fbpx
 
Aproape 40.000 de studenți de la două universități de stat din Iași au început azi anul universitar

Aproape 40.000 de studenți de la două universități de stat din Iași au început azi anul universitar


Aproape 40.000 de la două dintre universităţile din Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) şi Universitatea Tehnică „Gh. Asachi" (TUIASI), au început, de luni, noul an universitar.

Primii care au organizat o festivitate de deschidere a noului an universitar au fost cei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, eveniment la care au fost prezenţi atât studenţi cât şi membri ai corpului academic, politicieni şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
„Deschidem astăzi anul universitar, cel de-al 133-lea, la prima universitate a României Moderne, Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi, ceea ce iniţial la începuturi se numea Universitatea din Iaşi. Spiritul academic cultivat de universitatea noastră îşi regăseşte filonul în urmă cu 460 de ani, la Colegiul de Cotnari, Colegiul de la Mănăstirea Trei Ierarhi, la Academia Domnească din Iaşi, la Academia Mihăileană, un spirit care s-a iniţiat, dezvoltat şi consolidat în universitatea în care cu toţii ne aflăm şi ne bucurăm. Transmitem Bun venit! studenţilor din anul I", a afirmat rectorul UAIC, Tudorel Toader.
Preşedintele Senatului UAIC, Gabriel Iancu, a subliniat în discursul său că educaţia oferă stabilitate în viaţă şi este un lucru pe care nimeni nu-l poate lua vreodată.
„Drumul prin universitate nu e simplu. Sunt 3-4 ani de studii, la licenţă, poate alţi ani de studii la masterat şi doctorat. Viaţa aceasta prin universitate implică nişte eforturi, nişte dificultăţi care trebuie depăşite. Suntem în mijlocul unei extraordinare schimbări educaţionale. Trebuie să păstrăm firul fiecărei discipline a domeniului nostru aducând însă tehnologiile în mijlocul nostru. Trebuie să ne gândim mereu la lucruri noi, la revizuirea cursurilor, la idei noi de cercetare", a afirmat preşedintele Senatului UAIC, Gabriel Iancu.
De asemenea, studenţii şi profesorii Universităţii Tehnice „Gh Asachi" din Iaşi au fost invitaţi să participe la festivitatea de deschidere a anului universitar organizată în aer liber, în parcul dintre căminele T9 şi T10 din campusul „Tudor Vladimirescu".
„Prima zi de şcoală este în acest an sub semnul celor 210 ani de înfiinţare a primei şcoli de inginerie în limba română din ţară. Suntem într-un campus plin, mai plin parcă decât oricând. Un campus vesel şi plin de energie, o energie care ne dorim să învăluie nu doar campusul studenţesc, ci şi pe cele din campusul didactic. Astăzi voi încerca să reintru în pielea bobocilor. Sentimentele care mă copleşesc sunt multiple, chiar contradictorii, chiar neliniştitoare. Am aşteptat cu nerăbdare ziua în care voi începe să devin student, pentru că a începe nu înseamnă doar a reuşi la o facultate. Am aşteptat această zi care este o zi altfel într-o altfel de şcoală. Pentru mulţi dintre boboci este o zi dintr-un alt oraş, pentru unii chiar într-o altă ţară. O zi cu mulţi colegi noi în jur şi mai ales profesori noi, un altfel de profesori. Este evident că în astfel de circumstanţe te simţi cumva agitat, neliniştit, poate chiar singur, mai ales când vezi calmul şi degajarea celor mai mari", a afirmat în discursul său rectorul TUIASI, Dan Caşcaval. 

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30