fbpx
 
Șoferii și vatmanii CTP sângerează: sunt mai prost plătiți decât cei din București, Cluj și Timișoara

Șoferii și vatmanii CTP sângerează: sunt mai prost plătiți decât cei din București, Cluj și Timișoara


La București, un șofer de autobuz câștigă peste 3.000 de lei net lunar și nu se aplică același regim al turelor de 12 ore ca la Iași. La Timișoara există șoferi care câștigă și 4.500 de lei net lunar. Sindicaliștii de la Compania de Transport Public (CTP) spun că la Iași salariille sunt mici deoarece sunt socotite la coeficientul de ierarhizare minim în domeniu, 1,15, pe când în alte orașe se calculează la coeficientul maxim, de 1,45.

București: 3.000 – 3.500 de lei

La RATB, salariul de bază brut al unui șofer/vatman este de 2.700 de lei. „La această sumă se adaugă sporul de vechime și sporul de dificultate. Suma netă lunară ajunge, în medie, la 2.500 de lei la debutanți și la 3.000 sau 3.500 de lei angajații cu experiență. La noi există ore suplimentare de week-end, în schimb nu există ore suplimentare ziua, sunt altfel structurate turele. Și avem zile libere, cam la 6-7 zile lucrate este obligatoriu una liberă”, a explicat un reprezentant al Sindicatului Șoferilor din RATB.

Cluj Napoca: 3.000 de lei

Situația de la CTP Cluj-Napoca seamănă, în privința orelor suplimentare, cu cea de la Iași. Doar că salariile diferă. Dacă la Iași un om nu mai are zi liberă dacă vrea să câștige 2.500 de lei net, la Cluj-Napoca veniturile se duc spre 3.000 de lei lunar.

Și Timișoara se confruntă cu o lipsă de șoferi pentru transportul public

Timișoara, în criză

La Timișoara, salariile nete ale șoferilor societății de transport sunt de până la 4.500 de lei net. Sunt printre cele mai mari din România și situația provine dintr-o profundă criză de personal. Salarizarea de bază este de 2.700 de lei brut, la care se adaugă sporuri de vechime și de traseu. “Un salariu normal la noi este de 3.200 de lei net. Sunt puține zile libere într-o lună, din cauza lipsei de personal. Ca exemplu, un șofer în pregătire, la noi, are 2.250 de lei net și este încadrat drept muncitor necalificat până termină școala”, a explicat un reprezentant al sindicatului.

Criza de personal la Timișoara este acută, iar sindicaliștii spun că societății i-ar mai trebui 50 de șoferi. Sunt căutați inclusiv în alte orașe, iar societatea de transport le oferă și cazare dacă se mută la Timișoara.

Șeful sindicaliștilor, Paul Păuleț vrea mai mult pentru colegii săi

Negocieri pe 15 februarie

Reprezentanții CTP Iași nu au putut fi contactați pentru a explica nivelul mai scăzut al salariilor de la Iași. Paul Păuleț, președintele Sindicatului Șoferilor din CTP, explică însă că suma este din start mai mică, pentru că este încadrată la coeficientul minim: “Vom avea inclusiv discuții legate de salariu, pe 15, la ședința cu șefii societății. Noi suntem la cota minimă de salarizare, cu un coeficient de ierarhizare de 1,15. În țară, se merge pe coeficientul maxim de ierarhizare, 1,45. Asta vrem și noi aici. Adică salariul meu să fie calculat la 1.900 înmulțit cu 1,45. Ar rezulta un salariu brut de aproape 2.800 de lei, la care s-ar adăuga sporul de vechime și sporul de traseu. Am dori să urcăm la cota maximă salariul pe care l-ai negociat, la salariul minim pe economie, ori cota de ierarhizare”.

Sindicaliștii explică faptul că șefii CTP nu agreează revolta sindicaliștilor. A fost schimbată ora întâlnirii din 11 în 12, astfel încât ședința să pice exact pe schimbul de tură. “Planul a eșuat, șoferii au vorbit între ei, cel de dimineață stă puțin mai mult, cel de după-amiază poate merge la întâlnire”, mai spun cei din sindicat.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30