fbpx
 
Presa internațională despre dosarul Ponta-Blair deschis de procurorii anticorupție

Presa internațională despre dosarul Ponta-Blair deschis de procurorii anticorupție


Jurnaliştii Associated Press au scris marţi despre investigaţia lansată de procurorii români anticorupţie în cazul unor ilegalităţi financiare comise de către Victor Ponta, care ar avea legătură cu vizita pre-electorală a lui Tony Blair în România.

 

De asemenea, ştirea a fost preluată de alte publicaţii internaţionale, printre care şi The Guardian, sau NY Times, care au atras atenţia asupra celui de-al doilea dosar de corupţie deschis pe numele fostului prim-ministru român, scrie news.ro.

 

Deşi procurorii români nu l-au indicat explicit pe fostul lider străin pentru apariţia căruia s-au plătit 220.000 de euro, deputatul Sebastian Ghiţă a declarat că dosarul de corupţie are în prim-plan participarea fostului premier laburist Tony Blair la conferinţa de presă „Viitorul Europei în noua ordine globală".

 

Associated Press relatează că fostul premier român şi-a folosit autoritatea de lider al Partidului Social Democrat pentru a-l convinge pe Sebastian Ghiţă să plătească 220.000 de euro pentru vizita lui Tony Blair în România înainte de alegerile legislative din 2012. Mai mult, politicianul social-democrat a stabilit că vizita să fie organizată de o organizaţie nonprofit şi apolitică, pentru a masca faptul că vizita are loc la iniţiativa partidului.

 

Biroul fostului premier laburist a precizat că acesta afost invitat în România de către Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală, iar comsionul pe care l-a primit pentru discurs a fost donat în mod complet către organizaţiile de caritate ale familiei Blair.

 

Articolul despre punerea fostului prim-ministru Victor Ponta sub control judiciar în dosarul care vizează vizita din 2012 a lui Tony Blair a fost preluat şi de către Belfast Telegraph şi San Francisco Chronicle.

 

Fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub control judicar, pentru 60 de zile, şi nu are voie să părăsească ţara. Ponta, acuza procurorii, i-ar fi oferit un loc în parlamentul României lui Sebastian Ghiţă, în schimbul a 220.000 de euro.

 

Din aceşti bani ar fi fost plătit fostul premier britanic Tony Blair, ca să facă o vizită la Bucureşti şi să-i susţină imaginea lui Ponta. Faimosul politician englez era în acel moment consultantul preşedintelui Kazahstanului. Şi tot atunci, România negocia cu Kazmunai Gaz datoria de sute de milioane de dolari pe care această companie o avea la statul roman. Marţi seara şi omul de afaceri Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.

 

Sebastian Ghiţă are interdicţia de a face declaraţii despre dosar, de a lua legătura - în mod direct sau indirect - cu martorii din dosar şi de a părăsi ţara.

 

„Voi contesta aceste măsuri şi când am putut să vă declar lucruri v-am declarat. Ce mă frământă şi mă apasă acum este această insistentă la adresa mea de a nu fi lăsat să plec din ţară, de a nu fi lăsat să mă întâlnesc cu parlamentari din Parlamentul German, cu fostul ministru al Austriei. Am avut o mulţime de invitaţii şi mi s-a răspuns că nu pot pleca din ţară", a afirmat Ghiţă.

 

La sediul DNA Ploieşti a fost audiat şi Sorin Chirilă, vărul soţiei lui Ghiţă, despre care se presupune că a intermediat plăţile între politicianul englez Tony Blair, Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă. La ieşirea de la audieri acesta nu a avut nimic de declarat.

 

Nici Victor Ponta nu a oferit detalii despre acest nou dosar. "Sigur că îmi susţin nevinovăţia, dar n-am voie să fac declaraţii", a spus el.

 

Poliţiştii de la secţia 6 au verificat în cursul serii adresă din Bucureşti a lui Victor Ponta pentru a vedea dacă sunt respectate detaliile controlului judiciar.

 

(Sursa: Știrile Pro TV)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30