fbpx
 
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General

Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General


Fostul șef al SRI Virgil Măgureanu a fost audiat de procurorii Parchetului General în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Este prima audiere oficială a unui suspect în acest complex și extrem de important proces.

În vârstă de 83 de ani, Măgureanu este acuzat de crime împotriva umanității. În același dosar au fost inculpați fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman sau liderul de atunci al minerilor, Miron Cozma.

Fostul director SRI, Virgil Măgureanu, a ajuns la Parchetul General la ora 10 și jumătate dimineața. Nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor. A stat cel puțin două ore în biroul procurorului militar care instrumentează dosarul, și, ca să evite presa, a folosit ieșirea angajaților, relatează Știrile PRO TV.

În vârstă de 83 de ani, fostul șef al serviciilor secrete este acuzat că a intervenit decizional în reprimarea manifestației din Piața Universității în vara anului 1990. Patru persoane au murit atunci și peste o mie au fost rănite.

Ion Iliescu este acuzat că, în iunie 1990, a chemat minerii la București pentru a înăbuși cu sprijinul lor protestele iscate în centrul Capitalei împotriva Frontului Salvării Naționale de la acea vreme.

După violențele care s-au soldat cu vieți pierdute, sute de persoane rănite și distrugeri uriașe, fostul președinte le-a mulțumit minerilor pentru că au restabilit ordinea în capitală.

Procurorii îi acuză că i-au fost alături în orchestrarea acestei tragedii pe Virgil Măgureanu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, dar și pe doi generali în rezervă.

Virgil Măgureanu a fost primul personaj pus sub acuzare audiat de procurori. Luna trecută, toți cei vizați de cercetări au fost înștiințați că a început urmărirea penală. Ei sunt cercetați pentru crime împotriva umanității - infracțiune care nu se prescrie.

Mărturiile lor sunt importante, având în vedere că toți dețineau, la vremea aceea, funcții de decizie în stat.

În dosarul Mineriadei au fost citate la audieri și sute de victime, dar multe fie nu vrut să dea declarații, fie au murit ori au plecat din țară. Până la sfârșitul lunii iulie, dosarul trebuie să ajungă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31