fbpx
 
Foto: Alba24 Foto: Alba24

Sarcofag roman vechi de 1.700 de ani, distrus cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia. A fost deschis dosar penal


Un sarcofag rar, cu inscripție din secolul al II-lea și cu chipul Medusei sculptat în piatră a fost făcut bucăți cu excavatorul, în cimitirul din Alba Iulia. În urma incidentului, a fost deschis dosar penal.

Incidentul a fost sesizat de un localnic care a înțeles că la mijloc ar putea fi vorba despre o mare descoperire arheologică. Sarcofagul vechi de 1700 de ani fusese distrus de excavator, iar fragmente istorice erau împrăștiate în toată zona, inclusiv în groapa în care urma să fie coborât sicriul unei persoane decedate, scrie Alba24.

„Ne-am uitat la fragmentele de pe jos și am descoperit o serie de elemente care ne duc spre concluzia că avem de-a face cu un sarcofag. Spre exemplu sunt bucăți din capacul sarcofagului și din arca lui. Un sarcofag roman din piatră era format din două „operculum” și „arca”. Sunt bucăți din arcă și din capacul sarcofagului care are la colț patru sferturi de sferă”, a explicat arheologul George Bounegru.

„Mai avem decorul sculptural cu chipul Gorgonei Medusa. Este un decor tipic pentru atelierele de la Alba Iulia, există sub forma reprezentată și pe alte monumente funerare, dar este o raritate. Doar o singură situație mai există”, a mai completat arheologul.

Întrebat cine își putea permite un asemenea sarcofag, George Bounegru a răspuns: „Evident una dintre personalitățile de la Apulum, nu își putea permite oricine sarcofagul costa destul de mult… O persoană cu funcție importantă sau o persoană care avea financiar posibilitatea să își achiziționeze un sarcofag."

Foto: Alba24

Contactat de jurnaliștii locali, administratorului cimitirului spune că regretă nefericita întâmplare și îi ia apărarea muncitorului: „El este excavatorist. Dă de pietre, le scoate!" Totodată, Ion Radu Bogdan vorbește și despre un vid legislativ.

„A fost la un moment dat și o cercetare penală pe tema asta acum vreo 3-4 ani și s-a clasat. La nivel legislativ este un vid: mormintele, săpătura pentru morminte, pentru cavouri, borduri nu se supun Legii 50 a construcțiilor. Nu se consideră construcții, drept pentru care nu se emit certificate de urbanism și pentru că nu se emit certificate de urbanism nu se poate cere descărcare arheologică. Deci este un vid legislativ, în care eu am încercat să îmi arăt bună voința și am făcut o adresă, acum ceva ani, către la Muzeu să vină, dacă doresc, când sap un rând de gropi, să vină un reprezentant să stea acolo și să vadă. Nu am primit răspuns în trei ani de la adresa aia. Eu normal că mi-am văzut de treabă, că nu era să stau cu morții neîngropați”, a declarat Ion Radu Bogdan pentru sursa citată.

Arheologii spun că bucățile din sarcofag trebuie duse la muzeul din Alba Iulia, într-un spațiu special de depozitare, pentru a fi cercetat și mai apoi pentru a începe reconstituirea și reconstruirea acestuia.

De incidentul de la cimitir au aflat și polițiștii, care au deschis un dosar penal in rem, pentru distrugere și lucrări care pot afecta site-urile arheologice.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30