fbpx
 
Foto: Dezvaluirea Foto: Dezvaluirea

Protest motorizat pentru Autostrada Unirii A8: asociații civice, oameni de afaceri, agricultori, transportatori s-au întâlnit la Cristești (VIDEO)


Peste 200 de autoturisme, circa 70 de tiruri și aproape 100 de motociclete au participat la marşul motorizat organizat azi, 10 aprilie 2021, de asociaţiile „Împreună pentru A8” şi „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.

Participanţii au pornit din Iaşi, Suceava, Piatra Neamţ, Botoşani, Bacău, Vaslui și s-au întâlnit la Cristeşti, localitate situată la limita judeţelor Iaşi şi Neamţ.

Cei prezenţi la protest au solicitat finanţarea prin PNRR a tronsoanelor Târgu Mureş – Miercurea Nirajului (A8), Târgu Neamţ – Moţca (A8), Târgu Frumos – Leţcani – Centura de Nord a Iaşului (A8); Focşani – Bacău (A7) şi Bacău – Paşcani (A7), subliniind că Moldova merită un tratament egal cu al celorlalte regiuni ale României și că fără infrastructură regiunea nu se poate dezvolta.

„Ne-am adunat astăzi pentru a lua parte la acest marş de protest pentru a arăta Guvernului că şi în Moldova avem nevoie de infrastructură şi că acum când există aceste fonduri prin PNRR Moldova nu trebuie uitată din nou sau lăsată la o parte în favoarea altor regiuni ale României. La acest marş participă oameni de afaceri din regiunea Moldovei. Este prima dată când oameni de afaceri participă alături de noi la marşuri de protest. Sunt asociaţii de transportatori, cluburi de motociclişti, de offroad, foarte mulţi cetăţeni care doresc ca şi mine o Moldovă dezvoltată, o Moldovă în care sper să ne putem creşte copiii în bune condiţii şi să rămână aproape de noi şi să nu mai emigreze. Noi avem speranţa ca firma care a semnat contractul cu CNIR să reuşească să facă în termenul care i s-a cerut studiul de fezabilitate şi proiectarea astfel încât să putem prinde măcar sectorul de la Târgu Frumos la Leţcani în viitorul PNRR. Marea noastră dorinţă ar fi ca şi şoseaua de centură a Iaşiului să fie şi ea inclusă, pentru că este importantă în perspectiva construirii unui spital regional şi dezvoltării aeroportului", a declarat Ionel Apostol, reprezentant al Asociaţiei „Împreună pentru A8”.

El a declarat că protestatarii se vor întâlni în localitatea Cristeşti, de unde vor transmite un apel către premier.

„La Cristeşti vom face joncţiunea cu toate grupurile care vin din Moldova. Acolo, timp de o oră, o oră şi jumătate, mai mulţi oameni de afaceri, e prima dată când vin oameni de afaceri din judeţul Iaşi, Roman, Suceava, Botoşani, vor transmite mesaje către prim-ministru şi ministrul Transporturilor. Presiunea va rămâne constantă până vedem utilajele lucrând pe această autostradă A8. Conform teoriei, autostrada ar trebui să fie finalizată până în 2030. Dacă avem posibilitatea să o facem prin PNRR, mă refer la Târgu Mureş - Miercurea Nirajului, Reghin - Târgu Neamţ - Moţca şi Târgu Frumos - Leţcani, dacă introducem prin finanţare PNRR aceste trei tronsoane am putea să le terminăm în 2026, iar cele patru tronsoane de pe A7 ar trebui să fie gata, dacă şi ele sunt finanţate prin PNRR, tot în 2026", a declarat Cătălin Urtoi, reprezentant al Asociaţiei „Împreună pentru A8”.

Oamenii de afaceri spun la rândul lor cât de necesară este o autostradă pentru dezvoltarea unei regiuni.

„Aşteptam de multă vreme să ieşim la un marş puternic care să impresioneze ţara, să impresioneze Guvernul şi să îi obligăm să finanţeze autostrada Iaşi - Târgu Mureş. Investiţiile nu vin din sud, din Bucureşti, vin din vest, noi exportăm în vest, 75% din comerţul exterior al României se îndreaptă spre vest. Unde mergem? Cum mergem? (...) Este o mare problemă lipsa autostrăzii pentru Moldova. Sper ca acest tronson Târgu Neamţ - Iaşi să fie finanţat prin PNRR şi să nu ne amâne peste ani. Următorii ani ar putea însemna peste 2030. Dacă acum se finanţează prin PNRR e posibil ca acest ciot de autostradă, comparativ cu alte autostrăzi din Europa, să fie gata în 2026. Suntem optimişti", a afirmat Marian Berdan, unul dintre oamenii de afaceri participanţi la marşul motorizat.

Mitingul de la Cristești s-a încheiat cu citirea apelului public adresat Guvernului României, Ministerului Transporturilor, Companiei Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pe care îl redăm mai jos:
Finanțați construirea autostrăzilor Moldovei!”

Solicitare către
Guvernul României, Ministerul Transporturilor, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere
Astăzi ne vedem nevoiți să protestăm din nou.
Din nou pentru autostrăzile la care Moldova are tot dreptul pentru a se dezvolta așa cum merită.
Chiar dacă autostrăzile A7 (Ploiești-Pașcani) și A8 (Ungheni-Iași-Târgu Mureș) au făcut timizi pași înainte sub noua conducere a Ministerulu Transporturilor, există un pericol mare și real ca acestea să nu devină realitate.
Joi, 8 aprilie a.c., a fost semnat contractul pentru SF + Proiectare pe tronsonul Târgu Neamt-Iași-Ungheni, după un an de proceduri urmate cu o lentoare supărătoare !
În acest moment avem în derulare pe Autostrada Unirii/A8 două contracte:
- SF pe tronsonul Târgu Mureș-TârguNeamț, cu finalizare în luna iulie 2021, care în acest moment este într-o situație incertă;
- SF + Proiect tehnic pe tronsonul Târgu Neamț-Iași-Ungheni cu finalizare în 25 luni; aici se așteaptă ordinul de începere a lucrărilor.
Dar finanțarea acestor autostrăzi esențiale pentru dezvoltarea Moldovei este în mod evident sub semnul întrebării.
Acesta este si motivul pentru care ne aflăm azi aici, din toate județele Moldovei:
Nu avem nici acum o finanțare clară, din sursă sigură, care să garanteze ducerea acestor proiecte la bun sfârșit.
Responsabilitatea pentru realizarea autostrăzilor în Moldova revine Guvernului României și structurilor din subordinea sa. 
Până acum guvernele de toate culorile s-au dovedit corijente la examenul Moldova!
Toți sunt de acord că trebuie făcut ceva ca regiunea să iasă din izolare, dar faptele lipsesc. Această situație inacceptabilă trebuie să înceteze! 
De câte ori vine vorba despre Moldova și nevoile ei, toți guvernanții găsesc scuze. Administrațiile precedente, grupurile cu agendă ostilă, crizele economice sau sociale și vremea rea sunt mereu invocate pentru scuzarea nerealizărilor din teren, pentru lipsa investițiilor în infrastructura mare din regiune.

Ce cerem:
1. Finanțarea prin PNRR a tronsoanelor de autostradă din A8 și A7: Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (A8), Târgu Neamț – Moțca (A8), Târgu Frumos – Lețcani – Centura de Nord a Iașului (A8); Focșani – Bacău (A7), Bacău – Pașcani (A7);
2. Asumarea finalizării autostrăzilor A8 și A7 până în anul 2030, conform Master Planului General de Transport al României, HG 666/2016, Legea 291/2018, din fonduri europene (PNRR, POT), Bugetul de Stat și alte surse de finanțare;
3. Solicităm în regim de urgență o întrevedere a oamenilor de afaceri din regiunea Moldovei și a asociațiilor civice din domeniul infrastructurii cu Prim-ministrul României și cu Președintele României.

Atragem atenția prim-ministrului României, ministrului Transporturilor și directorului general al CNAIR că bunele intenții clamate pot fi credibile doar dacă aceste tronsoane sunt incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, în mod clar și cu sumele aferente. În caz contrar, contractele de SF și Proiectare nu reprezintă nimic concret pentru evoluția rapidă și clară a acestor proiecte.

De la actualul Guvern nu cerem favoruri, ci echitate pentru o Regiune care a fost constant discriminată, tratată în mod nedrept ca sursă de mână de lucru ieftină, în care singura soluție pentru un trai mai bun este emigrarea.

Moldova merită un tratament egal cu al celorlalte regiuni ale României!

De 14 ani tot vedem desene frumoase pe hârtie cu autostrăzile Moldovei!

NOI vrem din partea acestui Executiv o garanție că A8/Autostrada Unirii și A7/Autostrada Moldovei vor fi finalizate etapizat în perioada 2026 - 2030!

Cerem garanții pentru finanțarea autostrăzilor Moldovei, nu doar vorbe și promisiuni.

Si vom face presiuni publice asupra Guvernului până vom avea aceste garanții!

Cristești,

10 aprilie 2021

Semnează asociațiile:

Împreună pentru A8

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31