fbpx
 
NPR NPR

Israelul propune două luni de armistițiu contra eliberării ostaticilor din Gaza


Israelul a propus Hamas, prin medierea Qatarului şi Egiptului, o pauză de două luni în luptele şi raidurile din Fâşia Gaza în schimbul eliberării tuturor ostaticilor, a raportat luni site-ul american Axios, citat de AFP.

Această propunere nu presupune încheierea războiului din Gaza, ci un al doilea armistiţiu după cel de o săptămână care a permis eliberarea a peste o sută de ostatici, transportaţi în Fâşia Gaza în timpul atacului fără precedent din 7 octombrie, în schimbul a cel puţin 240 de prizonieri palestinieni încarceraţi în Israel.
Potrivit autorităţilor israeliene, sub presiunea familiilor de a accepta un acord de eliberare, 132 de ostatici sunt încă în Fâşia Gaza, dintre care 28 ar fi morţi.
Propunerea Israelului prevede întoarcerea în Israel a ostaticilor vii şi a corpurilor în mai multe faze, dintre care prima ar include femei şi bărbaţi în vârstă de peste 60 de ani, potrivit Axios.
Ar urma femeile înrolate în armată, bărbaţii sub 60 de ani care nu sunt militari, soldaţii israelieni bărbaţi şi, în final, rămăşiţele ostaticilor.
În cadrul acestui plan, Israelul şi Hamas urmează să cadă de acord în prealabil asupra numărului de prizonieri palestinieni eliberaţi în schimbul fiecărui ostatic în funcţie de categoria lor, apoi să negocieze numele fiecărui palestinian, continuă Axios.
Acest plan nu prevede sfârşitul războiului Israel-Hamas şi nici măcar o soluţie politică pe termen mai lung, ci o redesfăşurare a soldaţilor israelieni în afara principalelor oraşe din Fâşia Gaza şi întoarcerea treptată a sute de mii de persoane strămutate din nord în sudul Gazei în încercarea de a scăpa de violenţe.
Publicarea acestui articol al Axios intervine în timp ce principalul consilier al preşedintelui american Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, vizitează Egiptul şi Qatarul în această săptămână.
Wall Street Journal sugerase duminică că Statele Unite, Egiptul şi Qatarul încearcă să convingă Israelul şi Hamas să convină asupra eliberării ostaticilor pe o perioadă de 90 de zile, în schimbul în special al retragerii israeliene din Fâşia Gaza. 

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31