fbpx
 
Getty Getty

Serbia a decretat trei zile de doliu naţional după atacul armat dintr-o şcoală din Belgrad soldat cu 9 morţi


Ministrul educaţiei din Serbia, Branko Ruzic, a anunţat că guvernul de la Belgrad decretează trei zile de doliu naţional după tragedia de miercuri, începând de vineri, 5 mai, şi până duminică, relatează Tanjug, citată de Agerpres.

„În numele Ministerului Educaţiei al Republicii Serbia, îmi exprim cel mai profund regret pentru cea mai mare tragedie care a lovit Serbia şi sistemul nostru educaţional în istoria recentă", a afirmat Ruzic.
„Nimeni nu poate le poate da copiii înapoi părinţilor lor. Sistemul de securitate a existat, funcţiona şi supravegherea video, a fost prezent şi agentul de pază al şcolii", a spus Branko Ruzic.
În cadrul unei conferinţe de presă de după 
atacul armat de la şcoala primară "Vladislav Ribnikar", ministrul a declarat că au fost suspendate cursurile de după-amiază şi că mâine orele vor începe cu un minut de reculegere.
Branko Ruzic a mai afirmat că ştie despre un incident de „bullying" la care a fost supus autorul atacului într-o şcoală privată de actorie. El pare să-şi fi tăiat buza în acest incident.
Ruzic a mai spus că adolescenţii sunt tot mai mult expuşi la ideea de atacuri armate în şcoli "din care au fost mai multe în ultimele luni", referindu-se la incidente armate produse în SUA.
Potrivit n1info, şeful poliţiei din Belgrad, Veselin Milic, a afirmat că autorul atacului a sunat la poliţie şi a spus că numele lui este Kosta Kecmanovic şi că a împuşcat mai multe persoane. Atacul a fost anunţat însă mai întâi de directorul adjunct al şcolii, în jurul orei 08:40.
Potrivit lui Milic, dintre cei opt elevi ucişi şapte erau fete şi unul băiat, cinci dintre victime având 14 ani, două 12 ani şi una 13 ani. Acesta a mai declarat că suspectul a plănuit atacul luni de zile deşi motivul său este neclar şi nu a făcut referire la el în convorbirea cu poliţia.
Şeful poliţiei susţine că atacatorul plănuia să ucidă copii, că avea o listă şi chiar un plan pentru intrarea şi ieşirea din şcoală.
„La sosirea la şcoală, membrii MUP (trupele de intervenţie ale poliţiei) l-au imobilizat pe criminal. A ales data de astăzi pentru că sala de istorie era aproape de ieşirea din şcoală", a adăugat Veselin Milic, potrivit b92.net.
„Avea patru cocktailuri Molotov în geantă, iar imediat după ce a ajuns la şcoală, a împuşcat agentul de pază. Din uşa clasei a împuşcat profesoara, iar apoi pe elevi", a spus Milic.
Potrivit naslovi.net, tatăl lui Kosta Kecmanovic, adolescentul suspectat de uciderea a nouă persoane la şcoala elementară "Vladislav Ribnikar", a fost arestat miercuri, a declarat ministrul de interne Bratislav Gasic într-o conferinţă de presă.
El a mai afirmat că tatăl copilului avea permise legale pentru arme. Bărbatul şi-a închis armele într-un seif la care avea un cod, dar acesta era cunoscut de băiat.
Ministrul sănătăţii, Danica Grujicic, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că "o fată este în stare critică, s-a făcut tot ce se putea face, încă ne luptăm pentru viaţa ei".
„În centrul de urgenţă sunt alţi trei copii. Acesta este cel mai grav lucru care s-a întâmplat în cariera mea. Nu putem decât să ne dorim ca aceşti copii să se recupereze cât mai repede", a adăugat ea.
„Institutul pentru boli psihice a organizat o linie fierbinte pentru toţi cei care simt nevoia de sprijin psihologic. Oricine va avea nevoia să meargă acolo în persoană va fi primit de asemenea imediat", a mai spus Danica Grujicic, potrivit Euronews.
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, urmează să susţină declaraţii de presă la ora locală 18:00. 

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30