fbpx
 
Slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Iași, ținută pentru prima oară doar afară

Slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Iași, ținută pentru prima oară doar afară


După ce anul trecut, în noaptea Învierii, porțile bisericilor din Iași au fost deschise doar pentru preoții care au slujit înăuntru, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a stabilit reguli clare pentru reîntoarcerea credincioșilor de anul acesta. La Catedrala Mitropolitană două monitoare mari vor fi amplasate pentru a putea vedea cât mai multe persoane slujba ținută în aer liber, scrie Libertatea

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat că slujba de înviere de la Catedrala Mitropolitană din Iași se va desfășura cu porțile închise: preoții vor sluji de pe o scenă amenajată în spatele bisericii. Acolo, pe o piațetă mare, credincioșii sunt așteptați să ocupe pătrate delimitate cu bandă roșie, pentru a se păstra o distanță fizică, portul măștii fiind obligatoriu.

Este pentru prima dată în istoria Catedralei de la Iași când slujba de Înviere se ține integral în exterior, au transmis reprezentanții Bisericii.

„Slujba din noaptea de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Iași se va desfășura pe esplanada de afară până spre ora 02.30 (când estimăm că se va încheia Sfânta Liturghie). Se va sluji doar afară pentru a permite cât mai multor credincioși să fie părtași la această cea mai mare sărbătoare a întregului an liturgic. Tot pentru a veni în sprijinul credincioșilor, pe două ecrane de mari dimensiuni se va transmite slujba în direct, ele fiind amplasate în zone în care nu există vizibilitate directă spre locul de slujire (unul dintre ele va fi amplasat în zona intrării, spre zona pietonală a Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt)”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

El a lansat un apel public către toți credincioșii care vor să participe la slujbă, să respecte regulile specifice acestei perioade de pandemie, de la purtarea măștii de protecție, la păstrarea unei distanțe de siguranță. 

„De asemenea, facem un apel către aceștia să nu se deplaseze de la locul lor în momentul în care, în miez de noapte, se va împărți lumină. Părintele Mitropolit Teofan, clericii din sobor și voluntarii se vor deplasa cu lumânările aprinse la fiecare dintre cei prezenți, astfel încât să se prevină orice fel de aglomerări, fie și pentru scurt timp”, a mai precizat pr. Constantin Sturzu.

Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a lansat o scrisoare pastorală la mijlocul săptămânii trecute în care face un apel către solidaritate cu privire la cei care lucrează în spitale și persoanele bolnave. Mitropolitul nu face însă referire nicăieri în documentul lung de câteva pagini la campania națională de vaccinare sau la promovarea în vreun fel a informării oamenilor cu privire la aceasta.

„În același timp, știm bine că mulți semeni de-ai noștri sunt cuprinși de suferință. În spitale sunt mulți bolnavi, în lume există multă tristețe, lipsă de rugăciune și stare de nemulțumire. Multele răni din minți și din suflete completează tabloul unei lumi care suferă sub presiunea propriilor neputințe, orgolii și boli”, a scris IPS Teofan.

 

Sursa: Libertatea


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30