fbpx
 
Imperiul caritabil Damaschin: 35 de vile, hoteluri la mare și la munte. Omul de 3 milioane de euro/an (Ep. 1)

Imperiul caritabil Damaschin: 35 de vile, hoteluri la mare și la munte. Omul de 3 milioane de euro/an (Ep. 1)


Glasul Vieții e printre cei mai mari cumpărători imobiliari din Iași: anual se cumpără proprietăți de sute de mii de euro fiecare

Casele sunt pentru copii, adolescenți, mame singure, tineri proveniți din familii sărace

La „Glasul Vieții” lucrează 10 salariați și 50 de voluntari. Beneficiari permanenți sunt câteva sute de copii, adolescenți și mame-victime ale violenței domestice

Se construiesc în continuare mini-blocuri, se proiectează o școală, o cantină, un depozit de lemne, o clinică medicală

Imperiul caritabil este în același timp și un imperiu imobiliar, preotul ironizându-se în glumă după „Năstase 4 case”: „Damaschin 30 de case”

Ar putea fi considerat un Iulian Dascălu în sutană, cu 35 de proprietăți imobiliare a căror actuală valoare de piață depășește 7 milioane de euro. Alte 110 case le-a construit și le-a donat la cheie.

În 2021, asociația sa, „Glasul Vieții”, a înregistrat venituri de 26 milioane lei (5,3 milioane de euro), iar cu excedentul de 16,4 milioane de lei (3,3 milioane de euro), ar fi ocupat locul 15 în topul firmelor din județul Iași ordonate în funcție de profit, imediat după ApaVital.

Ca misiune socială, preotul Dănuț Damaschin și asociația sa fac cât trei Direcții pentru Protecția Copilului (DPC). Peste 300 de mame și copii sunt cazați în imobilele „Glasul Vieții”, 10.000 de copii și 2.900 de mame primesc periodic haine, mâncare, lemne, beneficiază de asistență medicală, le sunt oferite sejururi la mare. La DPC, numărul total al copiilor este de doar 3.000, din care 620 în sistem rezidențial, restul în plasament. Asociația lui Damaschin are 10 angajați cu carte de muncă, direcția statului are, doar în aparatul propriu, 186 de salariați.

Hotelul Tudor Palace, din Tudor Vladimirescu, a costat 1 milion de euro. Preotul vrea să-l transforme în clinică medicală. Momentan e folosit ca depozit pentru cazarmament

A cumpărat Hotelul Palas. Îl transformă în clinică medicală

Cele mai mari donații pe care părintele Damaschin (47 de ani) le-a primit vreodată pentru Asociația „Glasul Vieții” au fost două a câte 1 milion de euro fiecare. „Oameni de afaceri din București”, a spus preotul.

Cu un milion de euro, Damaschin a achiziționat Hotelul Tudor Palace Iași din campusul universitar cu același nume, cu celălalt milion a cumpărat un hotel la Eforie Nord.

Pe primul vrea să-l transforme în clinica medicală „Veronica” unde să ofere analize gratuite nevoiașilor care nu-și permit. „Zilnic, mamele au nevoie de analize, de RMN-uri și CT-uri. Va fi policlinică de familie pentru cazuri defavorizate, neasigurate. Să meargă RMN-ul de să zbârnâie. Mi-au murit oameni că n-au avut bani să facă aceste analize. Trebuie să avem policlinica asta. Stau de un an jumate după autorizare, pentru schimbarea destinației. Mi se cer locuri de parcare, acord de la vecini”, a spus Dănuț Damaschin.

Câteva sute de copii au fost trimiși la mare cu familiile lor. Părintele i-a lăsat să se gospodărească, iar DSV și DSP i-a amendat pentru condițiile oferite

Copiii au făcut diaree în tabăra de la mare. Amendat de DSP și DSV
Hotelul din Eforie Nord a fost deja folosit astă vară pentru a caza în cele 30 de camere mame și copii în serii a câte șase zile, 1.600 persoane în total. Asociația a încasat și două amenzi - 70.000 lei de la DSV și 40.000 lei DSP Constanța pentru alimentele depozitate necorespunzător și pentru condițiile de cazare.

Pensiunea din Eforie Nord a fost cumpărată tot cu 1 milion de euro

„Ne-au amendat pentru că aveam mame în camere care stăteau cu copiii. Și a venit DSP, care nu avea competență. Și a venit și DSV că aveam un frigider de carne, carnea mea. Am tăiat porcul lui văru-meu și am dus acolo. Le dădeam cheia de la cameră la mame, să se gospodărească. Și într-o seară am avut doi copii cu diaree și au ajuns la spital. Jumate de Eforie era la spital. Cei de la mine au spus că vin din tabăra de la Damaschin. Și au venit în control. Amenzile sunt contestate”, a precizat preotul.

O infografie a campaniilor caritabile ale preotului Damaschin, pe peretele Bisericii Cuza-vodă, al cărei paroh este

Valoarea proprietăților: 6-7 milioane de euro
Pentru anul viitor, Dănuț Damaschin ar vrea să demareze lucrările la un complex în județul Suceava, la Cacica. „Acolo o să fac o tabără, cu bază de tratament. La Cacica este un potențial uriaș cu apa sărată și mina de acolo. Noi avem foarte mulți copii cu probleme respiratorii și de articulații. Condițiile de acolo sunt foarte bune și pentru cei născuți prematur. O mie și ceva de metri pătrați de teren sunt. Să văd cum ieșim din iarna asta”, a spus acesta.

Din 2016 și până în 2022, Asociația „Galsul Vieții” a intrat în posesia a 35 de proprietăți imobiliare: camere de cămin, apartamente, vile, terenuri agricole, hale, două hoteluri. În Iași, dar și în localități din județele Iași, Suceava, Constanța.

O parte au fost cumpărate la prețul pieței, altele pe bani puțini sau deloc, fiind consemnate ca donații. Suma totală a achizițiilor celor 35 de imobile se ridică la 22 milioane de lei, peste 4,5 milioane de euro. Însă valoarea actuală de piață a tuturor proprietăților Asociației „Glasul Vieții” este de măcar 6-7 milioane de euro.

Aici sunt cazate numai fete

Băieți și fete cazați în vile din Tătărași
În două vile din străzile Spital Pașcanu și Eternitate locuiesc fete, în cea de pe strada de Nord (toate trei în Tătărași) trăiesc băieți. „Vin la noi cu nota 4 la Capacitate și termină cu Bac de 9. Ceea ce înseamnă că, după ce zilnic vin profesori voluntari de la universitate, Racoviță, Național care fac meditații cu ei, le crește nivelul”, a explicat părintele despre cei aproximativ 100 de băieți și fete din cele trei vile.

Papucii băieților stau la uscat pe balconul vilei din str. de Nord

Acestora asociația le garantează cazare, plata utilităților și hrana zilnică. Sunt însă și condiții pe care tinerii trebuie să le îndeplinească în contrapartidă. „Reguli de conduită: nu fumăm, nu bem, nu avem absențe la ore, media încercăm să o ridicăm spre minim 8. Deci, nu 7 că 7 deja înseamnă mediocritate. Voluntariat patru ore pe săptămână”, a afirmat Damaschin.

Preotul Dănuț Damaschin susține că a cheltuit 600.000 de euro pentru cadouri date la 10.000 de copii

Mame cu mulți copii. „Pleacă și apoi revin”
Scumpirea utilităților (energie electrică și gaz) a însemnat o mare lovitură la bugetul asociației, a susținut Dănuț Damaschin: „1.100 de lei gazul doar pentru mâncare, nu și pentru căldură că n-a fost cazul, la casa de pe Eternitate, de la fete. Gazul pentru masă. Fără un gram de căldură, pe septembrie. Acolo sunt 40 de fete, din familii care nu-și permit. Le-am dat cheia, e camera voastră, poftiți mâncare. Sunt eleve la liceu și studente”.

În vilele de pe Valea Rediului și din Cicoarei, în camerele de cămin din Poitiers și Bularga, dar și în apartamentele asociației sunt cazate mame victime ale violenței domestice, mame cu mulți copii. „Cazare pe termen nelimitat, până se pun pe picioare. Cazare, utilități și masă”, a specificat preotul.

Unele pleacă, fie se reîntorc la soții violenți, fie pe la diferite rude. Însă majoritatea se reîntorc la asociație. „Media e de 7 reveniri”, a calculat părintele.

110 case construite pentru familii nevoiașe
O proprietate cu două mari corpuri de clădire, pe strada Zamfirescu (zona Nicolina), a costat 400.000 de euro și este destinată tinerilor familii. „Copiii care termină la noi și se căsătoresc. Le mai dau cinci ani de rezidență. Să aibă serviciul lor, să poată face o rată. Nu-i dai pe stradă cum se întâmplă în centrul de plasament”, și-a prezentat preotul strategia.

În paralel, construiește case pentru nevoiașii din sate. „Acum am trei case la Popești în construcție, una la Țibana, una la Potângeni care este gata și vreo cinci acoperișuri schimbate vara asta. În total, 110 case construire de la zero și predate la cheie, majoritatea în mediul rural. Le dau și câte-un porc, o vacă sau câte-o capră, lemne pentru iarnă. În general, sunt familii cu câte 7-8 copii”, a spus Damaschin.

Vila din Eternitate unde activează acum o cantină pentru cei cazați în zona Tătărași. Preotul vrea o bucătărie mai mare în Holboca

Centre logistice la Holboca și Popricani
Două investiții, una la Vânători și alta la Holboca, au un rol logistic cheie în această arhitectură socială a Asociației „Glasul Vieții”. A detaliat Damaschin:
Holboca: „Vreau să fac o bucătărie profesională, măcar 200 de porții pe zi. O bag în mașină și pleacă mâncarea. Investiția e aproape gata, 400.000 euro. Sunt la dotare. Îmi mai trebuie vreo 100.000 euro pentru utilaje. O să fac, tot la Holboca, și un centru de tip after-school”.

Popricani: „Acolo e depozitul. Când vin de Crăciun 3-4 tiruri de haine, acolo le duc. Iar în curte descarc lemnul. Avem 500 mc lemn în fiecare iarnă. Aproape 20 de mașini. Se descarcă, se taie și apoi se trimite la oameni. Cam 2-3 mc de familie. Dă și Mitropolia, am primit și donație. Dar sunt costuri mari cu tăiatul lemnului și cu transportul la fiecare familie”.

Proiectul de școală pe care părintele vrea să o construiască pe un teren liber din zona Moara de Vânt

Un nou proiect: școală privată pentru defavorizați
Săptămânal, câteva sute de mame din tot județul vin pentru a se aproviziona de la asociație. „Mamele revin după alimente. Ele au venitul minim și banul pe care îl au în casă nu le asigură supraviețuirea. La o săptămână-două, vin la noi după punga de orez, de fasole, de conserve, cartofi, făină, ulei. Și scutece și lapte praf. În vinerea socială, în medie, avem 200-300 de mame din tot județul. Cheltuielile sunt de 20.000 de euro pe lună numai cu mâncarea acestora”, a declarat Dănuț Damaschin.

Pe un teren de 1.320 mp de pe strada Spital Pașcanu, Damaschin vrea să facă o școală: „Sunt o mulțime de copii lăsați la limita societății. Copii pe care îi vezi cerșind. Ei în școli oricum sunt marginalizați. Să iasă autorizația, șase săli de clasă pentru copii defavorizați, cu masă cu tot. De ce doar copiii din familii bogate să aibă școală privată?”.

Glasul Vieții a donat inclusiv capre pentru familiile sărace

Alt proiect: case din containere pentru cei mai săraci
În Vișani, o altă idee. „Acolo fac o casă refugiu, o casă tampon. Să pun niște containere”, a spus părintele Damaschin. E ultima frontieră. Acolo vor fi mutați rău-platnicii la întreținere care locuiesc în camerele de cămin sau în apartamentele asociației, dar care au acumulat datorii de 4.000-5.000 de lei. Au venituri, dar nu vor să plătească.

„Îl duc la Vișani să-și care apa de la fântână, 200 de metri, să aibă wc-ul în curte. Cu panouri pe casă. Ca să nu-l dau afară pe omul ăla, îi duc în câmp”, a anunțat Damaschin. Un fel de pedeapsă pentru datornici, reîntoarcerea la natură, cu condiții minimale. Cu efort pentru confort.

Preotul antreprenor supraveghează lucrările la construirea unei case la țară

Cum justifică excedentul de 3 milioane de euro

Anul trecut, Asociația „Glasul Vieții” a înregistrat un excedent consistent, peste 3 milioane de euro. Părintele Dănuț Damaschin a motivat că majoritatea donațiilor de la firme vin pe final de an, când nu mai e timp de cheltuieli, iar acestea se fac în anul următor. Spre exemplu, excedentul din 2021 a fost consumat în 2022.

„Banii vin în preajma Sărbătorilor. Au fost bani mulți, dar care s-au investit. Tabăra la mare, s-a dus 1 milion de euro. Campania de Paști care înseamnă 600.000 euro pentru 10.000 de copii. Casa din Spital Pașcanu – 260.000 euro. Banii au fost plătiți în ianuarie. Mai sunt niște bănuți, dar îi țin pentru Policlinică în cazul în care primim autorizația. Și avem campania de Crăciun. Banii sunt pentru fiecare campanie, nu se amestecă: pentru haine, pentru tabăra de la Eforie. Nu mai zic, șantierul de la Găureni, am 16 apartamente acolo, sumele sunt uriașe. Patru blocuri, fiecare cu patru apartamente. Aici vor sta familii numeroase. Sunt începute din toamna trecută. Peste 2.000 de metri pătrați, puneți o medie de 500 euro/mp”.

Mini-cartierul din Găureni (Miroslava), cele patru imobile, sunt ridicate, două fiind la faza finisajelor interioare, la celelalte două lucrându-se și la exterior. Costurile cu racordul la gaz și canalizare au încetinit investiția, părintele afirmând că prospectează soluții alternative.

Preotul are un totem dedicat în fața Mitropoliei, pentru activitatea sa caritabilă

Banii de la Inimo s-au dus pe pregătirea școlii
Anul acesta, Dănuț Damaschin a avut ideea organizării festivalului Inimo. În urma concertelor de pe stadionul din Copou, desfășurate pe parcursul a trei zile, s-au adunat bani pentru a pregăti de școală copiii săraci. „S-au îmbrăcat 4.600 de copii. Ori 60 de euro. A fost 270.000 de euro câștigul, profitul. Cheltuiala s-a dus pe la 200.000 – 250.000 euro. Artiștii nu au luat bani, am plătit transport, cazare, masă. Și pe cei din trupele lor. În total, cu tehnicul au fost 300 de oameni”, a zis preotul.

10 salariați și restul voluntari

În afara donațiilor mari (cele două a câte un milion de euro) sau cele ale oamenilor de afaceri locali (de până în 10.000 euro fiecare), asociația mai primește bani de la oamenii simpli prin PayPal, Revolut. Damaschin a susținut că nu e nicio umbră de suspiciune în cazul acestora: „Toate se descarcă într-un cont al asociației”.
Toate acțiunile Asociației „Glasul Vieții” se desfășoară cu câteva zeci de oameni. „Sunt 10 persoane plătite, salariul minim pe economie. O farfurie de mâncare și rugăciuni gratuite”, a spus preotul despre pachetul de beneficii al salariaților asociației.

Cu carte de muncă activează o juristă, doi șoferi, câțiva lucrători sociali. O firmă asigură, gratuit, contabilitatea. Acestora li se alătură aproximativ 50 de voluntari.

Vasilica Damaschin, soția preotului, participă activ la acțiunile asociației

A luat bani de la asociație pe propriul apartament

Părintele Dănuț Damaschin locuiește pe strada Valea Adâncă într-o vilă pe care a construit-o în 2006 cu bani din vânzarea apartamentului de pe Tudor Neculai și cu un credit bancar. Ulterior, a primit un apartament de la socrul său, pe Buridava, pe care în 2018 l-a vândut către propria asociație.

„Nu l-am dorit. Piața era căzută, l-am dat asociației în pierdere”, a fost, evaziv, părintele. Acesta mai deține 5 hectare la Roșiești (Vaslui): „Socru-meu mi l-a dat, vânzare-cumpărare. Trebuia să vină eolienele, erau 2.000 de euro pe an, dar n-au mai făcut. Acum, din arendă plătesc ratele la mașina familiei”.
Damaschin are patru copii, unul rezident, unul student la UMF și doi elevi. Vasilica, soția, este directoarea unei grădinițe și are ore la universitate ca profesor asociat.„Eu zic că sunt Năstase 30 de case”. Și a completat: „Diferența e că eu vin la 6 dimineața și plec la 10 seara din biserică. Ăsta e biroul meu”.
Părintele Dănuț Damaschin despre imperiul imobiliar al Asociației

Achizițiile făcute de Asociația „Glasul Vieții”:
- 2022: pensiune Eforie Nord – 1 milion de euro
- 2022: de la Gheorghe și Alina Gabriela David un apartament pe strada Bazei din Valea Adâncă cu o suprafață totală de 48 mp (două camere) la un preț de 50.000 lei. „E o donație. A vrut doar 10.000 euro pe care i-a dat donație la biserica din Londra”, a explicat părintele
- 2022: de la SC Matia Star SRL un teren de 1.052 mp situat pe strada Eternitatea la numărul 74A în valoare de 593.268 lei
- 2022: de la Ștefan Patachi un teren de 3.650 mp în Bârnova. Donație
- 2021: de la Ioan Anastasiei un teren de 3.770 mp, o locuință cu suprafața construită la sol de 49 mp și trei anexe în comuna Popești. Preț: 10.000 euro
- 2021: de la SC Ilicos Construct două apartamente pe strada Soarelui în Rediu. Unul de 28 mp utili, celălalt cu 37 mp utili. Prețul: 151.063 lei (31.000 euro)
- 2021: de la Lenuța Buta o locuință de 49 mp, anexă și un teren de 3.000 mp în comuna Cozmești. Donație
- 2021: de la Mihai Măciucă un teren de 568 mp și o casă cu subsol, parter, etaj și mansardă pe strada Spital Pașcanu, 240 mp utili. Valoarea: 262.000 euro (1.296.664 lei)
- 2021: de la Marius Călin un apartament pe strada Vasile Lupu. Patru camere, 77 mp utili, 49.500 euro (244.964 lei)
- 2021: de la Lăcrămioara Grămadă un teren de 2.792 mp și o locuință (53 mp) în comuna Tătăruși. 10.000 euro
- 2020: de la Petru și Elena Țurcanu un teren de 898 mp, preț 405.000 lei
- 2020: de la Petru și Elena Țurcanu două terenuri de 445 mp și 198 mp plus o construcție D+P+1, cu o amprentă la sol de 136 mp și cu o suprafață desfășurată de 440 mp. Imobilele sunt amplasate pe strada prof. Neculai Zamfirescu. Valoarea tranzacției a fost de 900.000 lei
- 2020: de la Petru și Elena Țurcanu un teren de 623 mp și o locuință cu 150 mp utili, amplasate în zona cimitirului Buna Vestire. Preț: 900.000 lei
- 2020: de la Florin Temistocle și Elena Gabriela Petre – apartament de 75 mp (patru camere) în blocul D4 din strada Vasile Lupu. Valoarea: 293.295 lei
- 2020: de la Cătălin Varvara un teren de 658 mp situat pe strada de Nord împreună cu o casă cu amprenta la sol de 161 mp, S+P+E, total suprafață utilă de 246 mp. Preț - 1.196.580 lei

- 2020: de la HCC Polar SRL a cumpărat Hotelul Tudor Palace din Tudor Vladimirescu în schimbul a 1 milion de euro. Terenul în suprafață de 486 mp
- 2019: de la Ioan David o cameră în căminul C2 din Mitropolit Varlaam. Suprafața: 16 mp. Preț: 75.570 lei
- 2019: de la Loredana Nicoleta Pintilie un teren de 18.752 mp din Miroslava (extravilan). Donație
- 2019: de la Loredana Nicoleta Pintilie o parcelă de 1.993 mp în satul Găureni (Miroslava) în schimbul sumei de 761.616 lei
- 2019: de la Mihaela Luminița Adăscăliței un apartament situat în strada Buridava. Trei camere cu o suprafață utilă de 50 mp. Valoare: 45.000 euro
- 2019: de la Yesterday Company un teren de 2.500 mp și o construcție industrială cu amprenta la sol de 325 mp. Amplasamentul este în satul Vânători, comuna Popricani. Valoarea: 430.929 lei
- 2019: de la Adriana și Raluca Adina Dumitrache un teren 1.311 mp împreună cu o casă cu o suprafață utilă de 122 mp. Imobilele se află pe șoseaua Valea Rediului, comuna Rediu. Preț: 477.850 lei
- 2019: de la Anica Grigorescu un apartament pe strada Primăverii. Suprafață utilă 30 mp, contra sumei de 150.570 lei
- 2019: de la Camelia Silvia Stavăr, Liviu Mateescu un teren de 1.320 mp situat pe strada Spital Pașcanu. Preț: 264.000 euro (1.261.207 lei)
- 2018: de la Irina Oana Dolhăscu o proprietate pe Eternitate 74 compusă dinntr-un teren de 950 mp și o vilă cu suprafața construită de 201 mp. Valoarea tranzacției a fost de 357.000 euro
- 2018: de la Paul Ciprian Botezatu și Claudia Ionela Timofticiuc o cameră de cămin în Bularga. Suprafața utilă 16 mp, prețul 12.000 euro
- 2018: de la Vasile Valentin Acasandrei o cameră de cămin în Poitiers, 16 mp utili, 12.000 euro
- 2018: de la Ana Maria Petrache un teren în Popricani în suprafață de 723 mp. Donație
- 2018: de la Antonio Claudiu Șfița un teren de 600 mp, livadă, situat în Bârnova. Valoare: 3.600 euro
- 2018: de la Vasilica și Dănuț Damaschin un apartament din Buridava, compus din trei camere cu o suprafață de utilă de 47 mp. Valoare: 45.000 euro
- 2016: de la Irinel Florin Iosipovici și Cristian și Mihaela Nechita un teren de 103 mp și construcție 15 mp în Iași, strada Rediu Tătar contra sumei de 13.000 euro
- 2016: de la Gheorghe Văleanu un teren de 500 mp în Rediu Aldei (comuna Aroneanu). Donație
- 2016: Tristiana și Doru Pricop au vândut către „Glasul Vieții” și Arhiepiscopia Iașilor din cadrul MMB un apartament pe strada Agatha Bârsescu cu o suprafață utilă de 160 mp în cotele 43%, respectiv 57%. Prețul total a fost de 70.000 euro din care „Glasul Vieții” a achitat 30.000 euro (133.911 lei)
- 2016: de la Elena și Vasile Terchea camera cu nr. 102 din căminul C5 din Poitiers. Suprafață utilă 16 mp. Preț 37.800 lei

Article image
Costel Alexe: „Adrian Păunescu trebuie să rămână veșnic viu” Muraru: „Poet ceaușist” Șandru: „Se înscrie ferm în rândul celor care şi-au făcut din susţinerea regimului totalitar un mod de viaţă”  
Autor cristi tanasa Anchete 20 Octombrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31