fbpx
 
8 ani fără niciun proiect mare la Iași. Vorbe goale și corupție / EDITORIAL

8 ani fără niciun proiect mare la Iași. Vorbe goale și corupție / EDITORIAL


Peste fix 40 de zile sunt 8 ani de mandat ai aceluiaşi om la Primărie şi nu există niciun mare proiect greenfield („de la zero") terminat la Iaşi sau nici măcar început. 8 ani de vorbe goale şi corupţie.

Iaşul este zero barat, nu construieşte nimic. Oradea are 5 pasaje subterane în ultimii 8 ani, Bolojan a făcut în 2 ani şapte bazine în judeţ care, însumate, fac cât două piscine olimpice. Sunt exemple date în fugă.

Nu există niciun proiect mare care să ne salte în viitor. O subtraversare complexă în Podu Roș. Un pasaj atât de necesar la Bucium. O pasarelă pe Trei Fântâni. O Centură de Nord. Autocarele din Moldova parchează pe un maidan mocirlos din Păcurari. E mizerabil dar nu moare nimeni. Poţi decădea încet-încet, te poţi degrada uman fără să te alarmezi. Îţi cad, unul câte unul, dinții din gură dar poţi trăi şi fără ei.

Uniunea Europeană ne-a dat tramvaie noi, dar n-am extins liniile, toată lumea se învârte în cerc în zona centrală, cartierele noi nu sunt acoperite. E o sincopă uriaşă în strategia de oraş. Dar nu moare nimeni.

Chirica n-a făcut în 8 ani decât nişte milioane de euro. Sala Polivalentă nu va fi finanţată de CNI nici în 2023 (ca în fiecare an din 2017 încoace) pentru că indicatorii economici sunt nesustenabili. Megalomanicul proiect al primarului are cel mai mare cost/scaun din România. E o anomalie de gândire ca şi la Institutul Cardio, 350 milioane de euro fără să ai o bază de plecare.

Sala Polivalentă va avea în câteva săptămâni autorizaţie de construcţie deşi nu are o sursă de finanţare. E ca o lume utopică, sub efectul unor halucinogene puternice, cu efect îndelungat. Acea autorizaţie va fi ca un unicorn care călăreşte curcubeul din mintea noastră. O plăsmuire. Coroana gândită de Mihai Chirica face ca proiectul să nu fie aprobat, dar nu ne trezim, rămânem în delirul nostru şi uităm de scopul în sine. Visul e mai important ca realitatea.

Dar reţeta funcţionează: Mihai Chirica se limitează la micromanagement - gazon, pavele, reamenajări. Zero proiecte greenfield în 8 ani e un eşec total. E ca o casă în care totul se strică dar cu care te obişnuieşti şi-aşa. Întâi clanţele, apoi robinetele, tocul uşii, varul jilav, mobila descleiată, totul se năruie şi te face mai indiferent. Zero proiecte înseamnă că Iaşul decade şi noi ne obişnuim cu asta.

Mihai Chirica a spus în 2020, răspunzând în campanie unei întrebări directe, alături de Costel Alexe, că nu îl vom mai vedea candidat în 2024 dacă nu face Sala Polivalentă. „Eu nu mai am ce căuta aici", a spus el. Sala nu va fi nici măcar începută. Dar pe Mihai Chirica îl vom mai vedea, pentru că ne-am obişnuit cu asta.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: