fbpx
 
La Iași se fac din nou dialize, după doi ani de pauză din cauza birocrației

La Iași se fac din nou dialize, după doi ani de pauză din cauza birocrației


După doi ani de pauză din cauza birocrației, la Spitalul Parhon din Iași se fac din nou dialize hepatice.

Aceste proceduri pot salva oamenii care ajung la spital cu intoxicații grave. Ori pe cei cu ficatul afectat de diferite boli.

 

Medicii au primit deja un pacient, adus în stare gravă de la Suceava. Este un bărbat de 46 de ani care crește singur doi copii, după ce soția a plecat peste hotare, la muncă.

 

Pacientul a fost transferat de la un spital din Suceava la Iași, mai întâi la secția de Boli Infecțioase. Diagnosticul inițial nu s-a confirmat, iar bărbatul a ajuns la Spitalul Parhon în stare gravă. Medicii spun că avea mai multe organe afectate. Cel mai grav - ficatul.

 

Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, purtător de cuvânt Spitalul Parhon Iași: „Cazul este foarte grav, a fost internat în ATI cu insuficiență multiorgan, are 3 ședințe efectuate și evoluția mult mai bună”.

 

Liviu Antohi, șeful secției ATI Spitalul Parhon Iași: „Acest pacient nu avea nicio șansă dacă nu era aceast procedură de dializă hepatică. Pentru suplinirea funcției hepatice nu este decât această modalitate. Dacă nu o aveam, pacientul nu avea nicio șansă”.

 

Acum bărbatul respiră fără ajutorul aparatelor, este conștient și vorbește, spun medicii.

 

Spitalul „C.I. Parhon” din Iași este unul dintre cele două centre din țară unde se fac dialize hepatice. Ultima procedură a fost realizată aici în 2019, după care programul a fost sistat prin ordin al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

 

Cum problemele semnalate atunci au fost rezolvate, procedura a fost reluată de curând.

 

Carmen Volovăț, medic primar medicină internă și nefrologie: „Tehnica de dializă hepatică este o metodă extracorporală prin care se suplinește funcția de detoxifiere a ficatului. Insuficința hepatică poate avea multiple cauze infecțioase, toxice, metabolice, boli autoimune. Cu cât aceste tehnici de epurare hepatică sunt utilizate mai repede, cu atât șansele de supraviețuire cresc”.

 

Prima dializă hepatică s-a făcut în România în anul 2003, tot la Spitalul Parhon din Iași. Pacienți au fost 6 frați, cu vârste între 6 și 16 ani, care consumaseră ciuperci otrăvitoare.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30