fbpx
 
Foto: TUIASI Foto: TUIASI

Mașină de curse construită de studenții politehniști din Iași cu un buget de numai 30.000 de euro


Monopostul construit de studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași va concura cu altele ce vor fi realizate de echipe care aparțin altor universități tehnice din toată lumea.

Studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) vor realiza o mașină de curse. Tinerii vor trebui să se încadreze într-un buget de 30.000 de euro. Monopostul construit de studenții va concura cu altele ce vor fi realizate de echipe care aparțin universităților tehnice, în cadrul „Formula Student”, care este o competiție de inginerie, scrie „Adevărul”.

Studenţii români vor concura cu tineri din toată lumea. În concurs intră şi maşini făcute de echipe care au parte de bugete uriaşe sau sunt sponsorizate de mari companii de profil. Din comisia care jurizează concursul fac parte ingineri de la Ferrari, Lamborghini sau Maseratti.

Potrivit unui comunicat de presă, scopul acestei competiții este de a proiecta, construi și promova un monopost destinat competițiilor sportive. Monopostul va concura într-un circuit împotriva altor echipe concurente, numai după ce va îndeplini o serie riguroasă de teste statice și dinamice. Astfel, studenții universităților tehnice trebuie să construiască o mașină de curse diferită, în proporție de 80 la sută, față de cele construite la competițiile anterioare.

Acest concurs nu reprezintă doar pilotarea și construcția unei mașini de curse. Esența acestei competiții este de a învăța să se creeze și să se promoveze cel mai bun pachet pentru un potențial producător auto pentru o producție de masă”, explică reprezentanții Universității Tehnice din Iași. 

Practic, această competiție va reprezenta certificarea proiectului de inginerie al universității ieșene. „Aceste monoposturi trebuie proiectate după un regulament, executat și realizat de către studenți, iar la final concurează cu ele”, declară conf. univ. dr. ing. Ciprian Ciofu, cadru didactic la Facultatea de Mecanică și unul dintre coordonatorii echipei „Formula Student”.

La competiție, studenții vor avea de susținut acele probe teoretice. Sunt, de fapt, probe statice și dinamice. În probele statice există probe de inginerie și de business plan. Probele dinamice sunt cele sportive care reprezintă certificarea proiectului.

Pentru a construi un monopost care să concureze pe aceleași trasee precum celebrele mașini de Formula 1 este nevoie de un anumit buget. Pentru construirea acestui monopost, profesorul Cristian Ciofu arată că bugetul minim este de 30.000 de euro. „În general ne-am clasat la jumătatea clasamentului. Noi concurăm cu echipe cu un buget de cel puțin 10 ori mai mare decât al nostru. Atunci când sunt bani se mai face și performanță”, adaugă profesorul Ciofu.

Prima participare a echipei de studenți de la TUIASI a fost în anul 2012. Studenții din Iași concurează de fiecare dată cu echipe puternice. Cel mai slab loc în clasament pe care l-au obținut la o competiție pe „Formula Student” a fost 18 din 30 de astfel de locuri.

Tinerii ieșeni vor concura alături de nume grele din domeniu la cursele de Formula Student - o competiţie anuală, dedicată special pentru echipele universitare.

Acum, toată lumea este pusă pe treabă, în atelierul facultății de mecanică ce ţine de Universitatea Tehnică din Iaşi. Un grup de studenți lucrează de dimineață până noaptea pentru a construi de la zero o mașină de curse. Sudează, taie, proiectează și discută fiecare element în parte, exact ca în marile fabrici ale lumii, unde se fac mașini de curse.

 

Sursa: Adevărul

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31