fbpx
 

Val fără precedent: 12 companii dau în judecată Primăria pentru că nu primesc autorizații. Disperare, haos, afaceri pierdute


Mihai Chirica n-a făcut un PUG nou, modern, în 7 ani de mandat, și toate proiectele au ajuns interpretabile, la cheremul funcționarilor de la Urbanism

Ploaia de procese din ultimele 6 luni este fără precedent, la asemenea proporții: sunt zeci de proiecte mari, de sute de milioane de euro, care stau pe loc 3-4 ani

Arbitrariul a atins cote absurde: beneficiarii nici măcar nu primesc explicații concrete privind erorile care trebuie îndreptate. Dosarele stau, anii trec, nimeni nu știe dacă Primăria mai există cu adevărat

Primarul ignoră colapsul din urbanism pentru că firmele care nu primesc autorizații n-au ajuns încă la forme extreme de protest, care să-i afecteze imaginea

Firmele se consideră discriminate, victime ale unor răfuieli personale generate de primar și acoliții săi, acuzând că, în paralel, există o listă cu firme agreate și favorizate

Funcționarii Primăriei Iași amână cu lunile eliberarea documentelor de urbanism. Disperarea oamenilor a atins cote maxime, așteptarea unui banal certificat de urbanism mai mult decât prevede legislația a început să nu mai fie tolerată.
În ultima perioadă, instanțele din Iași au primit cereri de chemare în judecată din partea firmelor și a persoanelor fizice care solicită eliberarea unor documente de urbanism.
„Cel mai vechi certificat de urbanism depus are deja 2 ani vechime, iar cel mai nou 6 luni. M-am săturat să aștept”, spune un om de afaceri care s-a adresat Tribunalului.
„Plătesc despăgubiri proiectantului. Vreau să le suporte Primăria, nu eu”, spune un ieșean cu teren în Copou.

Bogdan Crucianu este consilier local PSD și se consideră discriminat de aparatul Primăriei: „Nu există argumente logice în baza cărora autorizația mea să nu fie eliberată”

O listă de 12 procese

Pe portalul instanțelor de judecată din România au apărut în ultima vreme numeroase procese deschise de firme sau persoane fizice din Iași puse pe drumuri de Serviciul de Urbanism al Primăriei. În mod normal, un banal certificat de urbanism are un termen de eliberare de 15 zile lucrătoare, termenul este respectat în numeroase orașe mari din România, dar la Iași se prelungește așteptarea cu lunile și, în unele cazuri, cu anii.
Ina Design Company, Flux SRL, Urban Alex Construct SRL, Tunel Sim Car Wash SRL, FEG, Safe Wheels Invest SRL, Zorilor Residence, Eurotech SRL sau Casa Auto SRL sunt firmele care au dat Primăria în judecată pentru „obligare emitere act administrativ”.
De exemplu, Casa Auto Casa Auto are în pregătire un proiect pentru un imobil cu 22 niveluri în zona Calea Chișinăului – Tudor Vladimirescu, pentru care a obținut certificatul de urbanism în 2019, acum așteaptă autorizația. În unele cazuri este vorba despre banale certificate, în altele de autorizații de construire despre care beneficiarii nu mai știu nimic, pentru că nu există o comunicare oficială.
Alături de firme sunt și persoane fizice: Maria și Gheorghe Ciornia, Ana Maria Toader, Vasile Dumitru Pomârleanu. Toți cer, la fel, obligarea Primăriei la emiterea unor acte de urbanism.

FEG: 6 certificate, doi ani de așteptare

Fundația Ecologică Green Education (FEG) a dat în judecată Primarul Municipiului Iași pentru a-l obliga să emită actele administrative. Fundația are o listă de 6 certificate de urbanism pentru lucrări în zona centrală a orașului, dar nu are niciun răspuns la solicitări.
„Am solicitări depuse, sunt blocat de inspectorul pe zona centrală de la Urbanism, Elena Herțanu. Cea mai veche solicitare este veche de doi ani, cel mai recent certificat cerut are 6 luni. Bănuiesc că exista o listă de priorități pe care sunt oameni cărora li se eliberează documentele, restul cererilor le trec la diverse. Nu mai putem aștepta la nesfârșit, așa că mergem în instanță”, a precizat Cristi Stanciu de la FEG.

Terenul pe care Ina Design l-a cumpărat de la familia Asimionesei. Aceasta obținuse un PUZ pentru 8 niveluri, blocul a scăzut acum la 4 niveluri și tot nu primește autorizație

Safe Wheels Invest SRL: cerere de autorizare, niciun răspuns

Firma unui consilier local PSD, Bogdan Crucianu, a cerut, în aprilie, autorizarea unei construcții noi în zona Podul de Fier. Safe Wheels Invest SRL construiește un imobil cu amprenta de 80 de mp.
„Conform PUG-ului valabil încă din 1999, conform certificatului de urbanism, am solicitat, în aprilie, autorizația. Am depus toată documentația cerută de certificat, am mers pe indicatorii de acolo, cu funcțiunile prevăzute în PUG, am respectat toți pașii. De atunci, nu există nicio comunicare oficială cu mine. Nu știu, pe cale oficială, nimic despre mersul dosarului, în ce stadiu este, dacă mai trebuie sau nu ceva. Lucrurile sunt clare, nu mai avem ce discuta, dacă sistemul era funcțional aveam autorizația”, a explicat Bogdan Crucianu.
El mai explică faptul că a înțeles unele cauze obiective, dar procesul de autorizare este exagerat de lung.
„Am înțeles aglomerarea Urbanismului cu multe cereri, am înțeles că sunt puțini oameni, că au fost schimbați arhitecții șefi și așa mai departe. Înteleg chestiunile astea, nu sunt absurd. Acum am ajuns la limită, nu mai stau să aștept, am hotărât să merg în instanță, chiar dacă implică niște costuri suplimentare. Pare că singura soluție este ca un judecător să-i oblige să emită documentele”.

Safe Wheels vrea să construiască de peste 4 ani o clădire de birouri în Podul de Fier

Ina Design Company: autorizație pe bloc cu PUZ

Firma omului de afaceri Liviu Pătrașcu a cumpărat un teren de 379 mp pe Hatman Șendrea nr. 46-48 (în apropierea Băilor Nicolina), de la Grafic Beta Trust, firmă controlată de familia Asimionesei, cu tot cu PUZ aprobat.
În februarie 2019, în urma unei discuții extrem de tensionate în Consiliul Local, consilierii au aprobat PUZ-ul pentru construirea pe terenul cât un petic a unui bloc cu subsol, parter și 7 etaje cu unități de cazare și locuințe colective.
În martie 2019, la o lună după vot, Grafic Beta Trust a vândut suprafața cu tot cu proiect către Ina Design Company, pentru 130.000 de euro. Deși Mihai Chirica a fost avocatul lui Asimionesei în plenul CL, promovând aprobarea PUZ-ului, acum Primăria refuză emiterea autorizației de construire, de aproape 3 ani.
Ina Design a depus cereri de autorizare a lucrărilor în 2020 și în 2021, însoțindu-le de documentațiile tehnice cerute și scăzând mereu indicatorii clădirii. Acum blocul a ajuns doar la P+3 de la P+7. A mai cerut în instanță o dată emiterea autorizației, dar funcționarii de la Urbanism i-au cerut să-și retragă dosarul, spunând că-i va fi aprobată construirea. Nu s-au ținut de cuvânt.

Vasile Pomârleanu: cerere cu daune

Vasile Dumitru Pomârleanu a depus la Tribunalul Iași cerere pentru ca judecătorii să oblige Primăria să-i elibereze certificatul de urbanism pentru adresa Bd. Carol I nr. 10 (Copou).
În cerere specifică faptul că, pe 20 octombrie 2022, a depus la Registratura Primăriei cerere de emitere a certificatului de urbanism aferentă terenului.
„Termenul este de cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, menționându-se scopul emiterii, în cazul meu demersuri începute pentru construire imobil pe parcela indicată în solicitare. Pe 17 noiembrie am devenit unicul proprietar unicul proprietar al terenului, în urma unui partaj, și am încheiat contract cu Iasiconstruct SRL pe servicii de proiectare. Văzând că termenul legal a fost depășit, pe 24.11.2022 am depus somație la Primăria Iași prin care le puneam în vedere urgentarea acestei cereri”, povestește Pomârleanu.
Lipsa certificatului de urbanism îl împiedică să dispună de proprietate și explică faptul că, având în vedere zona cu valoarea terenului foarte ridicată, exploatarea cea mai eficientă este prin ridicarea unei construcții.
„Certificatul este abia prima etapă, prelungirea termenului mă obligă la cheltuieli nejustificate: prin contractul de proiectare mi-am asumat predarea documentelor de urbanism, în caz contrar plătesc firmei daune de 500 de euro pe zi”, susține Vasile Pomârleanu.
El cere atât emiterea urgentă a certificatului, cât și obligarea Primăriei la plata daunelor în cazul în care proiectantul le va solicita.

Mihai Chirica nu este deloc îngrijorat de colapsul de la Urbanism, tot așa cum nu-l îngrijorează nici propriile dosare penale. Nimic din viața reală nu-l impresionează

Mihai Chirica: „E vina lor, nu au dosare întocmite corect”

Primarul Mihai Chirica spune că nu există probleme în privința documentațiilor de urbanism și că este vina relațiilor dintre arhitecți și beneficiari. El susține că sunt zeci de situații în care Primăria a trimis documente emise sau solicitări de acte suplimentare, dar beneficiarul final nu le-a primit.
„Vă angajați un arhitect, pe care îl plătiți sau nu. Toate adresele de corespondență electronică se lasă la Registratura Primăriei, în legătură cu acel arhitect. Acel arhitect nu mai lucrează pentru beneficiarul autorizației, el tot le primește și bănuiesc, este plătit sau nu, nu mă bag, se duc într-un sertar și se acumulează luni de zile, după care omul vine și ne reclamă pe noi. Și noi demonstrăm că am trimis la arhitectul pe care l-a împuternicit să se ocupe de cauză. Și sunt zeci de cauze de genul acesta, care țin de relația dintre beneficiar și arhitectul său”, a precizat Mihai Chirica, primarul Iașului.
Acesta a mai spus că, în cazul emiterii cu întârziere a certificatelor de urbanism, care nu au nevoie de avize și aprobări de la alte instituții (sunt documente de informare emise de Primărie în baza actului de proprietate), cel mai probabil este o problemă legată de documentul de proprietate care atestă că solicitantul este titularul investiției.
„Dacă actul de proprietate nu este actualizat, nu este adus în baza de date GIS, nu este adus în sistemul Stereotop pe care îl folosim noi, toate documentele se returnează, pentru că nu sunt conforme cu legislația actualizată de urbanism”, a explicat Chirica motivul pentru care zeci de certificate de urbanism sunt așteptate cu lunile.

Article image
Radiografia mandatelor lui Mihai Chirica din punct de vedere urbanistic: zeci de proiecte imobiliare, în valoare de zeci de milioane de euro, autorizate ilegal. REPORTER trece în revistă aprobările semnate de administrația Chirica, anulate administrativ sau anchetate penal, care au creat în România faima unui oraș mafiot, în care aleșii și funcționarii publici au dat mâna cu dezvoltatorii imobiliari în disprețul legilor.
Autor cristi tanasa Anchete 10 Noiembrie 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31