fbpx
 
USR devine partid-balama pentru Mihai Chirica, acest „Buzatu fără flagrant" / EDITORIAL

USR devine partid-balama pentru Mihai Chirica, acest „Buzatu fără flagrant" / EDITORIAL


Mihai Chirica a fost salvat vineri de USR de un nou colaps administrativ: expirarea termenului pentru noua organigramă, situaţie care ar fi făcut imposibilă exercitarea funcţiilor de la 1 iulie. Dar cel care l-a ajutat nu a fost Marius Bodea, conform reacţiei stridente a lui Cosette Chichirîu, ci fostul ei tovarăş, Filip Havârneanu, şeful USR Municipiu.

Cosette a folosit sintagma „Nesimţirea USR/Bodea", dar senatorul nici măcar nu s-a numărat printre delegaţii la Congresul Naţional de la Bucureşti, influența sa fiind zero în acest moment.

Ori şefa Eco de la Iaşi e dezinformată, ori practică o propagandă contondentă, de tip Șoșoacă, în care nu contează ce spui, ci doar să nu te opreşti. Adevărul n-are nicio importanţă.

Adevărata ştire este că USR (în care Bodea nu are nicio funcţie) e înclinat să îi asigure lui Chirica o majoritate de 14 voturi în următorii ani. Neoficial, în momentele-cheie, se va conta şi pe cele 4 voturi AUR. USR, prin Filip Havârneanu şi fraţii Tanasă, oamenii promovaţi de Cosette Chichirău, vrea să beneficieze de binefacerile Puterii după 8 ani de Opoziţie. Câţiva tineri de-acolo sunt disperaţi după recompensele financiare. Vor avea viceprimar, consilii de administraţie bine plătite, câteva soţii angajate pe viaţă în administraţie, acces la comisioane, relaţii, oportunităţi.

USR la nivel naţional se chinuie încă să recreeze un pol majoritar alături de PNL, dar după 6 ani fără succes, în care a suferit umilinţe greu de suportat, a ajuns în cele din urmă să se comporte ca un partid-balama. USR a renunţat la veleităţile de partid al schimbării, de val al reformelor care să răstoarne Sistemul şi să transforme România într-o ţară a libertăţii reale şi a integrităţii. USR cerşeşte acum de la „băieţii mari" un mic oscior de ros, asumându-şi noua identitate: milogi la poarta unei Puteri prea mari ca s-o poată cuceri. Va fi un pic mai conservator, ca să dilueze impactul AUR, şi va face orice ca să fie atractiv ca soluţie de avarie pentru PNL.

Problema se pune la fel şi la Iaşi. USR nu mai luptă. Marius Bodea a făcut-o singur, ca un erou romantic, uşor depăşit. Ipocrizia USR este că ar putea avea o contribuţie la planurile Iaşului din următorii ani. Nu va avea niciun rol. Problema este că Mihai Chirica nu e un liberal bine-intenţionat, avid să reformeze şi să modernizeze. Chirica e un baron paranoic, intrat în putrefacţie. Mihai Chirica nu împarte nimic din Putere, el e singur pe scenă, ceilalţi sunt figuranţi şi îl servesc. Chirica nu va asculta nicio recomandare, nu va fi deschis şi cooperant. Îi va dresa pe cei de la USR, le va da nişte bani şi îi va presa să cadă în genunchi în faţa sa şi să rămână acolo.

USR e în cele din urmă o balama. Cosette Chichirău are dreptate, dar paradoxul este că nu Marius Bodea e „politicianul învechit şi compromis", ci chiar oamenii ei, aduşi de ea în politică, adică Filip Havârneanu şi Ştefan Tanasă. Chichirău şi Bodea se reunesc acum în afara USR, ca o ironie a sorţii.

Iar asta cu oamenii vechi şi noi e o retorică de doi lei din partea domnişoarei Chichirău. USR a făcut şi până acum prostituţie. Cezar Baciu a fost prietenul adus pe listă de Filip Havârneanu. Răzvan Timofciuc s-a prostituat după ce s-a săturat de rolul de ordonanţă a lui Marius Bodea. Iulian Nicolau face şi azi prostituţie în Primărie, evoluând dezinvolt sub steagul USR. I se rupe de platforma-program a acestui partid.

Drama este că balamaua asta coclită a fost votată de ieşeni. USR a avut în municipiul Iaşi al cincilea rezultat la nivel naţional. A fost o muncă uriaşă din partea unei echipe mici, iar acum Mihai Chirica îi cumpără la preţ de chilipir. Drama este că o mână de şulfe neghioabe îşi bate joc de voturile ieşenilor. Nu vor produce nimic. Vor căpuşa Puterea şi vor întoarce spatele oraşului. Îşi vor închide telefoanele şi îşi vor astupa urechile.

Vor asista la toate eşecurile şi la reprezentaţia anacronică a unui ins izolat în PNL şi ţinut pe perfuzii de câţiva granguri din Justiţie. Chirica e blocat în idei puţine şi fixe. Discursul său de vineri din Consiliul Local este acelaşi din ultimii 10 ani. Nu înţelege nimic, nu vrea să schimbe nimic. Transportul public se dezintegrează, dar el îl consideră un succes. Traficul nu se va rezolva pentru că e vina ieşenilor. Teoriile sale sunt fără sens şi neproductive. Iaşul crapă la toate încheieturile, banii sunt risipiţi într-o deșănțare fără limite, urbanismul e o catastrofă ultra-penală şi toată organizaţia actuală a administraţiei ieşene este de tip Crimă Organizată, Cosa Nostra. Singura diferenţă dintre Mihai Chirica şi Dumitru Buzatu este că primul n-a fost prins în flagrant.

USR se lasă cumpărat. E banal. Chirica nu dă de la el. Nu-l costă nimic personal. Vineri era la un pas să dea foc Primăriei, pentru că a stat cu organigrama până la limita ieşirii în afara legii. USR l-a mai ajutat o dată. Apoi, primarul nostru iresponsabil a petrecut în Clubul Legend până la 4 dimineaţa. Aceasta este imaginea reală a Iaşului. Corabia Nebunului.

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: