
Un an pierdut la Primărie: marele avânt în asfaltări s-a fâsâit
Din 40 milioane de lei prevăzute pentru asfaltări anul acesta, s-au cheltuit doar 18,5 milioane de lei. 20 de străzi trebuiau reabilitate complet, în realitate s-au realizat doar trei. Scuza Primăriei: contestații, retrocedări, operațiuni greoaie ale altor servicii publice. Din 15 milioane de lei Investiții, s-au cheltuit doar 3,5 milioane. La Reparații Străzi, au rămas necheltuiți 15 milioane de lei din 25 de milioane.
Pentru bugetul din 2016, și așa foarte subțire la capitolul Investiții, Consiliul Local a aprobat suma de 40 milioane de lei pentru investiții în străzi: reparații sau lucrări integrale de asfaltare. Din această sumă, Primăria a cheltuit până acum mai puțin de jumătate. Cea mai gravă situație este la investiții noi, unde din 15 milioane de lei abia dacă s-au făcut lucrări de 3,5 milioane de lei. Banii în acest caz au mers pentru asfaltare în zonele Vișani și Păcurari, lucrări încă nefinalizate. În rest, 17 străzi care trebuiau asfaltate integral în 2016 nu au văzut nicio lopată de bitum.
La sfârșitul anului trecut, primarul Mihai Chirica anunța un program amplu de asfaltări pe anul acesta, în urma unei consultări publice în premieră, fiind anunțate zeci de străzi ce vor fi reabilitate complet. Din cele 20 de străzi anunțate, s-au asfaltat doar trei.
Tot anul s-au asfaltat doar trei străzi în Vișani
S-au dat efectiv 3,5 milioane lei
Proiectul de buget aprobat la începutul anului de către Consiliul Local a prevăzut pentru 2016 investiții de 40 de milioane de lei în străzile din Iași. Consilierii locali au decis alocarea a 15 milioane de lei pentru asfaltări noi. La acest capitol au fost incluse nu mai puțin de 20 de străzi din Iași. Anunțate la începutul anului, în februarie, pentru 2016, investițiile mai mult au stat decât s-au derulat.
Concret, din lista de 20 de străzi, s-au asfaltat doar 3: Vișani (Bucium), Aleea Profesor Ioan Petru Culianu și Strada Profesor Ioan Petru Culianu (Păcurari). Cum explică Primăria? „O lucrare poate întârzia din mai multe motive. La Vișani, spre exemplu, noi nu puteam asfalta până când Apavital nu termina canalizarea. La proiecte apar alte probleme. Revendicări de teren și altele”, explică Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Acesta susține că, deși a fost cheltuită doar o parte din suma alocată, asta nu înseamnă că Municipalitatea nu a făcut nimic. “S-au făcut o mulțime de proiecte tehnice și alea costă bani. Se vor mai face ceva plăți până la finalul anului, nu rămâne doar acea sumă”, a mai spus Buraga.
Pentru singurul contract de lucrări executat deja aproape în întregime, Primăria a achitat deja 3,5 milioane de lei din suma totală de 5,6 milioane.
„Mă bucur că am reuşit să preluăm cea mai mare parte din dorinţele ieşenilor în cadrul conţinutului bugetului. Această consultare publică exprimă un nou început în relaţia dintre administraţie şi comunitatea locală.” Primarul Mihai Chirica, la aprobarea bugetului pe 2016, anunțând un amplu program de asfaltări, din care nu s-a realizat decât 20%
Proiectele n-au fost pregătite din timp
Consilierul local Eduard Boz spune însă că Primăria putea face la timp proiectele, dacă acestea ar fi fost pregătite din vreme. „Este evident că, dacă a fost cheltuită doar o parte din sumă, nu s-au realizat proiectele prevăzute pe buget. Voi întreba Primăria ce s-a întâmplat, să explice la fiecare caz în parte. Măcar dacă erau licitații făcute și erau toate contestate, dar nici măcar nu-i așa. O singură licitație este contestată. În rest, erau proiecte care, dacă erau pregătite din timp, erau realizate”, a explicat Eduard Boz.
Proiectele pregătite erau străzile Atelierului, Cazărmilor, Iancu Bacalu, Petru Movilă, Sfântul Andrei, Tănăsescu, Dealu Bucium, Fundac Bucium, Fundac Păun, Fundac Socola, Plopii fără Soț, Cantemir, Gh. Asachi, tronson 3 Vișani, Podu Roș – Tudor – mal drept (licitație contestată). Singura lucrare începută și lăsată baltă după câteva zile, spre disperarea localnicilor, este Petru Movilă, unde câștigătorii – Conest și Viarom – au decapat ambele trotuare, nelăsând loc nici pentru pietoni, nici pentru mașini.
Doar 20% din program realizat la Investiții:
Investiții Reparații străzi Total
Prevăzut 15 25 40
Realizat 3,5 15 18,5
* milioane lei
La Reparații se îngrașă porcul în Ajun
La capitolul reparații de străzi, consilierii locali aprobaseră cheltuirea unei sume de 25 milioane de lei. Din aceasta, aproximativ 15 milioane au fost achitate pentru lucrări. Primăria nu a dat detalii despre străzile reparate, spunând însă că acestea sunt 216, cu mii de metri pătrați de plombe. „S-au realizat lucrări cu mixtură pe 216 străzi din oraș, în valoare 13,17 milioane de lei. Pe 58 de străzi de categorie inferioară s-au făcut pietruiri în valoare totală de 1,05 milioane de lei. La Trotuare s-au făcut reparații și trotuare noi de 873.000 lei”, mai spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.
Citește și Luxul de a fi ceferist: 600 mp/cap de angajat
Acesta susține că lucrările s-ar fi realizat și pe alei din cartiere care nu au denumire distinctă, fiind în folosința blocurilor. Au existat numeroase străzi pe care s-ar fi intervenit de mai multe ori, la solicitarea ieșenilor. „O parte din lucrări se va face acum, spre finalul anului, pentru pregătirea străzilor de iarnă”, mai spun reprezentanții Primăriei.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
La începutul acestei luni, soții Maria și Gheorghe Ciornia au obținut din partea instanței o decizie prin care trebuie să primească despăgubiri de 180.000 de lei de la Primăria Iași Sentința vine după ce, între iulie 2020 și februarie 2024, municipalitatea le-a refuzat eliberarea unei autorizații de construire pentru extinderea unei case în Copou În final, soții Ciornia au obligat Primăria să le elibereze autorizația în urma unui alt proces, care s-a întins între martie 2022 și noiembrie 2023 Recent, o firmă a câștigat un proces similar, pornit tot de la lentoarea Urbanismului municipalității. Societatea trebuie să primească daune de 70.000 de lei Cele două cazuri reprezintă un semnal de la judecători care, în ultimii ani, s-au confruntat cu multe dosare în care persoane fizice și juridice s-au plâns că așteaptă cu anii o soluție la cererile depuse la municipalitate pentru a ridica o casă, un bloc, un sediu de firmă sau de birouri La Iași, situația procesării unor astfel de cereri este catastrofală, în timp ce în alte orașe din România investitorilor li se eliberează documentele online, în câteva zile
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole