fbpx
 
Ghinionul Sfintei Parascheva

Ghinionul Sfintei Parascheva


Wow! Un autocar a scăpat de sub control şi toţi cei 52 de călători, porniţi în pelerinaj cu prilejul sărbătorii Sfintei Parascheva, au scăpat cu viaţă. Minune ceva mai mică: accidentul a avut loc în dreptul unei troiţe. Minune de-a dreptul minunată: toţi membrii familiei care locuiau în ograda prin care a luat-o autocarul au scăpat neatinşi.

 

Aşa-i că este fascinant apetitul pentru ocult al minţii omeneşti ?! Trăim în secolul în care iPhone şi Facebook au cucerit lumea. Învăţăm la şcoală despre Charles Darwin şi teoria sa evoluţionistă. Adormim în timp ce la televizor se difuzează documentare despre Big Bang. E secolul în care fertilizarea in vitro e doar o chestiune de bani. E secolul în care, dacă eşti milionar, îţi poţi plănui o vacanţă pe lună. Cea galbenă şi vizitată de Armstrong, nu calendaristică.

 

Cu toate acestea, un grup de exploratori se zbate să demonstreze că a descoperit Arca lui Noe pe vârful unui munte din Turcia. I-aş crede dacă aş vedea că, într-o barcă de dimensiunile celei descoperite, pot intra câte o pereche din fiecare specie de animale. Păcat că, până să prinzi toate animalele, pierzi timp cât pentru o duzină de vieţi.

 

Au trecut 20 de ani de când cercetărorii au clonat-o pe Dolly şi, în ţări precum Irlanda sau Polonia, statul consideră că poate fi proprietar pe trupul fiecărei femei. Când biserica îşi pune amprenta în mod profund pe societate se ajunge la normalităţi anormale, precum cea în care femeile nu pot decide dacă să facă avort. În urmă cu 500 de ani, pentru opinii contrare Bisericii Catolice, riscai să te încălzeşti pe rug. Astăzi, în numele unor dumnezei, încă sunt oameni dispuşi să omoare şi să se omoare.

 

Iaşul are pretenţii de oraş universitar. Educaţia înseamnă evoluţie, ceea ce contrastează cu imaginea unei gloate de oameni prosternaţi în faţa unei racle cu ciolane. Nu ştiu dacă şi acum, că nu mai urmăresc fenomenul, dar sigur, în trecut, au fost aduse la Iaşi şi plimbate pe străzi oseminte ale altor presupuşi sfinţi.

 

Nu văd nimic dumnezeiesc în a dezmembra osemintele unui decedat. Nu e nimic creştinesc în a trimite la Iaşi mâna unui mort, piciorul la Bucureşti şi, eventual craniul, în nu ştiu care colţ de lume. Îmi pare mai mult o profanare de cadavre. Probabil, este extrem de rentabil. Nu e uman să nu laşi morţii să se odihnească în pace. Astfel de ritualuri sunt barbare şi păgâne.

 

Nu ştiu de vreun testament prin care Sfânta Parascheva să-şi lase moştenire oasele norodului ieşean. Nu cred că şi-a dat acceptul ca lumea să-i poarte ciolanele pe străzi ca pe-o sacoşă de la supermarket.

 

Era să uit. În incidentul cu autocarul, la care mă refeream la începutul textului, a murit şoferul. Dar asta-i o minune cam ghinionistă.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30