fbpx
 
CIA finanțează și antrenează 12 baze ucrainene de spionaj la frontiera cu Rusia. Ce este Operațiunea Goldenfish

CIA finanțează și antrenează 12 baze ucrainene de spionaj la frontiera cu Rusia. Ce este Operațiunea Goldenfish


Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) a început să finanţeze baze militare ucrainene de informaţii în Ucraina în urmă cu zece ani, după ce ”oameni mici şi verzi” au cucerit Crimeea şi apoi i-au finanţat, înarmat şi antrenat pe separatiştii proruşi din Donbas, dezvăluie într-o anchetă jurnalistică ziarul american The New York Times (NYT).

Potrivit cotidianului, este vorba despre 12 baze, înfiinţate de-a lungul frontierei ruse, care funcţionează în continuare, în prezent, în pofida bombardamentelor ruse.

La 24 februarie 2014, la patru zile după invazia Peninsulei ucrainene Crimeea, Valentin Nalîvaicenko, numit la conducerea serviciilor ucrainene de informaţii SBU, contacta şefi ai fialelor CIA şi MI6, spionajul britanic.

„Aşa a început totul”, declară el pentru NYT.

Americanii au pus însă condiţii. Ei aveau să-i ajute şi finanţeze pe ucraineni, dacă aceştia nu furnizau informaţii care să conducă la morţi.

SBU avea să se dovedească foarte eficient.

În 2015, generalul Valerii Kondratiuk, la acea vreme comandantul serviciilor militare ucrainene de infornaţii (GUR), îi dă adjunctului directorului CIA un morman de documente cu informaţii detaliate despre concepţia unor submarine nucleare ruseşti.

În 2016, ucrainenii lansează o campanie de asasinate ţintite, în pofida unor reticenţe americane.

Însă, în urma eficienţei spionajului ucrainean, americanii continuă să-i susţină.

Comando ucrainean trimis în Crimeea deghizat în uniforme rusești

Tot în 2016, comandantul GUR Valeri Kondratiuk primeşte un ajutor american în vederea unei modernizări ale ”antenelor” sale - capacităţi de ascultare -, în schimbul unei împărtăşiri a informaţiilor.

CIA lansează un program în vederea formării unor agenţi ucraineni - denumit ”Operaţiunea Goldenfish”.

Ofiţerii formaţi în cadrul acestui program sunt desfăşuraţi în baze militare de-a lungul frontierei cu Rusia.

Acest parteneriat între cele două ţări are însă un cusur – rolul Statelor Unite este informal, ele nu au cum să-i încurajeze pe ucraineni să desfăşoare operaţiuni clandestine în Rusia.

În urma unui refuz al unei operaţiuni pe teritoriul rus, în Rostov, generalul Kondratiuk trimite în Crimeea ocupată Unitatea 2245 - o forţă de comando deghizată în uniforme ruseşti, antrenată de CIA. Militarii sunt reperaţi, iar fiascoul este total.

”Acesta este războiul nostru şi trebuie să luptăm”, răspunde generalul Kondratiuk condamnărilor de la Washington.

În timpul preşedinţiei lui Donald Trump, în pofida ambiţiei miliardarului de a stabili legături cu Vladimir Putin, numărul agenţilor ucraineni din bazele finanţate de CIA creşte de la 80 la 800.

În 2020, într-o reuniune la Haga, CIA, MI6 şi spionajele olandez şi ucrainean formează o antantă cu scopul de a-şi pune în comun informaţiile clasificate despre Rusia.

Spionajele american şi britanic avertizează, încă din noiembrie 2021, că Rusia va invada Ucraina.

Liderii politici ai celor două ţări aveau să avertizeze în mod public cu privire la acest lucru. Cu toate acestea, Guvernul de la Kiev pare să nu creadă acest lucru.

După invazia la scară mare, la 24 februarie 2022, Washingtonul îşi autorizează agenţiile de spionaj să ajute Ucraina în operaţiuni de comando şi secrete.

Au loc schimburi de informaţii cu privire la locul în care se află baze militare ruseşti şi de liste de nume. CIA şi GUR au construit, ca o dovadă a forţei acestui schimb de informaţii clasificate, alte două baze.

 

Sursa: News.ro

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30