ISTERIA IMOBILIARĂ: au construit blocuri pe apă, pereţii mucegăiesc
97f64c39c2b2198633b9f0b9ff9f4255_XL

ISTERIA IMOBILIARĂ: au construit blocuri pe apă, pereţii mucegăiesc

Ultima actualizare: 4 februarie 2024Autor: Vizualizări: 21

97f64c39c2b2198633b9f0b9ff9f4255 XL

Controversă între proprietari şi dezvoltatorul unui complex de blocuri de la Rediu pe tema apei din subsol. Proprietarii unor apartamente de la parterul unui bloc din Rediu spun că le-a apărut umezeală pe pereţi şi se tem că aceasta ar fi din cauza fundaţiei imobilului. Dezvoltatorul susţine că alta este cauza: un robinet fisurat pe casa scării. Specialiştii avertizează însă că un robinet spart, care doar picură, nu are efecte la mare distanţă şi că de vină ar putea fi pânza freatică.

 

Din trei blocuri situate în cartierul Dealul Zorilor din Rediu, unul pare afectat de apă la parter. Proprietarii apartamentelor cumpărate spun că pereţii sunt uzi de cel puţin două săptămâni. Dezvoltatorul celor trei imobile susţine că apa ar proveni de la un robinet fisurat care se afla pe casa scării.  Specialiştii spun însă că, în acest caz, apa s-ar fi limitat doar la unul dintre apartamente, pe peretele exterior al căruia este ţeava de apă. Celălalt apartament nu ar fi avut de ce să fie afectat. În acest caz, ar fi necesară o expertiză care să verifice dacă nu cumva există apă infiltrată în fundaţia blocului.

 

Zonă în aval de baraj

Cartierul Dealul Zorilor este situat după Păcurari, în aval de un mic baraj care delimitează lacul Rediu. Blocurile au fundaţia cu mult sub nivelul barajului şi, spun unii oamenii din zonă, aceasta ar fi cauza pentru care acolo pânza freatică este foarte ridicată. În ultimele două săptămâni, proprietarii unui apartament de la parterul unuia dintre blocuri au remarcat că pereţii încep să fie tot mai uzi. Începută de jos, apa a avansat până când a provocat panica proprietarilor. „Am plătit aproape 30.000 de euro pe acest mic apartament. Nu vrem să avem probleme. Am discutat cu dezvoltatorul, a promis că va găsi soluţii. Acesta este cel mai vechi dintre cele trei blocuri pe care le-a făcut şi sunt probleme la parter cu infiltraţiile astea, dar şi la ultimul nivel. Proprietarul apartamentului de acolo s-a plâns că-i plouă în casă. Dezvoltatorul a promis că rezolvă ambele probleme”, ne-a explicat Doina Aiordăchioaiei, proprietara unuia dintre cele două apartamente de la parter afectate de umezeală. Femeia susţine că şi proprietara celuilalt apartament de la parter s-a confruntat cu aceeaşi problemă.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Calamitate în sportul ieșean: 0 LEI finanțare din bani publici

 colaj perete afectat

Apa a făcut deja ravagii în blocul din Dealul Zorilor

 

Dezvoltatorul: „Rezolvăm problema”

Răzvan Sere, cel care a construit cele trei blocuri din Dealul Zorilor, susţine că un instalator chemat de urgenţă ar fi identificat problema: un robinet dintr-un gheu de pe casa scării spart, care ar fi picurat multă vreme. “Robinetul defect a fost înlocuit. Imediat ce se vor usca pereţii şi şapa vom face şi reparaţiile, inclusiv vom îndepărta mucegaiul cu soluţii specifice”,

a explicat Sere.

Proprietara unuia dintre apartamentele aflate la parter spune însă că în zonă au mai fost şi alte blocuri în care a apărut umezeală în pereţii de la parter şi locatarii folosesc acum aparate pentru dezumidificat aerul. „Sper să aibă dreptate, să fie doar acel robinet şi să se termine totul aici. Am copil mic, nu-mi trebuie mucegai în casă. Dar ştiu că alţi oameni din zonă stau cu dezumidificatoare în casă, pentru că au copii. Şi dezvoltatorii acelor blocuri le-au spus că este aerul mai umed, fiind în zona unui lac. Nu ştiu ce să cred”, a mai spus Doina Aiordăchioaiei.

 razvan sere

„Robinetul defect a fost înlocuit. Imediat ce se vor usca pereţii şi şapa vom face şi reparaţiile, inclusiv vom îndepărta mucegaiul cu soluţii specifice”, Răzvan Sere, dezvoltatorul blocurilor

 

Specialişti: „Greu de crezut că-i doar robinetul”

Un inginer constructor a explicat, pentru REPORTER DE IAŞI, că betonul absoarbe apă dacă nu este tratat ca la carte, cu anumite substanţe. „Apa îşi face loc peste tot. În timp, trece prin orice material. Dacă pânza freatică este sus, înseamnă costuri mari la fundaţie, probleme ce pot apărea în timp, mai ales în anii ploioşi. Şi în acest an au fost modificări în subsol, este foarte multă apă”, a explicat inginerul.

Şi directorul Apavital, Ion Toma, spune că este greu de crezut că un robinet a avut asemenea efecte. „La un robinet spart este afectat doar peretele din apropierea lui. Nu poate fi afectat apartamentul care nu are perete comun cu acel gheu. Se poate infiltra apa doar dacă pe jos era parchet. Dacă este gresie şi a curs un robinet peste nivelul ei, nu are ce căuta umezeală în apartamentul de vizavi. Cunosc acea zonă, acolo este un baraj, nivelul apei este foarte sus, pânza freatică este aproape de suprafaţă. Dezvoltatorul şi proprietarii trebuie să vadă despre ce este vorba, să fie siguri asupra cauzei”, a explicat Toma. Acesta spune că un robinet care picură, fie şi două săptămâni, nu are asemenea efecte. Dacă ar fi curs zeci de metri cubi prin fisură, apa ar fi apărut prima dată la suprafaţă pe gresie, la vedere, nicidecum în pereţi.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Bătrână jefuită noaptea de doi tineri din Rediu: hoții nu s-au bucurat prea mult timp de pradă

 doina aiordachioaie

Doina Aiordăchioaie, în faţa blocului în care locuişte şi în care este îngrjorată pentru soarta copilului său

 

REPORTERIS îți recomandă și ...
Revoluție la Tomești: Ștefan Timofte aduce tramvaiul metropolitan pentru 30.000 de oameni. „Sunt bani, trebuie să-i luăm”

Proprietari din zonă: Vina este a dezvoltatorilor

Alţi proprietari din zonă care au aflat de problema de la unul dintre blocurile din Dealul Zorilor spun că este o dovadă a faptului că s-a construit fără respectarea unor norme. Unul dintre comentatorii unei postări pe această temă susţine că, acolo unde sunt acum cele trei blocuri, ar fi existat înainte o zonă mlăştinoasă. „Am intrat în mlaştina care era, cu 4×4, în mijlocul verii, şi era să rămân împotmolit într-o mare de noroi şi apă. A fost super distractiv. Mai distractiv este însă acum, când de fiecare dată trec pe lângă aceste minunate blocuri şi mă uit cu groază cum stau ele frumos în mlaştina care era odată. Dar şi mai tare este că în spatele lor este un ditamai barajul care are coloana de apă până la nivelul 1 sau chiar 2 al blocurilor”, susţine ieşeanul. Dezvoltatorul spune, însă, şi probează cu fotografii, că acolo nu ar fi fost niciodată mlaştină, iar albia unui pârâu situat mai jos de blocuri nu le-ar afecta.

 

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

  • Fostul președinte american Jimmy Carter, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit duminică la vârsta de 100 de ani, în orașul său natal din statul Georgia din sud-estul SUA, generând o ploaie de omagii din partea succesorilor săi la Casa Albă și în lume, informează agențiile de presă internaționale.

    Autor: |Ultima actualizare: 30 decembrie 2024|Timp citire: 4,8 min|Vizualizări: 68|

Editorial

Ateneu Iași - program ianuarie 2025

Articole din aceeași categorie

Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

REPORTERIS îți recomandă și ...
Război în Biserică: preotul anti-Sinod se luptă cu Teofan în instanță
Palas Iasi

Alte articole