fbpx
 
UPDATE. Descinderi DIICOT la Opera din Iași: sunt percheziții domiciliare și la unii angajați ai instituției. Beatrice Rancea, dusă la audieri

UPDATE. Descinderi DIICOT la Opera din Iași: sunt percheziții domiciliare și la unii angajați ai instituției. Beatrice Rancea, dusă la audieri


Au fost 27 de percheziții luni dimineața, într-un dosar legat de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane de lei la Opera Națională Română din Iași. Procurorii DIICOT însoțiți de jandarmi au descins la sediul instituției. 14 mandate de aducere au fost puse în aplicare

UPDATE - 15.00

Conform G4Media, autoritățile au ridicat documente și de la firma creatoarei de modă Doina Levintza, sub suspiciunea că erau decontate costume care în realitate nu ar fi fost livrate Operei.

Pe lista scurtă a persoanelor inculpate oficial în scandalul delapidarii a 5 milioane de lei din bugetul Ministerului Culturii se regăsesc Minculescu Mădălina Ioana, fiica vitreagă a artistulu Cristi Minculescu (IRIS), contabila Operei Iași, NĂFORNIȚĂ-ȘTEFAN Daniela, și Iațâc Aligheri  Alin. angajat al Operei. Beatrice Rancea este încă la audieri la sediul DIICOT.

Ministerul Culturii a confirmat într-un comunicat perchezițiile de la Iași și a anunțat că va pune la dispoziția procurorilor tate documentele cerute: 

„Referitor la percheziţiile care au avut loc, astăzi, la Opera Naţională din Iaşi, vă informăm că Ministerul Culturii va pune la dispoziţia DIICOT, la solicitarea acesteia, toate documentele necesare, va coopera cu instituţiile de control ale statului şi va răspunde oricăror solicitări legale, necesare pentru bunul mers al anchetei”, a fost anunţul făcut de minister.

UPDATE - 13.00

DIICOT vorbește în comunicatul remis prese despre constituirea unui grup infracțional organizat condus de către managerul Beatrice Rancea, despre delapidare, despre fals și despre un prejudiciu de 5 milioane lei.

COMUNICATUL DIICOT

La data de 01.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 26 de percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Iași și București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane.

Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.

Concret, scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.

Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.

Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași.

Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane.

Acțiunea a fost sprijinita de ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.I.C.E. al IPJ Iași și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumţia de nevinovăție.

UPDATE - 1030

Percheziţiile au loc în contextul în care la Opera Naţională Română din Iaşi există de mai multă vreme un conflict între o parte dintre angajaţi şi managerul instituţiei, Beatrice Rancea, motiv pentru care s-au făcut mai multe plângeri penale de ambele părţi şi au fost deschise şi acţiuni în judecată.

Potrivit surselor judiciare, începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat, alternativ, în municipiile Iaşi, respectiv Bucureşti, un grup infracţional organizat condus de către o persoană, în calitate de manager al unor instituţii culturale din municipiile Iaşi şi Bucureşti, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane.

Membrii grupului au acţionat în scopul de a obţine sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii.

Acţiunile membrilor grupului vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale Române Iaşi.

Conform Agerpres, investigaţia procurorilor a scos în evidenţă faptul că activitatea infracţională a grupării a acoperit, pe de o parte, întreaga gamă a achiziţiilor, iar pe de altă parte a vizat şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile. Gruparea a acţionat, în diferite perioade, atât în municipiul Iaşi, cât şi în Bucureşti, activitatea infracţională din ultima perioadă fiind desfăşurată pe raza municipiului Iaşi.

Știre inițială

Ancheta vizează, se pare, departamentul administrativ. „Mascații” s-au oprit la etajul unde cei din acest departament își au birourile.

Aceștia au căutat documente, apoi i-au luat pe unii angajați, apropiați ai managerului.

Un apropiat al lui Beatrice Rancea, percuționistul Iațâc Alighieri, a fost ridicat și el.

A fost percheziționat și un jeep din curtea instituției.

Și la Beatrice Rancea acasă au fost descinderi.

Vor fi puse în aplicare 14 mandate de aducere într-un dosar cu fraude economice.

Iațâc Alighieri și managerul Beatrice Rancea au fost duși la audieri, spun surse din cadrul ONRI.

În ultimii ani, au fost depuse mai multe plângeri legate de fraude și management defectuos la Opera din Iași.

Article image
Directoarea Beatrice Rancea: „De 3 milioane de lei puteam face spectacole noi, dar nu în trei săptămâni, termenul fixat de Guvern, care ne-a dat banii în decembrie”. S-au luat consumabile și aparatură pentru doi ani de-acum înainte. Conflictul cu Simona Gogan, contabila-șefă, poate fi rezumat astfel: Opera Națională Iași, între ciocanul achizițiilor contracronometru și nicovala procedurilor birocratice. „Eu n-am fugit cu su...
Autor cristi tanasa Anchete 29 Ianuarie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30