fbpx
 
Tomești: trei creșe noi în trei ani. Iașul a construit zero creșe deși are bugetul de 25 de ori mai mare

Tomești: trei creșe noi în trei ani. Iașul a construit zero creșe deși are bugetul de 25 de ori mai mare


Dată fiind cererea, în comuna de la marginea Iașului se construiesc creșe

În Iași s-a amenajat fostul Hotel Municipal în creșă, în rest nu s-a mai construit nimic în 9 ani

Acum patru ani, mamele din Iași au ieșit în stradă cu copiii în brațe pentru că nu găseau locuri în sistemul preșcolar

Deficitul este de cel puțin 500 de locuri pe an, dar în ultimii 9 ani nu s-a construit nimic

Compania Națională de Investiții a anunțat o licitație în numele Primăriei Tomești: o creșă nouă, la standarde 2024. Investiția a fost deja aprobată, finanțarea e asigurată. Este a treia creșă de la Tomești, după ce acum 3 ani nu exista niciuna. Cea de-a treia creșă este la stadiul de proiect și va fi construită la Goruni, alt sat al comunei.

Primarul din Tomești, Ștefan Timofte, are o absorbție de fonduri europene de 3.700 euro/cap de locuitor

Minim 40 de locuri

Compania Națională de Investiții (CNI) va lansa o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru „Proiect tip - Construire creșă mică, sat Tomești, comuna Tomești, județul Iași”.
Creșa va fi construită pe un teren de 3.000 mp de lângă Școala D.D. Pătrășcanu, situată în cartierul de blocuri al Tomeștiului. Conform proiectului aprobat, creșa va avea 4 grupe a câte 10 copii, pe o suprafață construită de 1.245 mp.
Pentru implementarea proiectului, a fost încheiat un protocol de predare-primire pentru teren. Primarul Ștefan Timofte, ministrul Dezvoltării, Adrian Lucian Vestea, și directorul CNI, Manuela Irina Patrășcoiu, au semnat documentul pe 8 aprilie, a precizat Liviu Ciulei, directorul Primăriei Tomești.
Construcția va avea parter și va fi compusă din trei nuclee funcționale: administrativ, cu zona de acces, cel pentru copii și cel tehnico-gospodăresc.Clădirea va fi dotată cu panouri solare și stație completă de automatizare/pompare pentru sisteme solare. În situația în care nu va fi soare suficient, încălzirea se face clasic, prin centrală termică.

Încă o creșă în lucru, la Goruni

Prima creșă a Tomeștiului a fost inaugurată la Chicerea. Nu este o clădire nouă, ci a fost amenajată în școala din localitate. „Sigur că, după inaugurare, am avut cereri numeroase, dar locurile sunt limitate. Și din cartierul de blocuri vor să ducă bebeluși acolo. De aceea, am decis să realizăm alte proiecte de creșă, cel de la Tomești e cel mai avansat, intrând la licitație, a mai precizat dirrectorul Primăriei Tomești.
În proiect există o creșă la fel cu cea din cartierul de blocuri, la Goruni, sat al Tomeștiului. Proiectul este întocmit și urmează să fie depus, având șanse mari pentru aprobare.

În Tomești se construiește un parc fotovoltaic care va asigura energia pentru tot iluminatul public din suburbie. Proiectele europene pentru următorii ani ajung la 40 milioane de euro

Parc fotovoltaic

Tomești are în implementare modernizarea iluminatului public. Este un proiect aprobat în 2023, care a adus localității 2 milioane de lei, la o cofinanțare de 280.000 de lei.
Conform proiectului, toate corpurile de iluminat de pe domeniul public vor fi înlocuite cu sisteme LED moderne. În plus, totul va fi controlat de un sistem de gestiune, care face parte din aceeași investiție.
„Vrem să reducem cât de mult posibil valoarea facturilor la energie electrică. De aceea, pe lângă modernizarea iluminatului public în implementare, avem aprobat un proiect pentru realizarea unui parc fotovoltaic propriu. Investiția este aprobată, urmează să fie realizată. Curentul electric produs va fi utilizat pentru iluminat public și pentru consumul instituțiilor publice de pe raza comunei Tomești” , a precizat primarul Ștefan Timofte.

Refacerea fațadelor se apropie de final

La Tomești, proiectul refacerii câtorva fațade și a eficientizării energetice pentru câteva blocuri se aproapie de final. Totul a costat 3 milioane de euro, din fonduri europene. „Blocurile sunt construite în anii ’80, acum sunt aduse la standardele actuale. Este schimbată inclusiv tâmplăria. Locatarii vor consuma mai puțină energie, aspectul zonei se schimbă”, a precizat primarul Ștefan Timofte.
Unul dintre cele mai scumpe proiecte în derulare la Tomești este cel pentru canalizare: 26 de milioane de lei. Banii vor fi utilizați pentru ca sistemul de canalizare să ajungă în toate colțurile comunei, fiind acoperit totul integral.
„În total, pentru următorii trei ani, avem în stadiu avansat sau în lucru proiecte europene sau cu finanțare națională de peste 40 de milioane de euro”, a mai declarat primarul Ștefan Timofte.
Suma obținută din fonduri europene reprezintă o absorbție de 3.287 euro/cap de locuitor.
„Singurele probleme când numărul de proiecte este mare sunt birocrația, dar de asta se ocupă angajații care urmăresc stadiul, și găsirea fondurilor pentru cofinanțare”, a mai declarat Timofte.

Article image
Cadența proiectelor europene a transformat suburbia din estul Iașului în ultimii 10 ani Se construiesc poduri, o nouă piață, se fac reabilitări de blocuri, se face parc fotovoltaic și se lucrează la proiectul liniei de tramvai
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 02 Martie 2024


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31