fbpx
 
Vi se pare că se mai construiește ceva în Iași în acest moment? / EDITORIAL

Vi se pare că se mai construiește ceva în Iași în acest moment? / EDITORIAL


Cum va arăta Iaşul în următorii 3-4 ani? Simplu. Exact cum îl vedem acum. Încremenit şi perimat în punctele esenţiale: modernitate, mobilitate.

Pasajul Socola nu va începe nici anul acesta, deşi are buget asigurat şi licitaţie adjudecată. Nu se lucrează pentru că sunt alegeri în toamnă. Cel puţin doi ani pierduţi, după alţi 7-8 ani în care nu s-a proiectat nimic în conexiunea Bucium-Iași.

Drumul ocolitor, pe lângă calea ferată din zona Pasajului, are o prevedere bugetară de 4 milioane de lei dar licitaţia nu este încă organizată. Oamenii sunt minţiţi şi lăsaţi să fiarbă în suc propriu. Experienţa fragmentării Opoziţiei arată că se poate supravieţui politic fără să faci nimic notabil.

În Primărie se doarme efectiv pe salarii de 1.500-2.000 de euro. Circa 10% folosesc instituţia ca pe un releu de extorcare a petenţilor, firme şi persoane fizice. Sunt 50-60 de funcţionari care se îmbogăţesc din condiţionarea actului administrativ. Au case, terenuri, apartamente, maşini scumpe, bani ascunşi.

Alt exemplu: sunt trei ani de când Primăria nu e în stare să facă un caiet de sarcini pentru externalizarea serviciului de Termoficare, deşi a pierdut în acest timp 70 milioane de euro, iar proiectul dotării cu turbine pe gaz, în cogenerare, a fost ratat în exerciţiul 2020-2024. Pur şi simplu n-au depus proiect pe fonduri europene, aşa cum au făcut alte 12 oraşe din ţară.

N-o să vină nimeni la o ruină, aşa cum arată cele două CET-uri. O să vină cel mult cu proiectul aprobat în faza de execuţie şi cu un constructor angajat, termenul fiind clar definit. Dar pentru asta trebuie să munceşti, iar echipa Chirica nu vrea să muncească. Departamentele tehnice şi de dezvoltare sunt o catastrofă comparativ cu alte oraşe mari din ţară. Iaşul pierde enorm în proiectele mari, care nu sunt vizibile imediat, pentru că echipa lui Mihai Chirica este extrem de slabă în competiţia naţională. E ca la fotbal, Liga 1. Unii au loturi, antrenori, sunt pe primele locuri. Alţii stau de la locul 14 în jos.

O iarnă grea, cu o medie cu 10 grade mai mică decât în ultimii 2-3 ani, ar fi devastatoare pentru oraş. Dar dincolo de scenariul pesimist, rămân pierderile cu un sistem de cazane nemodernizat de 50 de ani şi care e o ruină. Dar 80% au centrale de apartament şi nu-i mai interesează. Dar să iei salarii de mii de euro în Primărie şi să blochezi dezvoltarea pe un domeniu-cheie, energetic, e inacceptabil. Să nu faci nimic şi să nu decontezi niciodată eşecurile e cea mai sigură cale spre subdezvoltare. Ai regimuri în lume care rezistă de 35 de ani, nu păţesc nimic, dar sunt la fel de sărace şi lipsite de viitor. Sunt regimuri abandonate în propria lor neputinţă şi corupţie.

Cozile din Nicolina-Lunca Cetăţuii şi Păcurari-Valea Lupului sunt ucigătoare şi degradante pentru condiţia de contribuabil, de om care a învăţat, a muncit, plăteşte rate şi vrea să se deplaseze în oraşul în care locuieşte. Nu există niciun proiect pentru a rezolva mobilitatea pe cele mai aglomerate axe de tranzit din Iaşi. Nici măcar un drum paralel pe şesul Bahluiului nu-s în stare să facă.

Simbolurile Iaşului sunt pentru mine Parcul abandonat de la Teatrul Naţional şi coada de 4 km de la Podu Iloaiei. 9.000 mp de alei şi iarba care stau în aşteptare de 3 ani, după ce proiectul a fost amânat 15 ani. O şosea ocolitoare de 15 milioane de euro pe care niciun conducător ieşean n-a fost în stare să o proiecteze şi să o execute în ultimii 10 ani. Sunt simbolurile unui fel de a face lucrurile: prost, în lehamite, cu concepţii învechite. Am devenit genul de oraş de provincie plin de lipsuri dar cu lideri ajunşi milionari din funcţiile lor publice.

Iaşul va arăta la fel de vetust şi anchilozat în următorii trei ani. Nu vei putea construi nimic în Iaşi dacă nu dai şpagă. O autorizaţie se va lua în Iaşi în minim 5 ani. Oraşul e traumatizant, experienţele sunt brutale pentru cei care vor ceva de la viaţa lor. Nu trebuie să ceri nimic, trebuie să fii supus.

Proiectele europene vor fi cele vechi, care împlinesc aproape 20 de ani şi care vor fi anunţate înşelător, fără să mai înceapă vreodată. Mihai Chirica se va minuna cât de uşor este să dispui de 20 milioane de euro/an ca să-ţi asiguri o majoritate comodă. Ne-am semnat propria noastră lâncezeală încă 3-4 ani. Ne-am condamnat la irosirea acestor ani de viaţă.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: