fbpx
 
23 de procurori contestă în instanță un ordin al procurorului general: „O gravă imixtiune în activitatea judiciară, încălcând independența procurorului de instanță”

23 de procurori contestă în instanță un ordin al procurorului general: „O gravă imixtiune în activitatea judiciară, încălcând independența procurorului de instanță”


Un ordin al procurorului general Alex Florența este contestat în instanță de un grup de 23 de procurori, conform portalului oficial. Magistrații de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București susțin că mai multe prevederi ale ordinului 344 din 27 noiembrie 2023, pe care l-au primit pe e-mail, trebuie abrogate sau modificate pentru că ar limita independența procurorilor și ar face loc posibilelor imixtiuni în anchete și abuzuri ale procurorilor superiori ierarhic. Procurorii mai spun și că alte prevederi îngreunează activitatea judiciară și cresc semnificativ birocrația.

Surse judiciare au explicat pentru G4Media că o astfel de acțiune a procurorilor la adresa conducerii Parchetului General, de contestare a unui ordin operativ, este o premieră în practica recentă, mai ales ținând cont de numărul mare de procurori care contestă în bloc un ordin al procurorului general. Înainte să meargă în instanță, procurorii au contestat ordinul în scris, într-o plângere prealabilă direct la procurorul general, însă acesta nu ar fi stat de vorbă cu magistrații, conform surselor citate.

În referatul privind solicitarea de revocare în parte și modificare a ordinului consultat de G4Media, procurorii susțin că nu au fost consultați înainte de emiterea ordinului, la fel cum s-a întâmplat cu un ordin anterior, din 2020.

Procurorii argumentează în referat că decizia solicitării de revocare/modificare a ordinului a fost luată în urma dezbaterii Colegiului de Conducere al PCA și luând act de punctele de vedere și observațiile formulate de unitățile de parchet din raza de competență a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București (în subordinea PCA București sunt 27 de parchete de pe lângă judecătorii și tribunale, inclusiv Tribunalul București și parchetele de pe lângă judecătoriile de sectoare din Capitală).

Surse din rândul contestatarilor au declarat pentru G4Media că ordinul lui Florența „constituie o gravă imixtiune în activitatea judiciară, încălcând independența procurorului de instanță așa cum este prevăzută de lege”:

„Ordinul în ansamblul său arată o necunoaștere a activității specifice reprezentării Ministerului Public în instanță. Ordinul constituie și o gravă imixtiune în activitatea judiciară, încălcând independența procurorului de instanță așa cum este prevăzută de lege. Cei care contestăm ordinul suntem și procurori de instanță, și de urmărire penală. Numărul nemulțumiților este și mai mare însă, doar că alte parchete nu au avut curaj să îl conteste”, au declarat surse din rândul contestatarilor pentru G4Media.

Procurorii cer modificarea sau abrogarea a 23 de prevederi din ordin, iar una dintre acestea este referitoare la reorganizarea activității procurorilor din instanțe.

Citește articolul integral pe G4Media

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31