
Facturi decembrie: economie de 80% la facturi pentru Casele Pasive față de cele clasice. 500 de lei/lună față de 2.300 de lei
Specialiștii spun că, pentru Casele Pasive, costurile cu facturile sunt mai mici cu 80% față de casele tradiționale, ceea ce presupune economii substanțiale atât pentru sezonul rece, cât și pentru cel cald, în care se consumă aer condiționat.
REPORTER DE IAȘI a calculat, în baza facturilor de la case clasice, economii lunare cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei. Pentru un sezon rece, reducerea totală a prețurilor poate ajunge la 10.000 de lei. În acest fel, diferențele de costuri între casele tradioționale și cele Pasive se amortizează pe durata existenței construcțiilor, existând chiar și profit, pe lângă confortul zilnic.
Exemplul 1: casă clasică de 150 mp, facturi de 2.300 de lei
Consumul energetic al unei case de 150 de mp, cu etaj, este cuprins între 250 și 300 de Kwh/lună de curent electric și 250-300 mc de gaz metan, dacă încălzirea se face cu o centrală și instalație în pardoseală. În cazul în care încălzirea este clasică, pe calorifere, consumul de gaz metan este mai mare cu 20-30%.
Temperatura obținută în casă este, în exemplele studiate, de 22-23 de grade.
„Dacă sunt zile foarte reci în lunile de iarnă, consumul poate trece de 300 mc de gaz. Dar media este undeva între cele două cifre – 250-300 mc. Menționez că avem doi copii, de aceea ținem termostatul la 23 de grade constant”, a precizat proprietarul unei case din zona Vișan.
Facturile corespunzătoare cantităților consumate sunt, pentru distribuitorul E.On, de 300 de lei la curent electric și de aproximativ 2.000 de lei lunar la gaz metan. Prețul este luat din lista de prețuri afișată pe site-ul Agenției Naționale de Reglementare în Energie.
În Casele Pasive din Cartierul Austriac, facturile pe iarnă nu depășesc 100 de euro
Exemplul 2: Casă Pasivă de 150 mp, facturi de 500 de lei
Consumul unei Case Pasive este redus cu mult datorită materialelor performante și a tehnicilor speciale de punere în operă specifice Caselor Pasive. Avocatul Codrin Andoniu, dezvoltatorul Cartierului Austriac, unde sunt realizate Case Pasive, spune că facturile unui imobil scad garantat cu 80%.
„Într-un mod foarte strict, reducerea de facturi poate să ajungă și la 90%, dar asta presupune că proprietarul este atent mereu să fie ușile închise, să stea după copii să închidă geamul, ușa în urma lor. În realitate, la o utilizare normală, când se mai întâmplă să uiți o ușă deschisă, facturile unei Case Pasive se duc la 80% din cele ale unei case clasice”, a precizat Codrin Andoniu.
În primul rând, în cazul unei case pasive, facturile sunt reduse de materiale. Dar toate sistemele contribuie, există opțiunea ca încălzirea să fie realizată exclusiv cu energie eletrică, caz în care panourile sunt obligatorii și preiau mare parte din consum. Dar, la sistem echivalent – energie electric și gaz, cu încălzire în pardoseală și 23 de grade constant, diferența va fi de peste 1.800 de lei lunar.
Amortizare pe durata existenței construcției
„Omul își face calculul la câte conomisește, pe câți ani. Dar este vorba și despre confortul pe care îl ai având temperatua constantă. Și economiile nu sunt de doar 2.000 de euro anual, pentru că există diferențe și pentru sezonul cald, în care consumul de energie este crescut de utilizarea aerului condiționat. Casele Pasive țin la interior căldura, dar opresc și căldura dinspre exterior, vara”, a mai precizat Codrin Andoiu.
[article id=”116873″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Facturile la electricitate se vor dubla de la 1 iulie, după expirarea perioadei de plafonare prelungită de Guvern. Actualele oferte de preț ale furnizorilor de energie electrică începând cu data respectivă sunt cuprinse între 1,45 și 1,6 lei/KWh.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole