fbpx
 
Busculadă la Mitropolie: mai mulți pelerini au forțat intrarea la moaștele Sfintei Parascheva (VIDEO)

Busculadă la Mitropolie: mai mulți pelerini au forțat intrarea la moaștele Sfintei Parascheva (VIDEO)


Câteva zeci de persoane au protestat în această dimineață, în fața Catedralei Mitropolitane din Iași. După ce Înalt Preasfințul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a anunțat de pe scena unde se oficiază liturghia că nu se va putea da împărtășania pentru cei care asistau la slujbă, foarte mulți dintre oamenii care se aflau dincolo de gardurile de protecție, care nu au putut să intre în perimetrul securizat, au început să vocifereze destul de violent și au huiduit.

Jandarmii au încercat să îi potolească, pentru ca slujba să se desfășoare în continuare în liniște. Nu toată lumea era mulțumită însă de măsurile restrictive care sunt în vigoare până joi inclusiv.

Mulți protestatari erau deja pregătiți cu pancarte și steaguri. Cei mai mulți dintre ei nu sunt din Iaşi, nu poartă mască, au steaguri, icoane, iar o parte dintre ei, chiar haine preoteşti. Merg în grup compact, nu respectă nici distanţarea fizică nici vreo normă de protecţie sanitară.

De altfel, de vineri, în fiecare seară, au venit oameni să protesteze față de aceste restricții și adesea i-au admonestat pe jandarmi, care pun în aplicare o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Deși s-a anunțat că în catedrală, până pe 15 octombrie inclusiv, vor intra numai cei cu domiciliul în municipiul Iași, au venit și oameni de la distanțe mari care au încercat să intre și să forțeze filtrele unde se fac verificări ale actelor de identitate. Nu s-a putut intra și discuțiile au degenerat. Jandarmii au încercat să aibă o abordare blândă și rațională, au vorbit despre omenie, nu au intervenit niciodată în forță și nici nu i-au sancționat pe cei care au protestat vehement în fața catedralei, deși mulți dintre ei nu purtau nici măcar mască. Jandarmii au dat până acum doar câteva avertismente după ce au vizionat imaginile din timpul protestelor, transmite Digi24.

Într-un final, spiritele s-au calmat.

Câteva sute de oameni așteptau la coadă, miercuri dimineața, ca să intre să se închine la moaște, în timp ce aproximativ 500 de oameni se aflau în fața scenei. Sunt cei cu buletin de Iași, care au putut intra.

Un sobor de preoţi slujitori ai Catedralei Mitropolitane, condus de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, au oficiat rugăciuni şi au participat la primele ore ale dimineţii de miercuri la procesiunea de scoatere a raclei cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: