fbpx
 
Pedepse mai aspre pentru furtul de lemne. Ministerul Mediului a propus modificarea Codului Silvic

Pedepse mai aspre pentru furtul de lemne. Ministerul Mediului a propus modificarea Codului Silvic


În condițiile în care pădurile României dispar în fiecare zi, pentru că hoții de lemne sunt de neoprit, Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică mai multe modificări la Codul Silvic.

Proiectul prevede pedepse mai aspre pentru furtul de lemne, care pot ajunge până la cinci ani de închisoare și confiscarea mașinilor, arată Știrile PRO TV.

Organizațiile de mediu spun că măsurile sunt insuficiente și nu vor opri tăierile necontrolate, pentru care țara noastră va fi sancționată de Comisia Europeană.

Oficialii propun introducerea în Codul Silvic a două noi infracțiuni.

Astfel, cei care dau date false în SUMAL, aplicația de monitorizare a lemnului tăiat, vor fi acuzați de fals în declarații și sancționați cu închisoare de la unu la cinci ani.

De asemenea, o altă noutate ține de cantitatea de lemn furat de la care se consideră infracțiune: 20% din cantitatea declarată.

Concret, dacă într-un transport de lemne sunt declarați doar trei metri cubi de lemn, dar în realitate sunt patru metri cubi, fapta va fi considerată infracțiune.

Acel metru cub în plus de lemn reprezintă mai mult de 20% din volumul declarat.

În plus, cei prinși în această situație vor avea și mijloacele de transport confiscate. Și cei care vor transporta lemn din pădure fără aviz vor fi pedepsiți.

Tiberiu Boșutar, activist mediu: „Pe de-o parte avem transportul materialului lemnos fără documente și aici e trecută o limită de la 0,1 până la trei metri, care fără document e contravenție. Peste trei metri de cherestea e infracțiune. Iar la buștean, limita este de cinci metri, atunci când nu avem acte. Dacă n-ai niciun act și ai peste trei metri cubi la cherestea și peste cinci metri cubi la buștean este considerat penal.”

Marius Fechet, Ministrul Mediului: „Dacă discutăm despre controale, anul trecut avem 101.541 controale, 5.000 și ceva de contravenții, 11 milioane de lei sancțiuni aplicate, 16.000 de metri cubi de lemn confiscat.”

De asemenea, tăierile la ras ar putea fi interzise în toate ariile naturale protejate din România, adică aproximativ 40% dintre păduri.

Până acum acestea erau interzise doar în Parcurile Naționale.

Noul Cod Silvic ar putea permite și împăduririle pe suprafețele abandonate, dar și pază suplimentară în păduri.

Proprietarii de terenuri agricole vor putea să planteze perdele forestiere fără să piardă subvențiile.

Totuși, experții de mediu spun că proiectul poate duce la liberalizarea tăierilor și asta pentru că proprietarii de terenuri, între 10 și 100 de hectare vor putea să taie și să exploateze lemnul mult mai ușor.

Asta ar putea duce la milioane de metri cubi de lemn tăiat legal din păduri.

Radu Melu, manager păduri la WWF România: „Rămânem la același sistem cu marcă, în care se marcă arborele care trebuie exploatat sau dacă vreți, invers vorbind, marca reprezintă indicatorul de ilegalitate sau legalitate în pădure. Acea marcă poate fi și falsificată, se șterge, nu se vede după o anumită perioadă de timp. Noi recomandăm și monitorizarea transporturilor folosind inteligența artificială. Acea inteligență artificială, acele camere, să poată să stabilească volumul din camionul respectiv și să poată să facă o comparație cu declarația făcută. Totodată, să stabilească dacă nu cumva s-au făcut mai multe transporturi pe același set de documente.”

Anual, din pădurile României sunt recoltați legal 19 milioane de metri cubi de lemn.

În România sunt aproximativ șapte milioane de hectare de păduri.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31