fbpx
 
G4Media G4Media

Directorul adjunct al Administrației Spitalelor București ar fi acceptat 5% mită pentru favorizarea unor firme (surse)


Cristian Plută, director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti din cadrul Primăriei Capitalei, ar fi acceptat 5% din valoarea unor contracte pentru a favoriza anumite firme să câştige licitaţii organizate de instituţie, au precizat, luni, pentru Agerpres, surse judiciare.
Citeste tot articolul

Sursele citate au arătat că, în luna aprilie, Cristian Plută ar fi acceptat de la Alexandru-Paul Dumitru, reprezentant al SC Palex Construcţii Instalaţii, în mod direct, dar şi prin intermediul lui Silviu Stăncilă, promisiunea unei sume de bani corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în baza Acordului cadru, încheiat la data de 4 aprilie, între ASSMB şi asocierea Alpha Max Build-Avision Strategy Consulting, având ca obiect „Execuţie lucrări de reparaţii, reabilităţi şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Mediale Bucureşti", în scopul plăţii facturilor la timp şi încheierii de contracte subsecvente, iar în perioada 28 august - 3 septembrie ar fi primit de la Alexandru-Paul Dumitru, prin intermediul lui Silviu Stăncilă, suma de 306.439,17 lei, reprezentând 5% din suma de 6.128.783,45 lei - suma totală a facturilor emise în luna august de SC Alpha Max Build.

Potrivit aceloraşi surse, în luna august, Cristian Plută ar fi transmis indirect, cu ajutorul lui Silviu Stăncilă şi Cristian Ion, în etapa nepublică a procedurii de achiziţie publică, caietul de sarcini pentru „Proiectul Privat de Urgenţă Tip P1", întocmit la nivelul ASSMB lui Gheorghe Tomescu, administrator al SC Fire&Rescue Services SRL, în scopul ca SC Fire&Rescue Services SRL să fie favorizată pentru câştigarea licitaţiei publice.
Sursele judiciare au precizat că procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Cristian Plută, director adjunct al ASSMB, din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, pentru luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În acelaşi dosar, arată sursele citate, urmărit penal este şi Silviu Stăncilă, pentru instigare la dare de mită, complicitate la dare de mită şi complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Conform surselor, urmăriţi penal mai sunt şi Cristian Ion, pentru complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi Alexandru-Paul Dumitru, pentru dare de mită.
DNA a anunţat oficial că în cursul zilei de luni, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, se efectuează 
percheziţii domiciliare în opt locaţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov, dintre care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Denunțătoare în dosarul DNA este Oana Gabriela Sivache, chiar directoarea Administrației Spitalelor București, potrivit informațiilor G4Media. Denunțul privește mai multe persoane cu funcție de conducere din ASSMB, mai multe firme de construcții și un manager de spital, potrivit surselor citate. Oana Gabriela Sivache a fost numită la conducerea instituției subordonate Primăriei București cu sprijinul USR București, pentru a înlocui vechea conducere din mandatul Gabrielei Firea. Cristian Plută a fost promovat în funcție de PSD și păstrat de viceprimarul Tomescu, care l-a schimbat de la șefia interimară a instituției după presiunile lui Vlad Voiculescu, președintele USR București.

Cristian Plută, directorul adjunct al Administratiei Spitalelor și Serviciilor Medicale Bucuresti a cumpărat trei terenuri, o casă și a strâns 25.000 de euro în doi ani, în timp ce era directorul de investiții al instituției, arată declarațiile de avere depuse de acesta în 2020 și 2022. ASSMB este o instituție subordonată direct Primăriei București și care a fost condusă în ultimii patru ani de oameni apropiați de PSD sau susținuți de fosta administrație condusă de Gabriela Firea și care au rămas în continuare la șefia instituției cu sprijinul USR și al viceprimarului Horia Tomescu.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30