fbpx
 
Firmă-căpușă în Poliția de Frontieră: agentul Huzum face 300.000 de lei/an, stă la vilă și are Honda, BMW și Ford

Firmă-căpușă în Poliția de Frontieră: agentul Huzum face 300.000 de lei/an, stă la vilă și are Honda, BMW și Ford


El spune că ultimele două mașini le-a vândut, dar îi apar în declarația de avere

Vila din Bârlad a primit-o de la bunicul, care a fost... primar în Murgeni, deci „avea posibilități”

Iulian Huzum este agent II la Fălciu, iar firma de transport trecută pe numele tatălui său asigură naveta polițiștilor de la Bârlad la locul de muncă

„A fost aleasă firma cu oferta cea mai bună”, explică Iulian Huzum coincidența obținerii acestui contract chiar de către un polițist din interiorul Sistemului

Afacerea merge bine: 290.000 de lei venituri în 2019 și 320.000 de lei în 2020. Contractul cu Poliția de Frontieră este singurul pe care îl are firma lui Huzum, deci e o căpușă de manual

Într-o vreme, Iulian Huzum era chiar șoferul angajat să facă transportul cu microbuzul personal: până la serviciu era la privat, cu volanul în mână, apoi cobora și lua vestonul de polițist

Iulian Huzum are un traseu clasic in România: el la stat, soția bugetară, tatăl – consilier județean, are o vilă și un contract de tip „căpușă” cu instituția la care lucrează. Trebuie să te descurci

Încă o situație absurdă la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași. După episodul cu avocatul contrabandiștilor de țigări care avea contract și cu ITPF, acum a ieșit la iveală polițistul care, prin firma tatălui, asigură transportul colegilor navetiști și primește decont de la stat.

Iulian Huzum lucrează ca agent II la Sectorul Poliției de Frontieră Fălciu (Vaslui). Tatăl său, Gicu Huzum, este unicul asociat al firmei Gizela Com. Acest SRL face o parte din transportul polițiștilor navetiști pe ruta Bârlad – Fălciu. Deci, banii de la stat, din deconturile acestora, ajung la tatăl polițiștului.

Într-o perioadă, chiar fiul agent, Iulian, era șoferul firmei Gizela. Abonamentul este unul destul de piperat: 750 de lei/persoană pentru 12-13 drumuri dus-întors lunar.

Schimbul de tură se face la 8.00 dimineața
Marți, la ora 7:40 dimineața, un microbuz Renault Trafic, a oprit în poarta Sectorului Poliției de Frontieră Fălciu. Din el au coborât mai mulți polițiști. Șoferul a întors mașina cu botul spre sat și, după alte 15 minute, la ora 8:00, după ce s-au îmbarcat alți polițiști, a făcut cale întoarsă la Bârlad. Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au asistat la schimbul de tură de la Fălciu. O parte dintre lucrători au venit la muncă, iar alții au plecat acasă cu acest microbuz ce aparține companiei Gizela Com.

Vila lui Iulian Huzum arată impecabil. E moștenire de la bunicul

Profitul, strâns legat de Poliția de Frontieră
Firma a fost înființată în anul 2005. Îl are unic asociat pe Gicu Huzum. Pensionar, acesta este, concomitent, și consilier județean la Vaslui. În Consiliul Județean, Huzum reprezintă Pro România. În primii ani de activitate, societatea a mers în gol: pierderi în 2008, 2009, 2010 și 2011. În perioada 2012-2017, activitatea i-a fost suspendată.
La revenire, în 2018, lucrurile s-au schimbat. Cifră de afaceri consistentă și profituri raportate.

Într-o vreme, polițistul era și șofer

Obiectul principal de activitate acum, așa cum apare pe site-ul Ministerului de Finanțe, este „alte activități de alimentație”. Întrebarea care se pune: cum a descoperit Gicu Huzum rețeta succesului, așa dintr-o dată?

Explicația a oferit-o o sursă din sistem: „De câțiva ani, firma acestuia asigură transportul polițiștilor navetiști la Sectorul Poliției de Frontieră Fălciu, acolo unde lucrează fiul acestuia, agentul Iulian Huzum. Într-o perioadă, chiar Iulian Huzum era șofer de microbuz”.

Microbuzul Gizela SRL a lăsat în Fălciu schimbul de dimineață și a plecat cu schimbul care a fost de noapte

„Dacă noi am avut cea mai bună ofertă...”
Așadar, dintre toate firmele de transport din regiune, ITPF a găsit fix SRL-ul deținut de tatăl unui polițist. „S-au făcut niște oferte, a prezentat cea mai bună ofertă și asta a fost tot. Cine oferă cele mai bune condiții ca și mașini și cine oferă cel mai mic preț. Are două microbuze, sunt luate în leasing, sunt autorizate pentru transport persoane”, a explicat Iulian Huzum cum a ajuns tatăl său în această afacere.
Un polițist de frontieră lucrează în ture 12 ore cu 24 libere (dacă serviciul e pe timp de zi) sau 12 ore cu 48 libere (dacă serviciul este pe timp de noapte). În aceste condiții, lucrătorul respectiv trebuie să ajungă la Fălciu de 11-12 ori, ca o medie lunară. Dacă a optat pentru naveta prin Gizela Com, atunci i se decontează un abonament lunar de 750 de lei. Atât a costat statul ca firma lui Huzum să-l aducă pe traseul Bârlad-Fălciu și retur, în zilele în care respectivul lucra.

Prețul practicat de Huzum este aberant: mai scump decât cu mașina personală
Spre comparație, unui polițist care alege să vină cu mașina personală, i se decontează un consum de 7,5 litri la suta de kilometri. Între Bârlad și Fălciu sunt 55 km. La 11 drumuri dus-întors, în medie pe lună, rezultă o distanță parcursă de 1.210 km, ceea ce, la 7,5 l/100km decontați, înseamnă un consum lunar de 90 litri.
Când benzina era 5 lei litrul, decontul la mașina personală se cifra la 453 lei din banii statului pe lună, în vreme ce la microbuzul lui Huzum decontul de fiecare polițist transportat era de 750 de lei. Iar în microbuzul Gizela încap mai multe persoane, deci mai multe abonamente.

Chiar și acum, după scumpirea litrului de benzină la 8 lei, cei 90 de litri consumați cu mașina personală costă 720 de lei, care este tot sub abonamentul de 750 de lei perceput de Gizela. Și pe care, oricum, administratorul firmei se gândește să-l crească. „Tata a zis că o să mărească, nu-i mai convine să mai meargă (după scumpirea carburanților – n.r.). Nu știu ce-a făcut dacă a mărit”, a spus Iulian Huzum.

Sectorul Poliției de Frontieră Fălciu, locul în care trebuie să ajungă polițiștii navetiști de la Bârlad. Prețul decontărilor prin microbuzul firmei-căpușă este mai mare decât dacă s-ar folosi mașini personale

Avea două slujbe: polițist și șoferul polițiștilor

Polițistul a admis că și el folosește serviciile de transport ale tatălui. „Și eu plătesc la fel ca și ceilalți colegi, 750 lei/lună”, a adăugat Iulian Huzum. Banii nu sunt din buzunarul propriu, ci din cel al statului.

Acum ceva vreme, Iulian Huzum a jucat și un al treilea rol în această afacere. A fost șoferul de pe microbuzul de la firma tatălui. „Am condus o perioadă, nu mai sunt. Am fost part-time. Nu e incompatibilitate, am vreo funcție de conducere? Sau de ce? Conform legii, am voie să am două servicii”, s-a eschivat el.

Singura afacere de transport este cu Poliția de Frontieră
Agentul a refuzat să spună câți dintre colegi vin la muncă cu firma Gizela. „Au fost mai mulți, apoi au mai renunțat. Chiar nu știu numărul”, a spus el. Surse din interiorul sectorului au specificat că acum sunt în jur de 10 polițiști care folosesc acest mijloc, în trecut numărul acestora fiind de 20-30.
Foarte important de precizat: firma are doar două mașini și pe ambele le folosește, prin rotație, la transportul polițiștilor de la Fălciu. Societatea Gizela, așa cum a precizat Huzum, nu mai are nicio altă activitate de transport în altă parte în privat, deci singura afacere este cu Poliția de Frontieră.

Firma de transport este pe numele tatălui, Gicu Huzum, dar are un singur transport cu un client captiv: Poliția de Frontieră, unde lucrează fiul său

Agentul II Huzum stă într-o vilă impozantă

Agentul de poliție Iulian Huzum locuiește într-o vilă din Bârlad. „Casa a fost cumpărată de bunicii soției în 2013. Ne-am luat angajamentul că avem grijă de ei și au trecut-o pe numele nostru. Bunicul soției a fost primar la Murgeni, a avut venituri”, a declarat acesta.
Casa a trecut recent printr-un amplu proces de modernizare. „Apartamentul nu-l mai avem (apărea în declarația de avere completată în 2021 – n.r.). L-am vândut. Am vândut ca să renovăm cât de cât casa. Am vândut și mașinile”, a spus Huzum.

Acesta notase anul trecut în declarația de avere o Honda, un BMW și un Ford. Ar fi rămas doar cu Honda Civic, celelalte le-a vândut, a făcut și două credite a căror valoare însumată se ridică la aproape 40.000 de euro, totul pentru refacerea vilei.

Salariul de polițist: circa 5.000 de lei/lună
Polițistul și soția sa, Alina Andreea, mai dețin și 16 hectare de teren agricol în Murgeni și 1,1 hectare de pădure în aceeași localitate. „Tot bunicul soției ne-a lăsat niște pământ. Și pădurea tot de la bunicul”, a zis Huzum.
La categoria venituri, în declarația de avere din vara anului trecut, au fost notate salariul soției, Alina Andreea, consilier la APIA Vaslui – 3.700 lei/net/lunar ca medie. Iulian Huzum a menționat 5.000 de lei pentru tot anul 2020 încasați de la Gizela, firma tatălui, pentru activitatea de șoferie. Alți 11.500 de lei au fost trecuți la categoria subvenții APIA în contul pământului lăsat de bunicul soției. Salariul lui Iulian Huzum ca polițist de frontieră este anonimizat, însă surse din sistem au afirmat că acesta se învârte în jurul sumei de 5.000 de lei net/lunar.

Vila lui Huzum, cu o singură mașină rămasă în față: o Honda Civic

Multe case în familia polițistului Huzum
Tatăl polițistului, Gicu Huzum, pensionar și consilier județean Pro România la Vaslui, posedă un teren de 600 mp la Slănic Moldova (Bacău), un apartament în Bârlad și două case de locuit, una în Murgeni, cealaltă în Bârlad. Ultima a fost achiziționată în 2019 și are 178 mp. Conduce un Suzuki S-Cross din 2018. Aferent anului 2020, Gicu Huzum a declarat că a încasat venituri de la Gizela Com, firma sa, în valoare de 90.945 lei, echivalentul a peste 18.000 de euro.

Poliția de Frontieră n-a răspuns întrebărilor
REPORTER DE IAȘI a trimis un set de întrebări pe adresa de email a Inspectoratului Poliției de Frontieră Iași. Până la ora publicării acestui articol, Victor Mariniuc, comandantul ITPF, nu a oferit niciun răspuns.
1) Cum se stabilește cuantumul decontului navetei pentru lucrătorii Poliției de Frontieră?
2) În cazul concret al Sectorului Poliției de Frontieră Fălciu, pentru câți polițiști se decontează lunar naveta?
3) Câți dintre polițiștii navetiști de la Sectorul Poliției de Frontieră Fălciu au adus documente justificative de la SC Gizela Com SRL?
4) În cazul acestora din urmă, transportați de SC Gizela Com SRL, care este valoarea lunară a abonamentului/decontului?
5) În afara rutei Bârlad – Fălciu, polițiștii de frontieră de pe raza ITPF Iași mai folosesc firma SC Gizela Com SRL și pe alte trasee?
6) Considerați că există un conflict de interese/incompatibilitate între calitatea de polițist a lui Iulian Huzum și faptul că acesta are venituri de la firma SC Gizela Com SRL al cărui unic asociat este tatăl său, Gicu Huzum?
7) Pentru cei care vin la Sectorul Poliției de Frontieră Fălciu cu mașina personală, cum se calculează și care este valoarea lunară a decontului de transport?

Article image
Apartamente în regim hotelier pe malul mării, plus un supermarket în centrul Galațiului Eduard Ivașcu s-a angajat chiar în construirea unui hotel Cazul hilar al comisarului Valeriu Bodoga: a divorțat dar locuiește tot cu soția în cele două apartamente lipite dintr-un bloc nou, totalizând 155 mp Bodoga a cerut Poliției de Frontieră să-i deconteze chiria în apartamentul trecut oficial pe numele soției Mai mult, a cumpărat...
Autor Cezar Moraru Anchete 28 Martie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30