
Faliții din Pasaj au renăscut peste noapte: Construcții Feroviare face blocuri!
SCCF Iași are datorii de peste 50 de milioane lei dar se extind pe 3 ha în Canta: Horia Simu e în spate. După ce au întârzit cu doi ani pasajul de la Fundație, SCCF revine în trombă la Iași: vor un ansamblu rezidențial în Canta. Acționar a devenit Horia Simu, celebru pentru retrocedările de zeci de milioane de euro de la ANRP. Exemplu de protecție prin insolvență pentru alte afaceri înfloritoare, mai târziu.
Construcții Feroviare Iași renaște ca Pasărea Phoenix: falimentară în anii în care a întârziat, cu circa doi ani, executarea Pasajului de la Fundație, firma revine spectaculos cu un cartier rezidențial în Canta. Miracolul este cu atât mai mare cu cât printre acționari apare celebrul Horia Simu, piesă centrală în retrocedările ilegale de la ANRP.
Cartier pe 3 ha
Una dintre cele mai cunoscute companii de construcții din Iași, aflată până de curând în colaps financiar, îndrăznește pe piața imobiliară. Astfel, SC Construcții Feroviare Iași SA a depus la Primărie o cerere pentru eliberarea unui certificat de urbanism în vederea construirii unui ansamblu rezidențial de locuințe pe strada Sergent Grigore Ioan, nr.10, în vecinătatea cartierului Canta. Edilii au eliberat certificatul de urbanism, suprafața vizată fiind de 28.850 metri pătrați.
REPORTER DE IAȘI a încercat să obțină un punct de vedere de la reprezentanții companiei cu privire la investițiile preconizate, dar aceștia nu au putut fi contactați.
Pasajul Eminescu s-a construit cu viteza melcului, exasperând pe toată lumea. SCCF o ia acum de la capăt
Sunt înglodați în datorii
Dorința de a deveni jucător activ pe piața imobiliară este surprinzătoare, raportată la ultimele date financiare ale SCCF Iași. La începutul lui 2015, oficial, compania a intrat în insolvență, declinul financiar fiind înregistrat începând cu 2013.
Construcții Feroviare Iași SA a fost înființată imediat după Revoluție, avand ca obiect de activitate construirea de drumuri și autostrăzi. După preluarea de către investitori francezi, compania purta denumirea de Construcții Feroviare Iași SA – Grup Colas. În 2012, sediul companiei ieșene a fost mutat la București, făcând parte din compania Construcții în Transporturi București SA.
În urmă cu patru ani, compania avea o cifră de afaceri de 10 milioane lei, cu un profit de aproximativ 1 milion de euro. Conform ultimelor date finaciare, din 2014, SCCF înregistra o cifră de afaceri de 10,6 milioane lei, cu pierderi de 16,5 milioane lei și datorii de 55,2 milioane lei. Dacă în anul 2000 compania asigura 1.460 de locuri de muncă, în 2014 s-a ajuns la un număr de doar 84 de angajați.
Horia Simu, un rechin financiar care a preluat firme și le-a închis peste noapte, e noul acționar de la SCCF
„Rechinul” Simu preia frâiele
SCCF, conform ultimelor date financiare disponibile, era administrată de Virgil Icleanu. În companie apar și două societăți: Societatea de Construcții în Transporturi SA și CCCF Drumuri și Poduri Timișoara SRL. A doua societate este direct legată de numele Horia Simu, afacerist implicat în scandalul restituirilor ilegale de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).
Conform presei centrale, prin societatea din Timișoara a cumpărat o carieră de piatră din zona Dobrogei, zonă de unde era alimentată Compania Națională de Căi Ferate. Pentru a mai rămâne cu ceva din afacere, a trecut activele societății pe numele altor persoane, după care compania a fost băgată în insolvență. Consecința: 50 de muncitori au fost concediați fără măcar o explicație clară.
Relații la vârful politicii
Horia Simu este un personaj controversat și din cauza legăturilor cu diverși politicieni. Astfel, Simu a fost partener de afaceri cu Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană. Având doar 40 de ani, împreună cu un asociat, deține singura companie producătoare de cupru din țară, Cuprom București. În trecut, printre acționarii companiei apărea, din nou, numele cumnatului lui Mircea Geoană, fost președinte PSD.
Simu a încasat sume consistente și de la Primăria București pentru diferite lucrări edilitare. Contractele erau de câteva zeci de milioane de euro. La un moment dat, Horia Simu a fost menționat, în revista Forbes, cu o avere de 8 milioane de euro.
Viitorul ansamblu rezidențial va fi construit paralel cu linia ferată din Canta
Imensul scandal cu Pasajul Eminescu
SCCF a fost în centrul unui scandal imens la Iași, în urma întârzierilor foarte mari în execuția Pasajului subteran de la Fundație. Proiectul, realizat cu fonduri europene, a fost câștigat de SCCF, în consorțiu cu Loial Impex, pentru 53 milioane de lei.
Șantierul a fost deschis în 2012, dar graficul de lucrări a fost perturbat serios începând cu 2013. Francezii de la Colas au ieșit din societate, lăsând în urmă șantiere blocate și certuri între acționari. Tot anul 2014, Iașul s-a ales cu o groapă imensă în centru orașului și cu câțiva muncitori care făceau grevă, nemulțumiți că nu-și primiseră salariile.
După întârzieri foarte mari și scandaluri între Putere și Opoziție, Pasajul Mihai Eminescu a fost finalizat în decembrie 2014, lucrarea fiind preluată de firma ieșeană Conest SA.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Doi nababi la stat: medicul a construit un bloc cu 14 apartamente în Centrul Iașului, pe Armeană, și le-a intabulat ca persoană fizică Mai are 13 apartamente pe numele său, în zona centrală, toate închiriate Soția e inspector la Direcția Economică, în Primărie, iar specialitatea ei sunt donațiile În 2019 a primit donație un apartament de 60 mp, iar în 2021 un unchi din Canada i-a mai donat 316.000 de euro Cu acești bani primiți a cumpărat o vilă de 240 mp în zona Eternitate Doctorul a spus că nu e persoană publică și nu trebuie să explice de unde a avut bani Inspectoarea nu a trecut în declarațiile sale de avere cele 27 de apartamente ale soțului, deși legea o obligă ANI n-a verificat-o niciodată
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole