fbpx
 
Soluție pentru combaterea secetei. Experiment de stimulare a precipitațiilor, la Iași

Soluție pentru combaterea secetei. Experiment de stimulare a precipitațiilor, la Iași


Un experiment de stimulare a precipitațiilor are loc în aceste zile, în judeţul Iaşi. Cu ajutorul unor baloane cu heliu lansate spre nori, cantitatea de precipitații poate crește și de cinci ori, fie că vorbim despre  ploaie sau ninsoare.

Metoda a fost folosită cu succes în Franţa împotriva secetei. Același sistem poate combate însă și grindina, arată Știrile PRO TV.

Baloanele meteorologice au fost instalate în containere speciale, în cinci puncte din județul Iași. Odată umplute cu heliu sunt lansate spre nori.

Balonul cară o torţă pirotehnică ce conţine iodură de argint sau clorură de natriu la înălţimi cuprinse între 1.100 şi 5.500 de metri înălţime.

Odată ce străpunge norii, substanţele chimice sunt eliberate în atmosferă şi atrag picăturile de apă pe care apoi le multiplică.

Daniel Florea, manager de proiect: „În acest caz folosim o torță pirotehnică de clorură de natriu - sare. Sarea normală măcinată foarte fin are rolul de substanță hiroscopică. Fiind foarte măruntă când este împrăștiată printr-o metodă pirotehnică, aceasta joacă rolul de nucleu de condensare și adună umiditatea în atmosferă".

Din norii încărcaţi cât pentru 2-3 litri de precipitații pe metrul pătrat, după însămânţare s-au obținut între 10 şi 15 litri.

Traseele pe care le parcurg baloanele nu sunt deloc întâmplătoare. Oamenii de știință pot stabili traiectoria aproximativă în funcție de circulația curenților de aer.

Tehnologia este brevetată în Franţa şi a fost adoptată şi în alte ţări, precum Italia sau Polonia.

Gheorghe Căunei Florescu, director general AASNACP: „Este o tehnologie de ultimă generație. Este indigenă cu mediul, cu oamenii şi răspunde la cerinţele noastre”.

În paralel, au mai fost făcute alte trei experimente de stimulare a ploii, utilizând avioane, rachete încărcate cu substanţe chimice sau generatoare terestre.

Dacă vor avea randamentul dorit, toate vor fi implementate cu bani europeni. Astfel, ar urma să fie protejate de secetă şi grindină peste 11 milioane de hectare, adică aproape toată suprafaţa agricolă a României.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30