fbpx
 
Ateneul Iași, locul 1 în Moldova la venituri proprii: o muncă asiduuă pentru spectacole care au produs bani

Ateneul Iași, locul 1 în Moldova la venituri proprii: o muncă asiduuă pentru spectacole care au produs bani


Ateneul Național Iași, un proiect cultural de anvergură locală, pornit dintr-un cartier de periferie, Tătărași, a ajuns să aibă cele mai mari venituri proprii dintre toate instituțiile de spectacole și concerte din Regiunea Nord-Est, în anul 2023.

Sunt incluse în acest clasament cele mai importante 20 de instituții de cultură din Moldova, Ateneul Iași fiind pe primul loc cu aproape 4 milioane de lei încasări din vânzările de bilete. Pe locul 2 este Opera Națională Iași (3,6 milioane lei încasări), iar pe locul 3 Teatrul Național Iași (1,84 milioane lei).

Datele reflectă consistența evenimentelor produse la Ateneul Național Iași, volumul, diversitatea dar și calitatea spectacolelor oferite, urmărind o multitudine de direcții artistice pentru a ajunge la toate formele de public: teatru, muzică, cinema, copii, tineri și adulți.

Munca depusă la Ateneu se vede cel mai bine în statistica veniturilor proprii ale tuturor instituțiilor de spectacole și concerte la nivel național. În TOP 10 din România, Ateneul Național Iași se află pe un neașteptat loc 7, la concurență cu cele mai mari instituții de artă a spectacolului din București, Cluj, Craiova, Sibiu.

Practic, anvergura națională a vechiului Ateneu Tătărași este confirmată de veniturile obținute în acest clasament al adevărului: bilete vândute din spectacole proprii. Mai mult, cu 3,987 milioane de lei încasați la un număr de 63 de angajați, Ateneul Iași se află pe locul 3 în România în privința randamentului (63.295 lei venituri/angajat), după Teatrul Național din Sibiu și Opera Comică București.

La nivelul tuturor instituțiilor de cultură din județul Iași, Ateneul este de asemenea pe primul loc în privința veniturilor proprii. Cu 63 de angajați, are venituri mai mari decât Complexul Muzeal Național Iași, care are 160 de angajați.

Subvenția anuală primită de Ateneul Național Iași este de 9 milioane de lei, reușind să obțină alte 4 milioane de lei venituri proprii. Comparativ, Opera Națională Iași are o subvenție de 37,7 milioane de lei în 2023, iar Teatrul Național de 13 milioane de lei. Veniturile proprii ale Teatrului Vasile Alecsandri au fost de 1,84 milioane lei.

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30