Efectul lipsei terenurilor: doar 1.500 de copii mai fac sport în Iași
Amenajarea de terenuri lângă şcoli: Primăria a făcut un prim pas spre schimbarea unei situaţii ruşinoase. Doar 1,1% din elevii din municipiul Iaşi practică unul dintre sporturile populare gen fotbal, baschet sau handbal. S-a ajuns aici inclusiv din cauza faptului că nu există baze sportive. În acest timp, micii sportive, câţi au mai rămas, sunt chinuiţi de parcă s-ar dori să se lase şi ei de antrenamente.
Aproximativ 1.500 de copii şi juniori mai practică fotbal, baschet şi handbal în oraşul Iaşi, în condiţiile în care în şcoli sunt înregistraţi peste 130.000 de elevi. Toţi antrenorii consideră că marea problemă o reprezintă lipsa terenurilor şi a sălilor de sport. Iar această lipsă alungă copiii în afara fenomenului, baza de selecţie fiind din ce în ce mai mică.
Aproximativ 700 de copii la fotbal
La ora actuală, în oraşul Iaşi, aproximativ 700 de copii şi juniori practică fotbalul în cadru organizat. Aproximativ 400 dintre aceştia provin de la grupele de copii şi juniori de la CSM Politehnica şi Liceul cu Program Sportiv (LPS). Restul joacă la cele 10 cluburi private din oraş.
Mai bine de jumătate dintre aceşti sportivi se pregătesc pe terenul sintetic din Complexul «Emil Alexandrescu». O altă variantă agreată de antrenorii de la Steaua Magică, Poli Moldova sau Didi Junior este stadionul „Tineretului“. Alte cluburi aleg terenurile sintetice de la Magic Sport Center sau sălile de sport private. „Iaşul are nevoie, la ora actuală, de aproximativ 10 terenuri sintetice de 60 pe 40 de metri, pentru grupele mari şi de 50 pe 30 de metri, pentru grupele mici. Până la vârsta de 16-18 ani, copiii se pot pregăti pe terenuri sintetice fără nicio problemă. E dificil să ceri cuiva să facă terenuri cu iarbă. Cine are grijă de ele? Plus că, dacă plouă, aşa cum a fost în ultimele zile, nu poţi intra pe ele, iar riscul de accidentare este foarte mare“, spune Dan Cănănău, unul dintre cei mai cunoscuţi antrenori de juniori de la CSM Politehnica.
Bătaie pe terenurile din Complexul „Emil Alexandrescu“
Preşedintele executiv al CSM Politehncia, Florin Prunea, acuză faptul că toate grupele de copii şi juniori de la gruparea din Dealul Copoului sunt nevoite să se înghesuie pe două terenuri. „De când a fost introdusă regula jucătorului Under 21 la echipele de Liga I, a început lumea să vorbească de juniori. Nu poţi promova asemenea jucători la prima echipă atâta timp cât toate grupele de copii şi juniori de la noi sunt nevoite să se pregătească pe unul dintre cele două terenuri din cadrul Complexului «Emil Alexandrescu». Cum crede municipalitatea că, în asemenea condiţii, se poate face performanţă şi se pot găsi juniori care să facă saltul la prima echipă? Baza de selecţie este din ce în ce mai mică şi nimeni nu vrea să facă nimic în acest sens!“, a spus Prunea.
O sală de sport normal din Denver-SUA
Înghesuială pe Stadionul „Tineretului“
Pe lângă echipele de Liga a V-a care se pregătesc pe Stadionul „Tineretului“, mai multe grupe de copii şi juniori, de la cluburi private de fotbal, se chinuie să găsească săptămânal măcar câteva ore pentru a face antrenament. În plus, pe acest teren se pregătesc şi echipele de juniori ale secţiei de rugby de la CS Politehnica Iaşi, dar şi de la secţia de rugby fete.
În aceste condiţii de suprasolicitare, terenurile de joc nu sunt de cea mai bună calitate, iar riscul de accidentări este mare.
Micii baschetbalişti se pregătesc pe unde apucă
În Iaşi există opt cluburi de baschet pentru copii şi juniori, în marea lor majoritate private. Lipsa unor terenuri şi a unor săli de sport fac ca aceste cluburi să caute tot felul de soluţii pentru a-şi putea desfăşura activitatea.
În total, sunt puţin peste 400 de copii care merg la baschet, iar cluburile sunt nevoite să plătească pentru a închiria sălile de sport ale unor şcoli sau licee din Iaşi. „E greu să faci pregătire pe bitum, mai ales că vorbim de nişte copii care sunt în plină dezvoltare. Noi vrem să atragem cât mai mulţi copii, dar nu sunt condiţii. Cum îi poţi convinge pe părinţi să-şi dea copiii la baschet? Noi ne desfăşurăm activitatea în sala Şcolii «B.P Haşdeu», unde plătim chirie. Primarul a spus că vrea să facă investiţii în Polivalentă, dar nu a primit încă acceptul de la minister“, a declarat antrenorul Petre Măgurean de la Baschet Club Moldova.
„E o problemă cu care se confruntă întreg sportul românesc, nu doar fotbalul. Atâta timp cât nu mai există terenuri în cartiere, unde copiii să poată bate mingea, e greu să mai ai de unde să faci o selecţie. Există riscul ca, în câţiva ani, să nu mai avem o bază de selecţie“ Antrenor Dan Cănănău
Handbal, doar la LPS
Dacă în anii anteriori Iaşul era renumit pentru şcoala de handbal, acum doar aproape 300 de copii mai practică acest sport. „LPS a rămas singurul liceu din Iaşi unde se mai face handbal. Înainte erau campionate între licee, cu meciuri care puteau rivaliza uşor cu cele din ligile secunde de acum. Marea problemă este că nu se mai face handbal în şcolile generale şi că nu există săli unde să se practice acest sport. E greu să joci afară, în curtea şcolii, pe bitum“, a afirmat antrenorul de handbal Costel Schender, profesor la LPS Iaşi.
Citește și Palas, păzea! Cârciuma-autobuz vine cu viteză din Ciurea
Municipalitatea vrea să facă terenuri
Primăria Iaşi a anunţat că pregăteşte investiţii în amenajarea terenurilor de sport aferente unităţilor şcolare. Pentru asta, municipalitatea a lansat o procedură de achiziţie publică a serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate. Valoarea documentaţiei tehnice a fost evaluată la peste 83.000 lei, iar firma căreia îi va fi încredinţat contractul va fi responsabilă inclusiv cu întocmirea actelor pentru obţinerea actelor de autorizare în urbanism. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, şi directorul tehnic Dumitru Tomorug au pasat de la unul la altul responsabilitatea oferirii unor detalii, fără ca vreunul dintre ei să mai furnizeze informaţiile.
Teren de sport din curtea unei şcoli din Hunedoara, aşa cum sunt destul de multe şi în Iaşi
Acces interzis în curtea şcolilor
În şcolile şi liceele ieşene, accesul copiilor pe terenurile de sport este strict interzis, explicaţia fiind dată de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Sabina Manea. „Pe terenurile de sport ale şcolilor este interzis accesul deoarece, în cazul unor accidente sau în cazul oricăror alte probleme, toată lumea ar spune de ce s-a permis intrarea. Nimeni nu poate garanta că se asigură condiţiile necesare pentru desfăşurarea unor activităţi sportive. Dacă aceste lucruri ar fi asigurate, atunci şcolile ar putea permite accesul copiilor din cartiere pe terenuri”, susţine Manea.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Vacanța elevilor la finalul primului modul al anului școlar începe vineri. Potrivit calendarului desfășurării cursului, următoarea vacanță e cea de Crăciun.
Editorial
Panorama
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole