fbpx
 
Fetiță de 11 luni, decedată din cauza gripei la Spitalul de Copii din Iași

Fetiță de 11 luni, decedată din cauza gripei la Spitalul de Copii din Iași


O fetiţă în vârstă de 11 luni din judeţul Vaslui a decedat într-un spital din Iaşi, din cauza virusului gripal AH1N1, au informat, miercuri, autorităţile sanitare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Copii „Sfânta Maria" din Iaşi, dr. Tamara Solange Roşu, copilul era prematur şi avea o patologie asociată, prezentând astfel un factor de risc.

„Este vorba despre un copil care a decedat prin gripă AH1N1, a fost adus la noi prin transfer, dintr-un spital judeţean, cu stare generală gravă de la internare. A continuat terapiile specifice, s-a evidenţiat acest virus, evoluţia a fost nefavorabilă şi a intrat în stop cardio-respirator", a declarat presei dr. Tamara Solange Roşu.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, Ana Rinder, a declarat, pentru Agerpres, că pacienta a ajuns în unitatea medicală cu insuficienţă respiratorie, iar starea ei s-a agravat.

„Copilul a fost internat la noi cu insuficienţă respiratorie acută, mai avea şi alte probleme de sănătate de dinainte. A fost transferat la Iaşi după 13 zile. A plecat în stare foarte gravă la Iaşi, starea copilului s-a agravat brusc", a spus Ana Rinder.

Potrivit managerului SJU Vaslui, în ultimele zile s-a constatat o creştere a adresabilităţii pacienţilor cu afecţiuni respiratorii. Ana Rinder a afirmat că unitatea a achiziţionat abia acum teste rapide pentru gripă, deoarece până acum nu au fost solicitări pentru astfel de dispozitive.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui susţine că a solicitat reprezentanţilor spitalelor din judeţ să achiziţioneze astfel de teste rapide, dar că unităţile medicale nu au obligaţia să cumpere teste rapide, mai ales că rezultatul acestora este orientativ şi trebuie corelat cu diagnosticul clinic.

„Confirmarea unui diagnostic se face cu o altă procedură. Se recoltează un exudat, se trimite la Institutul 'Cantacuzino' şi acolo se face confirmarea cu laboratorul. Depinde de fiecare medic, cum crede. Nu este o procedură unde să se spună clar că spitalul este obligat să aibă teste rapide. Depinde dacă au finanţe să achiziţioneze şi, oricum, nu pot recolta la toţi pacienţii care prezintă o simptomatologie respiratorie", a declarat miercuri, directorul executiv al DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Şefa DSP Vaslui a spus că nu a primit o informare de la reprezentanţii spitalelor din judeţ cu privire la achiziţia testelor rapide pentru gripă.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31