fbpx
 
Bistrițeanul Bistrițeanul

Polițiștii locali din Bistrița au identificat peste 20 de copii la cerșit pe străzile din oraș


Peste 20 de copii au fost identificaţi de Poliţia Locală Bistriţa, în primele zece luni ale anului, în timp ce cerşeau pe raza municipiului sau erau folosiţi pentru apelarea la mila publică, potrivit unui bilanţ publicat pe pagina de Facebook a instituţiei.

În perioada ianuarie - octombrie, poliţiştii locali au depistat 100 de persoane care cerşeau în diferite zone din municipiul Bistriţa, dintre care opt erau minore.
Au fost obţinute date că, în fapt, 24 de minori au fost folosiţi de aparţinători în scopul apelării la mila publică, motiv pentru care a fost sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu privire la infracţiunea de "exploatare a minorilor în scop de cerşetorie".
În cazul minorilor a fost sesizată şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), care a dispus măsura protecţiei speciale de îndată pentru trei copii, pentru alţi patru s-a solicitat în instanţă o astfel de protecţie, iar pentru cinci fraţi a căror mamă a decedat în luna august s-a solicitat plasamentul familial pentru trei dintre ei şi tutelă pentru ceilalţi doi, având în vedere că nu au paternitatea stabilită.
Pentru restul de 12 minori, situaţia este în curs de evaluare la DGASPC, a transmis Poliţia Locală Bistriţa.

Dintre cerşetorii găsiţi pe străzile Bistriţei, 44 au domiciliul în municipiu, iar aproape jumătate beneficiază de locuinţe sociale şi de diferite ajutoare sau facilităţi financiare (burse sociale pentru copii, alocaţii de susţinere a familiei, alocaţii de stat pentru copii, tichete sociale acordate în baza OUG 113/2022, servirea mesei la cantina de ajutor social).
În cele zece luni, au fost întocmite persoanelor identificate ce practicau cerşetoria 331 de procese verbale de constatare a contravenţiei, cu sancţiuni în sumă totală de peste 78.000 de lei, şi a fost confiscată de la una dintre aceste persoane suma de aproximativ 350 de lei, care a fost virată ulterior la bugetul statului.
Pentru a sensibiliza şi a conştientiza populaţia asupra fenomenului cerşetoriei, Poliţia Locală a postat adesea, pe pagina de Facebook, informaţii despre unele dintre cazurile descoperite, printre care s-au numărat persoane care mimau diverse invalidităţi, minoră însărcinată trimisă la cerşit de mama concubinului sau un bebeluş preluat de urgenţă de autorităţi.
„S-a urmărit, prin expunerea #poveştidecampanie, crearea unui feedback de indignare a cetăţenilor, având în vedere şi că societatea se confruntă în această perioadă cu modificări majore din punct de vedere economic, social şi financiar. Campania de prevenire şi combatere a fenomenului cerşetoriei a fost gestionată eficient, cu participarea tuturor efectivelor şi instituţiilor ce au în atribuţii combaterea acestui fenomen", se mai arată în bilanţul întocmit de poliţiştii locali. 

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31