fbpx
 
Activiștii de mediu cer autorităților să suspende autorizațiile de pescuit industrial pe Olt, Siret și Prut

Activiștii de mediu cer autorităților să suspende autorizațiile de pescuit industrial pe Olt, Siret și Prut


Pescuitul comercial în râurile Olt, Siret și Prut, afluenți importanți ai Dunării, s-a transformat într-un adevărat măcel și ar trebui interzis, spun activiștii de mediu.

Ei strâng semnături pentru a convinge autoritățile să suspende autorizațiile de pescuit industrial pe aceste râuri. În timp ce pescarii declară că ar avea doar capturi minore din care, teoretic, nu și-ar putea întreține familiile, piața neagră și braconajul prosperă, arată Știrile PRO TV.

Cifrele puse la dispoziția Camerei Deputaților arată că, între declarațiile pescarilor și ce se întâmplă pe teren, este o mare diferență.

Un pescar comercial declară că prinde într-o lună 20 de kilograme de pește, pe Siret, sau 28 de kilograme, pe Prut. Asta înseamnă că, într-un an, cei aproape 200 de pescari comerciali prind cel mult 35 de tone de pește. O cifră infimă, potrivit specialiștilor. Restul capturilor ajung pe piața neagră.

Paul Danciu, inițiatorul petiției: „Dacă sunteți 21-30 de pescari, înseamnă că sunteți zece familii. Adică, cum poate să trăiască zece familii cu un milion sau 200 de lei pe lună? Totul se raportează la piața neagră. Efectele vor fi tragice. Fauna piscicolă va dispărea total, dar cei de la Mediu nu văd”.

Cei care pescuiesc în zone interzise, cu plase nesemnalizate sau chiar cu instalații artizanale cu curent electric, sunt cei care prosperă, de fapt, în timp ce autoritățile par să nu înțeleagă gravitatea situației.

Tudor Ionescu, directorul Centrului de Biodiversitate Acvatică: „Din punct de vedere statistic, observăm niște cantități infime declarate de pescarii comerciali. Vorbim de activități de braconaj care se ascund în spatele pescuitului comercial”.

Numai în ultimele două luni, pe Olt, de exemplu, s-au descoperit kilometri întregi de plase ilegale. Nimeni nu pare să controleze, însă situația.

Romeo Stoicescu, director AJVPS Sibiu: „Și din alte județe vin pescari care pescuiesc ilegal, cu plase. Extrag pești capitali, exemplare la care un pescar visează, poate, toată viața, și se fac nevăzuți”.

Iar stocurile de pește rămân tot mai mici. În acest timp, reprezentanții Agenției pentru Acvacultură și Pescuit așteaptă hârtii. Susțin că sunt pregătiți să suspende pescuitul comercial pe râuri, dacă vor avea studii care să arate necesitatea unei astfel de măsuri.

Marian Avram, directorul ANPA: „Noi nu putem lua o decizie pentru că așa credem noi, ci dacă avem un studiu făcut de un institut de specialitate. Așteptăm punctul de vedere al institutului de la Galați și, cel puțin pe Stânca-Costești, cred că vor fi măsuri de restricționare, vom vedea”.

Suspendarea pescuitului pe râuri poate fi decisă printr-un ordin comun al ministerelor Mediului și Agriculturii.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Sunt deschis oricărei propuneri. Îngăduiți-mi să nu mă pronunț într-un fel sau altul, ci doar îmi lăsați timpul necesar pentru a contribui la această decizie”.

Numai anul trecut, conform Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, stocurile de pește din țara noastră au scăzut cu șapte la sută.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31