, aceşti conducători trebuie daţi afară din întreprindere. Să arătăm a democraţie, a stat modern, civilizat. Pentru că au furat de la noi din casă. Au furat ce ne aparţine şi nu vor să plătească. Alunecăm într-o dictatură sau ieşim la lumină. Liberalism, valori europene.

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30