fbpx
 
Albineț, proiect secret: preotul Damaschin își face un complex bisericesc din donații / Ep. 2

Albineț, proiect secret: preotul Damaschin își face un complex bisericesc din donații / Ep. 2


S-au turnat două buncăre imense din beton în versantul abrupt al Sărăriei

Biserica Sf. Ștefan este decopertată complet și restaurată în intregime

Părintele Damaschin, liderul Asociației „Glasul Vieții”, este antreprenorul general al unei investiții uriașe

Săli noi și terase se construiesc în jurul bisericii

Investiția este evaluată de preot la doar câteva sute de mii de euro. Restul sunt donații

„Banii primiți n-au legătură cu activitatea socială”, spune preotul Damaschin

Proiectul său de ctitor este impresionant, fiind derulat în mare secret

Preotul Damaschin bate primul par al unei noi case construite din ajutoare

O lucrare de câteva sute de mii de euro a părintelui Dănuț Damaschin despre care nu a mai vorbit niciodată public. Un complex bisericesc, în Țicău, pe strada Albineț, construit integral din donații private.

Biserica ce poartă hramul Sf. Ștefan este reparată și consolidată, casa praznicală a primit un nivel în plus, mansardă, și un acoperiș nou. În față, două construcții mari de beton cu rol dublu: spații tehnice, lumânărar, dar și cu scop de stabilizare a versantului. Și-un plan cu bătaie mai lungă.

„Acolo aștept o autorizație de la Primărie să fac în partea din spate un sediu al asociației. Dar ăla trebuie să-l facem pe bani publici. Nu sunt doar săracii mei, sunt și ai Primăriei, ai Consiliului Județean”, a explicat părintele Dănuț Damaschin care-i sunt planurile de viitor.

Biserica din Albineț a fost supusă unei reabilitări complete

Biserica e din 1810
Pe Albineț nr. 42-44, părintele Damaschin ar vrea să facă un soi de cartier general al acțiunilor sale caritabile desfășurate prin intermediul Asociației „Glasul Vieții”. Proiectul ar urma să fie realizat în două etape și implică, însumat, costuri ce bat spre milionul de euro, surse private și publice deopotrivă.
Acum, în primă fază, dintr-o donație privată a unei firme de construcții, ce n-are legătură - după cum susține părintele Damaschin - cu finanțarea Asociației „Glasul Vieții”, se reface ansamblul din Țicău. Vechea biserică, construită în anul 1810 și refăcută de mai multe ori de-a lungul anilor, era într-o stare avansată de degradare. „Necesita reparații foarte urgente”, a explicat preotul.

Două mari corpuri turnate din beton, care consolidează versantul, au fost construite în fața bisericii

A cerut o biserică mai mare pentru asociația sa

Lăcașul de cult a fost complet decopertat și întărit cu brâuri de beton. Acoperișul și pridvorul sunt și acestea reparate, amenajările afectând și interiorul.

„Mamele pe care le ajutăm prin asociație veneau aici (la biserica din curtea maternității Cuza Vodă unde părintele slujește – n.r.). În pandemie n-au mai putut să vină. Și trebuia să cărăm alimentele, a fost foarte greu. Și atunci am cerut la Mitropolie un loc unde să avem acces, parcare. Soluția a fost biserica din Țicău. Biserica este a Mitropoliei, eu doar o renovez, cu oameni dragi. Și am intrat în horă”, a declarat Dănuț Damaschin.

Un foișor de lemn și încă două clădiri au fost edificate în complexul bisericesc

Preotul: „Banii sunt din alt buget de donații”
Lângă biserică se află o casă praznicală, veche și aceasta. „Nu e o clădire nouă. I-am făcut o mansardă și am schimbat acoperișul, am tencuit-o”, a precizat părintele. În lateral, un foișor din lemn care va avea multiple întrebuințări, zonă de întâlnire, spațiu de socializare, loc de joacă pentru copii.
Iar în față, spre stradă, două mari construcții de beton. „Vor fi spații tehnice, acolo va fi centrala, lumânărarul”, a afirmat Damaschin.

Toate aceste operațiuni de refacere, consolidare și construcții de la zero, au fost estimate de părintele Damaschin la câteva sute de mii de euro. „Renovarea (ca bani – n.r.) este treaba celor care o fac, firma de construcții. Nicio treabă cu asociația”, a zis Damaschin.

În etapa a doua, cu bani publici de această dată, de la Consiliul Județean și de la Primărie, preotul ar vrea să ridice, în aceeași curte, un sediu al Asociației „Glasul Vieții”. „Acolo vreau să obțin finanțare, să fac un centru social în care să pot aduce mamele să primească ajutoare”, și-a prezentat părintele planul.

Părintele vrea să facă din acest complex bisericesc centrul asociației sale

Veche biserică sârbească

Despre acest lăcaș, Agenția de știri „Basilica” a Patriarhiei Române a consemnat: Biserica „Sfântul Ștefan”, situată pe strada Albineț, nr. 44, a fost construită în anul 1810 pe locul uneia mai vechi de lemn, care a aparținut ortodocșilor sârbi, bulgari și greci care locuiau în această zonă.

Ctitorul acestui locaș a fost Constantin Tomovici vel căpitan, originar din Balcani. Biserica închinată Sfantului Apostol și Arhidiacon Ștefan a fost refăcută de Mihai Sârbu din Chișinău, nepotul primului ctitor.

Pereții bisericii, din piatră, au fost decorați cu scene biblice de către un zugrav rămas anonim. Ulterior, s-a adăugat un pridvor din piatră. Având ctitori, binefăcători și închinători de mai multe etnii, în decursul secolului al XIX-lea, în această biserică se slujea în limbile română și slavonă. În casele bisericii a funcționat până în anul 1864 prima școală românească din această zonă a orașului”.

Cum arăta înainte de reabilitări Biserica Sf. Ștefan din Albineț: dimensiunile sale erau mai mici în forma originală

Preotul Damaschin încasează anual 5,3 milioane de euro

Alături de refacerea acestui ansamblu din Țicău, preotul Dănuț Damaschin realizează mai multe misiuni cu caracter social. Anul trecut, asociația sa, „Glasul Vieții” a avut venituri de 26 milioane lei, aproximativ 5,3 milioane de euro.

Peste 300 de mame și copii sunt cazați în imobilele „Glasul Vieții”, 10.000 de copii și 2.900 de mame primesc periodic haine, mâncare, lemne, beneficiază de asistență medicală, le sunt oferite sejururi la mare și la munte.

Cele mai mari planuri pe termen scurt ale părintelui Damaschin, prin asociație, sunt transformarea hotelului Tudor Palace, pe care l-a achiziționat în schimbul unui milion de euro, într-o clinică destinată familiei, cu RMN și CT, pentru nevoiașii neasigurați care nu-și permit aceste analize. Apoi, la Cacica (județul Suceava) unde asociația a cumpărat un teren, preotul Damaschin vrea să construiască o tabără cu bază de tratament pentru copiii cu probleme respiratorii și de articulații, pentru nou-născuții prematur.

În paralel, cu banii primiți ca donație prin asociație, Damaschin continuă acțiunea de construire de case pentru familiile sărace, cu mulți copii. Până acum au fost ridicate și predate la cheie 110 locuințe.

Article image
Glasul Vieții e printre cei mai mari cumpărători imobiliari din Iași: anual se cumpără proprietăți de sute de mii de euro fiecare Casele sunt pentru copii, adolescenți, mame singure, tineri proveniți din familii sărace La „Glasul Vieții” lucrează 10 salariați și 50 de voluntari. Beneficiari permanenți sunt câteva sute de copii, adolescenți și mame-victime ale violenței domestice Se construiesc în continuare mini-blocuri,...
Autor Cezar Moraru Reportaje 01 Noiembrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31