
Cel mai mare abator de câini din România: mașina care colectează 3 milioane de euro/an și cozi de maidanezi din 10 județe
- Prețurile Vetmedan variază foarte mult de la o comună la alta, de la 500 de lei la 1.500 de lei/câine capturat, în funcție de cât vrea fiecare primar să dea
- În padocul din Suraia (Vrancea) au fost eutanasiați peste 6.200 de câini anul trecut
- Daniel Lazăr face cu 7 angajați o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro/an
- Contractele cu primăriile din Iași sunt foarte costisitoare, dar momentan firma a capturat foarte puțini câini
- Dobrovăț a făcut un contract-cadru de 150.000 de euro, bani cu care teoretic s-ar captura între 750 și 1.000 de câini. Pentru o singură comună, e imens
- Holboca s-a angajat să plătească 85.000 de euro firmei Vetmedan
- Autoritățile acționează în sens invers: în loc să aloce bani publici pentru sterilizarea câinilor, plătesc sume mult mai mari pentru capturarea acestora
- Articol în colaborare cu Sebastian Oancea – www.antifakenews.eu
Iubitorii de animale l-au catalogat drept „criminal”. Daniel Lazăr, un medic veterinar din Suraia, Vrancea, spune că e un om de afaceri și iubitor de animale.
Cifre: anul trecut, la adăpostul său privat, au fost aduși 7.039 de câini maidanezi din țară, iar 6.275 au fost eutanasiați. „Eu vreau să circul pe stradă fără să mă atace un câine. Fac totul legal. Adun câinii, le fac examen clinic, îi deparazitez, îi microcipez și, dacă după 21 de zile calendaristice nu îi revendică sau nu îi adoptă nimeni, îi eutanasiez”, a spus el.
Firma sa, Vetmedan, are în derulare peste 100 de contracte cu localități preponderent din estul României. Din Iași, cu Holboca, Valea Lupului, Voinești, Grajduri, Dobrovăț, Tomești și Hîrlău. Din 2023 încoace, valoarea contractelor Vetmedan a depășit, însumat, 5 milioane de euro.

Daniel Lazăr vine personal la capturat câini din Focșani tocmai la Iași. Face echipaj cu fratele său. Afacerea a ajuns la 3 milioane de euro/an
74.250 lei pe 3 ani, 50 de câini pe an
Săptămâna trecută, pe 6 martie, Daniel Lazăr a mai parafat o afacere la Iași. Contract cu comuna Tomești care i-a concesionat serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân: 74.250 lei pe 3 ani, 50 de câini pe an. A ridicat și primii 20 de maidanezi. Reiese o medie de 590 lei/animal.
E printre cele mai mici contracte ale sale, cu comuna Corbu din Constanța, tariful este 1.400 lei de câine. „E foarte greu de capturat, sunt și pe plajă”, a explicat el prețul de pe litoral. „Nici la Bragadiru, printre blocuri, nu e ușor de capturat”, a completat el.
Legea îi obligă pe șefii de comune și orașe să gestioneze problema câinilor fără stăpân. Fie își fac propriul padoc, așa cum are municipiul Iași, fie concesionează serviciul către un privat.
„Padocurile sunt foarte puține, în județul Iași nu e nimeni privat, este o problemă mare. Am avut contract anul trecut. Acum suntem din nou în procedură, nu mai mergem pe un an. Va fi pe un termen mai lung pentru că e greoaie procedura și ne ia foarte mult. N-am finalizat-o, avem două firme care au depus oferta. Alocăm 70 – 80.000 lei anual”, a declarat Gheorghiță Curcă, primarul din Hîrlău.
Acesta a adăugat că localitatea pe care o conduce nu-și permite financiar să-și facă propriul adăpost.

Padocul din Suraia are o capacitate mică, până în 300 de câini. Patronul prinde câini din mai multe județe și îi eutanasiază rapid: 90% sunt eliminați după 14 zile
20.000 euro de la Hârlău
Anul trecut, orașul Hârlău a avut contract cu Vetmedan și și-a trimis maidanezii la Suraia, cale de 200 de kilometri. „Câinii pot fi transportați și pe distanțe mai mari, în afara județului, dacă sunt respectate condițiile legale”, a declarat Gabriel Ciobanu, șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.
La o singură acțiune, prin tranchilizare sau cu lațul, firma din Vrancea capturează câteva zeci de exemplare. „Se prind între 50 și 60 de câini, în două mașini”, a spus veterinarul Lazăr.
Practic, contractul de la Hîrlău, 95 de câini, s-a putut face în două, maxim trei drumuri. Ecuația financiară a fost simplă: 80.750 lei (fără TVA) pentru 95 de câini = 850 lei fără TVA/câine (1.011 lei cu TVA). Aproape 20.000 de euro dintr-o suflare.
După trei săptămâni, sunt omorâți
La firma Vetmedan, dr. Lazăr are acum 9 salariați, dar a spus că, la rândul său, are contracte cu două cabinete veterinare, atunci când nu face față, și cu două firme care să ocupă cu incinerarea cadavrelor celor eutanasiați.
Lazăr e obligat să-și facă o planificare riguroasă din cauza capacității limitate a padocului, 210 exemplare maxim.
Traseul câinilor: capturare, transport, cazare/masă, examen clinic, deparatizare, microcipare. „Primele 7 zile se așteaptă revendicările. Între a șaptea și ziua 14 se pot face adopțiile, caz în care facem și sterilizarea. Dacă după 14 zile lucrătoare, 21 calendaristice, nu e nici revendicat, nici adoptat, atunci animalul este eutanasiat și cadavrul incinerat”, a explicat Lazăr, precizând că aceste termene sunt cele stipulate în lege.
Padocul din Suraia are o rată de adopție foarte mică, sub 3%. Aici sunt aduși câini din tot estul României, din nordul Moldovei până în Bărăgan
Contracte de milioane de euro
Din 2023 și până acum a avut peste 100 de contracte cu primăriile, valoarea cumulată fiind de peste 5 milioane de euro. Lazăr a susținut că multe dintre ele sunt estimări, că nu se ajunge niciodată la valorile mari din contracte.
Câteva exemple, cifrele sunt cele oficiale din sistemul electronic de achiziții publice:
* comuna Corbu – 1,8 milioane de lei
* comuna Vânători – 840.000 lei
* comuna Tărtășești – 672.000 lei
* comuna Ciocănești – 967.000 lei
* comuna Dascălu – 375.000 lei
„Merg pe rulaj, mă duc și la prețuri mai mici”
O licitație câștigată recent, în Dobrogea, la Techirghiol: 900.000 de lei fără TVA pentru o perioadă de cinci ani, ceea ce înseamnă un cost anual de 180.000 de lei. Această sumă este destinată gestionării unui număr estimat de 900 de câini pe durata întregului contract, adică aproximativ 180 de câini pe an. Aproape 1.200 de lei per animal. O super afacere.
Lazăr a afirmat că merge și în localități unde valoarea e mult mai mică, se duce și pentru 600 de lei. „Fiecare primărie își face calculele. Eu sunt om de afaceri, dacă îmi convine estimarea lor, particip. Merg pe rulaj, mă duc și la prețuri mai mici”, a precizat veterinarul.

Valoarea contractelor-cadru încheiate de Vetmedan cu primăriile din țară este foarte mare, dar decontarea se face doar pe bază de exemplare prinse efectiv
Majoritatea animalelor sunt eutanasiate
În județul Iași a avut la Hîrlău anul trecut și are în derulare la Holboca, Valea Lupului, Voinești, Grajduri, Dobrovăț și Tomești. Valoarea celui de la Holboca este de 424.500 lei fără TVA (100.000 euro cu TVA), încheiat pe cinci ani.
Într-un răspuns oferit REPORTER DE IAȘI, primarul Neculai Pamfil a precizat că până acum au avut loc 8 operațiuni de capturare, fiind prinși 179 de câini. „Până în prezent nu a fost adoptat niciun câine. Iar un număr de 162 de câini au fost eutanasiați sau au murit. În această evidență nu au fost socotiți un număr de 17 câini fără stăpân ce au fost capturați la data de 27 februarie”, a notat primarul Pamfil.
În contul Vetmedan, cei de la Primăria Holboca au virat până acum 44.406 lei.
La Valea Lupului, au fost trei operațiuni de capturare, fiind ridicați 66 de câini (8 adoptați, 58 eutanasiați). „Serviciul este concesionat pe 5 ani”, a declarat Liviu Dulgheru, primarul din Valea Lupului. Primăria nu a făcut încă nicio plată către SRL-ul din Vrancea, valoarea totală a contractului fiind de 425.000 lei fără TVA = 85.000 euro. Valoarea la care se face decontul pentru un singur animal este de 850 lei fără TVA.
Capturi pe bază de proces verbal
În județul Iași, cea mai mare valoare este cea pe care Vetmedan a încheiat-o cu Primăria Dobrovăț: 840.000 lei fără TVA = 168.000 euro, pe 60 de luni. „N-are 70 de câini tot satul. 15 sau 19 câini am luat până acum. Și zilele trecute, m-a solicitat că are niște reclamații. A pus 160.000 euro ca să-i încânte pe operatori economici. Dar plata se face pe câine”, a zis Lazăr.
Datele oficiale de la Ministerul Finanțelor arată că SC Vetmedan SRL a avut în 2023 o cifră de afaceri de 2 milioane de lei și un profit de 870.000 lei, realizate cu 7 angajați. Anul 2023 a fost cel de început în acest tip de activități, creșterile fiind exponențiale în 2024 și 2025.
Veterinarul a adăugat că fraudele sunt excluse, din trei motive: un reprezentant al Primăriei/Poliției Locale îl însoțește la capturare, câinii se iau pe bază de proces verbal, iar situația din padocul său este verificată periodic de cei de la DSVSA Vrancea.

Arca lui Noe e un nume nefericit, pentru că Adăpostul Suraia nu salvează pe nimeni: peste 6.000 de câini au fost omorâți aici anul trecut
Amenzi în rafală
Inspectorii din Vrancea l-au și amendat de trei ori în ultimele luni:
* 10.000 lei în iulie 2024: „s-a verificat în mod aleator trasabilitatea câinilor intrați în adăpost, examinarea medicală a acestora și implicit întocmirea fișei de observație, fiind constatate unele neconcordanțe”, după cum a precizat Cristinel Mihai, directorul DSVSA Vrancea
* 10.000 lei în noiembrie 2024: cu prilejul unui alt control „s-a constatat că în una din boxele de cazare se afla o femelă de talie mijlocie, gestantă, fiind cazată împreună cu alți câini de talie mare”
* 5.000 lei în februarie 2025: „s-a constatat că s-a depășit termenul legal de comunicare a numărului de microcip”
Poliția Animalelor: are două dosare penale
Iubitorii de animale și ONG-urile de profil îi monitorizează îndeaproape contractele, dar verifică și modul în care sunt ținuți câinii în adăpost, veterinarul Lazăr și activitatea sa făcând obiectul multor reclamații la DSVSA Vrancea și la Poliția Animalelor.
„La nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor, inițial au fost înregistrate patru dosare penale, iar în prezent sunt în lucru două dosare, deoarece două dintre ele au fost reunite cu celelalte.
De asemenea, au fost înregistrate 25 de petiții, toate fiind soluționate sau conexate la dosarele penale deja existente”, au comunicat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea.
Într-unul dintre dosare se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de „abuz în serviciu” și „ucidere a animalelor, cu intenție, fără drept”.
În replică, Lazăr a spus că n-are nicio emoție. „Nu sunt probleme la Poliție. S-au deschis dosare că sunt plângeri. Dar se deschid pentru cercetări, nu că aș fi făcut ceva. Am fost acuzat că omor câini în mașină. De ce să-i omor?”, s-a apărat Lazăr.
Acesta a spus că, prin concesionarea serviciului, el devine responsabil. „Dacă nu-mi fac treaba și un câine mușcă un copil, răspund penal”, a adăugat el.

La Tomești, Vedmedan a prins 20 de câini într-o singură zi. Prețul pe bucată: 590 de lei. Drumul de 200 km până la Iași a meritat, firma încasând 11.800 de lei într-o singură zi. Acești câini mai sunt hrăniți 14 zile înainte de eutanasiere, dacă nu sunt adoptați
20 de câini omorâți zilnic
În evidențele celor de la DSVSA Vrancea există un bilanț al activității Vetmedan SRL pentru anul 2024:
* 7.039 câini capturați
* 6.275 câini eutanasiați
* 398 câini morți
* 293 adoptați
* 51 revendicați
Lui Daniel Lazăr i se reproșează și rata mică de adopție. „Eu respect termenele legale, pe unii îi țin chiar mai mult de 21 de zile calendaristice, dar nu pot influența eu adopțiile. Toți care se duc spre adopție sunt sterilizați, vaccinați antirabic și pleacă dintr-un cabinet veterinar, cu documente”, a afirmat veterinarul din Suraia.
Reacții pe rețelele de socializare despre activitatea prestată de Vetmedan:
* „În ce cuvinte pompoase îmbracă aceste crime odioase…”, despre contractul de la Techirghiol
* „In comunele uitate de lume, de o saracie lucie, au pagina proprie de Facebook unde niste personaje posteaza sub anonimat ca ii mananca cainii abandonati chiar de ei. Bineinteles ca autoritatea locala nu a luat nici o masura de prevenire a abandonului sau de reducere a populatiei canine prin sterilizare. In ziua in care au batut palma cu SC VETMEDAN SRL au emis si o Dipozitie in care Lazar Daniel este imputernit sa ucida cainii cand vrea el. Despre obligatiile legale privind gestionarea cainilor fara stapan nici nu mai discutam ca nu ele nu exista. Deci cainii ce vor fi capturati de SC VETMEDAN vor fi transportati din localitatea VARBILAU – PRAHOVA pana in adapostul privat de la SURAIA – VRANCEA sute de km”
* „ Doamne de ar incepe odata razboiul sau un cutremur, o boala grea, ceva care sa i aduca pe unii cu picioarele pe pamant!!”
* „Toate aceste crime se petrec sub protectia institutiilor inutile si corupte”
* „Si pentru ca SC VETMEDAN SRL a capturat caini de pe teritoriul localitatii Ciocanesti din Suceava ne-am adresat IPJ -ului Suceava care a si intocmit un alt dosar penal administratorului SC VETMEDAN. Este bine ca cei de la Suceava au trimis si in atentia celor BPA Vrancea sa dispuna un control in adapostul de la Suraia acolo unde au fost dusi cainii de la Ciocanesti Suceava si au fost ucisi”
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
5 comentarii
Ieșenii care și-au făcut o ligă de amatori la Șorogari sunt amenințați de patronul Magic Pizza cu represalii Organizatorul de minifotbal vrea ca toate competițiile din județ să aibă licența Federației la care este vicepreședinte E ca și cum nu ai mai avea să joci fotbal în fața blocului pentru că trebuie să-i plătești drepturile lui Mops El a spus că orice meci de amatori desfășurat pe teren sintetic cu suprafețe între 16 și 40 m înseamnă minifotbal și el are exclusivitatea în județul Iași Aproape că a inventat mingea de fotbal și trebuie să-i plătești taxă A trimis somații și amenințări la mai multe competiții de amatori, pentru că acestea sunt un potențial pericol pentru propriile lui afaceri, meciurile pe care le organizează pe terenurile sale Legal, orice ONG din România are dreptul să organizeze competiții sportive
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole
Daniel Lazar și fratele lui vor crăpa in 3 maxim 4 luni exact așa cum omoară el câinii. Cancer rapid. Credeti-ma, știu ce spun. Dumnezeu nu doarme!
Oricate sesizari facem impotriva acestor,,iubitori de animale – fam. Lazăr,Păun,Istrate,etc,oricâte nereguli fac ,statul paralel,partidele ii sustin. Este o bătaie de joc la adresa iubitorilor de animale,un chin al acestor suflete! Legea există!
Aplicați – o! sterilizare si microcipare obligatorie Legea 258/2013 ,art.13. Dar ei ( autoritățile) vor câini pe străzi! Fac orice ca să aiba câini pe străzi pentru a plăti milioane de euro pentru capturare si ucidere! Noi ,societatea civilă,vrem STERILIZAREA si MICROCIPAREA câinilor! JOS MAFIA MAIDANEZUL! Politia animalelor nu există in România! Este prietenă cu hingherii!
Toate contractele sunt ILEGALE. In lege scrie ca nu ai voie sa duci cainii la un adapost aflat la mai mulyt de 20 de km de locul in care au fost prinsi, tocmai, ca sa poata fi revendicati, sa le poti da o sansa. ORI primariile, inhaitate cu acest IPOCHIMEN, au semnat contracte ilegale, cainii fiind transportati la distante de 300-400 km! Cum e posibil ca tu, institutie a statului sa incalci o lege si nimeni sa nu faca nimic? In ce tara traim?
Pieire groaznica si grabnica acestui gunoi vrancean!
Oribile afaceri. Cinism … numărul de câni uciși le sporește constant venitul. Cum să renunțe? ? Doctorul veterinar poate /vrea/ abia asteapta (?) să declare verdicte criminale. Doar nu credeți că îi îngrijește, de drag și e nevoit să -i omoare.