Femeia cu nouă vieți! Record: concediată de BCR și reangajată de trei ori
Război de gherilă dus de una dintre băncile de top împotriva unei angajate din Iaşi. Caz fără precedent în justiţia ieşeană. O angajată a unei bănci din Iaşi a fost concediată de trei ori şi tot de atâtea ori şi-a recâştigat postul în instanţă. Cu o vechime de peste 25 de ani, ieşeanca a fost dată iniţial afară pentru „necorespundere profesională”. Ulterior, banca a motivat că postul i-a fost desfiinţat şi, în cele din urmă, că salariata avea o decizie de pensionare pe caz de boală. În cea mai recentă sentinţă, judecătorii au dispus ca angajatorul să-i plătească femeii daune morale de 7.000 de euro.
O adevărată cruciadă a dus o ieşeancă cu Banca Comercială Română (BCR). Într-un interval de trei ani, V.D. a fost concediată de trei ori şi tot de atâtea ori instanţele i-au dat câştig de cauză şi au dispus reintegrarea sa în funcţia deţinută anterior.
„Necorespundere profesională”
Episodul 1: V.D. (55 de ani) activa în cadrul BCR încă din 1990, iar din 2008 era angajată în calitate de consilier client zona rapidă la o sucursală din Iaşi. În mai 2012, banca a dispus încetarea contractului de muncă al funcţionarei pentru că aceasta nu ar mai fi corespuns profesional locului de muncă în care era încadrată, iar în cadrul angajatorului nu ar mai fi existat un post vacant compatibil cu pregatirea şi experienţa salariatei. În luarea deciziei de concediere s-a avut în vedere obţinerea unor calificative necorespunzătoare la o evaluarea profesională, cântărind şi faptul că, pe parcursul anului 2011, funcţionara ar fi avut o performanţă sub aşteptări, potrivit datelor depuse de angajator în instanţă, după ce salariata a contestat concedierea. Însă, aceeaşi angajată primise din partea BCR o primă, în aprilie 2011, pentru rezultatele avute în 2010.
Concedierea în corporaţii nu este întotdeauna elegantă
Judecători: „Nu rezultă dacă aceste obiective erau realizabile”
Deşi la fond a pierdut procesul cu angajatorul, în recurs Curtea de Apel Iaşi a decis, în noiembrie 2013, să admită contestaţia, reintegrarea pe postul deţinut anterior şi plata tuturor drepturilor salariale de la desfacerea contractului de muncă şi până la reintegrare. Printre altele, instanţa a subliniat că scăderea rezultatelor în muncă se puteau datora şi unor factori externi, cum ar fi scăderea vânzărilor la nivelul întregii ţări, din motive de natură economică, iar din actele dosarului „nu rezultă dacă aceste obiective impuse contestatoarei (…) erau realizabile” sau dacă au fost impuse şi altor salariaţi cu post şi atribuţii similare, iar aceştia le-au îndeplinit mai bine decât reclamanta.
„Interesul meschin al conducerii băncii a fost iniţial de a efectua disponibilizarea pe motive ce ţin de persoana angajatului, cu unicul scop de a nu atrage plata salariilor compensatorii prevăzute în acordul cu salariaţii, declanşând în acest sens o procedură de evaluare prealabilă aspru criticată de către Curtea de Apel Iaşi în cuprinsul hotărârii de anulare a concedierii”, a explicat avocatul Tudor Duca, care a reprezentat-o pe V.D.
Au desfiinţat postul
Episodul 2. În decembrie 2013, BCR o concediază din nou pe V.D. ca urmare a desfiinţării postului de consilier client zona rapidă în cadrul agenţiei în care a activat. Înainte de a lua această decizie, reprezentanţii băncii i-au propus salariatei să activeze pe un alt post, la o altă sucursală, dar pe o perioadă determinată, dar aceasta a refuzat. Considerând decizia abuzivă, ieşeanca s-a adresat din nou judecătorilor, obţinând, în septembrie 2015, o decizie definitivă a Curţii de Apel Iaşi. Instanţa a constatat că postul nu fusese, de fapt, desfiinţat şi a decis ca ieşeanca să revină la serviciu şi să-şi primească drepturile salariale ce i se cuveneau.
„După şase ani de procese (care nu s-au terminat nici până în prezent, întrucât banca a formulat o cale extraordinară de atac), am obţinut anularea unui număr de trei decizii de concediere emise abuziv, reintegrarea salariatei pe postul deţinut anterior primei concedieri, plata tuturor drepturilor salariale cuvenite pe perioada derulării proceselor, precum şi acordarea unor daune morale într-un cuantum de 7.000 de euro”
Avocatul Tudor Duca, cel care a reprezentat-o pe V.D.
Dată afară la trei zile de la reintegrare
Episodul 3. V.D. şi-a reluat atribuţiile în 16 octombrie 2015. După doar trei zile, angajatorul a emis o nouă decizie de încetare a contractului individual de muncă în temeiul unei decizii din 2013, conform căreia angajata era pensionată pe motiv de de invaliditate de gradul III. Potrivit legii, într-o astfel de situaţie contractul individual de muncă putea înceta de drept. V.D. a contestat pentru a treia oară decizia angajatorului, iar în timpul procesului a invocat şi o excepţie de neconstituţionalitate, admisă, în 5 februarie 2018, de Curtea Constituţională.
De asemenea, în faţa judecătorilr ieşeni reclamanta a subliniat că afecţiunile de care suferă şi care au dus la pensionarea pe caz de boală s-au datorat deciziei de concediere a angajatorului, aducând şi probe în acest sens. „Nu se poate reţine că boala de care suferă contestatoarea este consecinţa dispunerii de către angajator a concedierii sale, ci se datorează unor cauze ce ţin de persoana acesteia”, precizau reprezentanţii BCR în documentele depuse la instanţă.
Gigant bancar făcut KO
În urma unei decizii definitive dată de Curtea de Apel Iaşi pe 22 februarie 2018, V.D. a fost pentru a treia oară reintegrată în funcţie. Din luna martie, ieşeanca a revenit la serviciu, lucrând cu jumătate de normă, aceasta fiind şi solicitarea ei ca urmare a faptului că are şi o pensie de invaliditate.
Contactat de REPORTER DE IAȘI, Cătălin George Ioniță, expert Relații Publice la BCR a declarat: „Nu suntem în poziție să comentăm deciziile instanțelor judecătorești, ci doar să le respectăm, ceea ce am și făcut, de fiecare dată. Avem prevederi exprese în contractul colectiv de muncă și în regulamentul intern care interzic discriminarea pe orice criterii, inclusiv vârstă”.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Procesul deschis după tragedia de la 2 Mai, în care doi tineri și-au pierdut viața, ar putea ajunge astăzi la final, după aproape un an și jumătate.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole