fbpx
 
Focar de rabie într-o comună din Iași: două persoane, internate la Infecțioase după ce un animal din gospodărie a fost mușcat de o vulpe

Focar de rabie într-o comună din Iași: două persoane, internate la Infecțioase după ce un animal din gospodărie a fost mușcat de o vulpe


Două persoane din localitatea Sireţel au fost aduse la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi pentru a beneficia de profilaxia antirabică, după ce un animal din curtea gospodăriei lor a fost confirmat cu rabie, informează Agerpres.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, dr Florin Roşu, a declarat că persoanele au fost internate la Centrul Antirabic din cadrul unităţii medicale.

„Animalul a fost muşcat de o vulpe. La nici 24 de ore de la rezultatul analizei de laborator care confirma suspiciunea medicului veterinar, pacienţii s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" Iaşi pentru a urma paşii obligatorii în această situaţie. Focarul a fost localizat în sat Sireţel. Din primele informaţii ar fi doar doi contacţi care deja s-au prezentat la centrul nostru. Ne bucurăm că aceştia au reacţionat prompt şi au realizat riscul la care se expun prin amânarea tratamentului, mai ales că ne confruntăm cu un caz de rabie confirmat şi nu doar cu o suspiciune", a declarat Florin Roşu.

Potrivit managerului, acesta este cel de-al treilea focar de rabie depistat în anul în curs. Primul s-a înregistrat la începutul lunii august când tot o bovină muşcată de vulpe a dezvoltat simptome de rabie confirmată apoi prin analize.

„În acea situaţie s-au prezentat pentru profilaxie antirabică şase contacţi care au primit schema de tratament şi care au avut o evoluţie bună. Al doilea focar ne-a fost adus la cunoştinţă prin membrii fondului de vânătoare de pe raza municipiului Paşcani. În cadrul operaţiunii de vânătoare a fost împuşcată o vulpe care a fost confirmată cu rabie. Contactul, vânător profesionist, a fost echipat corespunzător şi nu a intrat în contact cu animalul bolnav", a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Rabia este o boală mortală, dacă nu se realizează profilaxia la timp.

„Sfătuim cetăţenii să fie responsabili şi să se prezinte în regim de urgenţă la centrul antirabic în situaţii similare cu cel de astăzi sau ca urmare a unor plăgi muşcate. Ţinând cont de informaţiile pe care le primeşte, de localizarea plăgii, de provenienţa animalului, medicul infecţionist stabileşte paşii de urmat pentru ca pacientul să fie în siguranţă şi ferit de orice pericol. Spitalul nostru este singurul centru autorizat din judeţul Iaşi pentru urmărirea şi instituirea profilaxiei antirabice", a mai declarat Florin Roşu.

Acesta a adăugat că, deşi focarele de rabie s-au diminuat ca număr de-a lungul timpului, aceeaşi atenţie şi necesitatea realizării profilaxiei antirabice se impune şi în multe cazuri doar cu risc de îmbolnăvire, iar tratamentul costă cu mult peste valoarea decontării făcute de Casa de Asigurări.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi solicită înfiinţarea unui program naţional special destinat acestei categorii de pacienţi.

„Noi am propus acest aspect de aproape doi ani, însă diligenţele noastre au rămas fără răspuns. Cu toate acestea, în ciuda faptului că asigurarea tratamentului atârnă greu în economia spitalului, am făcut în aşa fel încât toţi pacienţii să beneficieze de acesta", a mai punctat Florin Roşu.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31