Arcadia Spitale si Centre Medicale
Școala în pandemie, variantă: se încheie anul școlar cu media din Semestrul I
62ce0c7084c75ee96abf6830f99beed0_XL

Școala în pandemie, variantă: se încheie anul școlar cu media din Semestrul I

Ultima actualizare: 24 martie 2020Autor: Vizualizări: 61

62ce0c7084c75ee96abf6830f99beed0 XL

Oficialii din învățământ nu iau în calcul repetarea anului de către elevi. În ultimă instanță, se face școală toată vara, se dau examenele în toamnă, iar anul școlar următor începe la 1 noiembrie, iar cel universitar la 1 decembrie.

Principalii actori din sistemul de educație ieșean resping scenariul înghețării anului școlar. „Exclus”, a spus Laviniu Lăcustă,  președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi. „Sub nicio formă”, a afirmat Camelia Gavrilă, deputat PSD și vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ. „Suntem pregătiți să stăm și peste vară la muncă”, a declarat Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice.

Absolut toți cei intervievați de REPORTER DE IAȘI au mers pe ideea regândirii calendarului, cu împingerea testelor finale, a Bacalaureatului și a admiterii la facultate spre sfârșitul verii și chiar în toamnă.
Se ia ca reper semestru I
Fitilul l-a aprins acum câteva zile Raluca Turcan, vicepremier. Într-o declarație de presă, referindu-se la situația din educație în contextul pandemiei COVID-19, Turcan a afirmat că ar fi trei variante posibile: evaluările să aibă loc conform calendarului inițial, evaluările să fie decalate sau ca anul școlar să fie repetat. „Ideea de a îngheța anul este exclusă. Sunt mai multe scenarii, în funcție de cum evoluează criza”, a precizat Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași, cea mai importantă structură sindicală judeţeană din ţară.

Acesta a explicat că există inclusiv scenariul închiderii situațiilor școlare cu notele existente. Iar la disciplinele la care elevii încă n-au fost notați pe semestrul II, sunt două soluții. „Profesorul poate nota fie raportându-se la semestrul I, dar și ținând cont de prestația anterioară a elevilor. De fapt, e modelul luat în calcul și în Marea Britanie”, a declarat Lăcustă.

Deci mediile pe semestrul II ar putea fi încheiate ținându-se cont de notele deja date, dar se pot da și altele în funcție de activitatea de până acum a elevilor sau ținându-se cont și de situația din primul semestru.

Cascaval

Rectorul Universității Tehnice spune că amânarea școlii după 1 mai ar complica încheierea anului

Examene în august și septembrie
Există însă trei categorii de școlari în preuniversitar unde simpla încheiere a mediilor nu este suficientă. „La clasele 0 și întâi, n-au terminat de învățat alfabetul. Dar pot promova, iar ce a rămas se poate învăța în anul următor”, a punctat Lăcustă.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Acum aflăm cum a făcut Eky-Sam deszăpeziri pe hârtie

Cele mai mari incertitudini le ridică situația elevilor de-a VIII-a, care ar trebui să susțină Evaluarea Națională, și cei de-a XII-a cu Bacalaureatul. „Sunt mai multe variante. Dacă această criză durează până în iunie, dăm examenele în iulie-august. Și e timp și de o vacanță scurtă, iar preuniversitarul să înceapă de la 1 octombrie și facultățile de la 1 noiembrie. Se termină criza în iulie, programăm examenele în august și septembrie. Iar anul școlar începe tot cu un decalaj de o lună, facultățile după preuniversitar. Chiar și în varianta în care criza se duce până în august, avem timp să programăm examenele în așa fel încât școlile să înceapă, cel mai târziu, de la 1 noiembrie, iar învățământul superior de la 1 decembrie”, a afirmat Lăcustă.

Camelia Gavrilă exclude repetarea anului
Rezervată în a lansa ipoteze, Elena Calistru, directorul Colegiului Național, a susținut că discuția despre o posibilă înghețare a anului școlar e prematură. „Sunt mai multe scenarii, dar nu cred că se poate lua decizia acum. Trecem printr-o perioadă complicată, nu ne-am mai confruntat cu așa ceva. Preocuparea noastră este să transmitem curaj copiilor și părinților, să lucrăm împreună pentru a depăși momentul”, a spus Calistru.
Fostă șefă a Inspectoratului Școlar Județean, Camelia Gavrilă, deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, a exclus ideea repetării anului. „Indiferent că o numim scenariu sau analiză contextuală cu ce fac alte state, o astfel de măsură ar fi timp pierdut cu consecințe irecuperabile”, a declarat Gavrilă.

Ca soluții, aceasta a propus o regândire a calendarului în funcție de evoluția crizei generată de COVID-19. „Sunt mai multe ipoteze de lucru. Dacă trecem peste criză într-un timp scurt, putem prelungi anul școlar cu două-trei săptămâni. Apoi, o parte din materie poate fi dusă anul viitor. Există chiar varianta ca mediile din semestrul I să devină medii generale”, a completat Camelia Gavrilă.

elena calistru

Elena Calistru, director al Colegiului Național, spune că e prea devreme pentru a se putea face scenariul

UTI: suntem pregătiți să muncim toată vara
În mediul universitar, ecuația pare mai simplă. „La noi, seminariile și cursurile sunt acum online. Laboratoarele sunt problema. Până inclusiv după Paști, am fi în grafic, adică am putea recupera. Dacă ajungem în luna mai cu criza, abia atunci lucrurile s-ar complica”, a afirmat Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Polițist condamnat după ce a bătut un copil cu handicap

Acesta a spus că profesorii sunt pregătiți să muncească inclusiv pe perioada verii. „Stăm peste vară la muncă, în cel mai rău scenariu să terminăm anul universitar, inclusiv examenele finale, în septembrie”, a spus rectorul.

Educația online nu e o soluție
Despre școala online, ceea ce încearcă acum mai multe unități de învățământ din oraș, părerile specialiștilor sunt că această variantă ar putea fi mai degrabă una de avarie, în situații de genul acesta, sau cel mult complementară cu metoda clasică.

„Nu-și are rost acum o discuție privind o posibilă reformare a sistemului. Predarea online nu e uniformizată. Nu ai feedback, nu ai relaționare. Școala înseamnă mult mai mult, inclusiv muncă în echipă, socializare. Deocamdată, educația online o văd ca pe o chestiune complementară”, a afirmat Laviniu Lăcustă.
În aceste vremuri de criză, varianta online e folosită și la Colegiul Național și la Universitatea Tehnică. „Colegii mei folosesc diferite platforme existente”, a spus directoarea Calistru.
Iar pentru Camelia Gavrilă, deputat, criza actuală poate determina, ulterior, mai multe modificări de substanță în sistem. „Poate o urgentare a digitalizării, acces la internet în toate localitățile, dotarea cu tablete. Trebuie găsite soluții”, a afirmat Gavrilă.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Polițist condamnat după ce a bătut un copil cu handicap

Laviniu Lacusta 1

Laviniu Lăcustă, președintele USLIP, spune că educația online nu poate înlocui școala tradițională

Ar putea fi vacanță continuă până în august

Contactat de Edupedu.ro, Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, a declarat că cel mai optimist scenariu care ar putea fi luat în calcul este cel în care anul școlar se reia la începutul lunii mai, iar cel mai pesimist – cel în care se reiau cursurilor în luna august, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, precum și cele de licență la facultate vor avea loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie.
Ministrul Educației: „Învățați pentru examene!”

La rândul său, ieri, Monica Anisie, ministrul Educației, a afirmat într-un interviu acordat Hotnews.ro că elevii claselor a VIII-a și a XII-a trebuie să se pregătească de examene. „Să nu oprească pregătirea!”, a afirmat Anisie care a adăugat că ministerul lucrează la modele de subiecte care vor ajunge la elevi.

[article id=”96699″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

  • De Ziua Educației, peste o sută de cadre didactice din județul Iași, care anul acesta s-au retras de la catedră după zeci de ani de activitate în slujba copiilor, au fost onorate și premiate de USLIP Iași în colaborare cu CESI de la Bruxelles. În deschiderea evenimentului, domnul Klaus Heeger, secretarul general al CESI, ne-a onorat cu prezența și a adresat câteva cuvinte, felicitându-ne cu ocazia Zilei Educației. Emoționantul moment a inaugurat, practic, Conferința Internațională Syncrisis – Rolul Educației în Consolidarea Serviciilor Publice și Gestionarea Crizelor Multiple.
    Autor: |Ultima actualizare: 5 octombrie 2024|Timp citire: 2,7 min|Vizualizări: 36|
Arcadia Spitale si Centre Medicale

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

REPORTERIS îți recomandă și ...
Acum aflăm cum a făcut Eky-Sam deszăpeziri pe hârtie
Palas Iasi