fbpx
 
Jandarmeria Bacău Jandarmeria Bacău

Tradiționala bătălie de la Ruginoasa a fost mai mult „tradiție” și mai puțin „bătălie”


Mascaţii de la Ruginoasa au respectat tradiţia milenară a celebrei bătălii din centrul satului din Ajun de Anul Nou, care are loc între "delenii" şi "vălenii" din comună, fără a fi înregistrate victime.

Ca în fiecare an, încă de la primele ore ale zilei de 31 decembrie, în localitatea Ruginoasa din judeţul Iaşi, cete de mascaţi din satele Dumbrăviţa, Bugioaia şi Rediu s-au împărţit, aşa cum spune tradiţia, în "deleni" şi "văleni" şi au ieşit pe străzile din comună pentru a se confrunta.
„Având în vedere trecutul acestor manifestări, în această dimineaţă, forţele Ministerului Afacerilor Interne, coordonate de Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău au fost prezente în comuna Ruginoasa pentru a se asigura că aceste tradiţii şi obiceiuri, specifice zonei, se desfăşoară fără incidente. Cele şase grupuri de mascaţi constituite au avut intenţia de a se confrunta, iar jandarmii şi poliţiştii prezenţi, prin manevrele specifice menţinerii unui climat de ordine şi siguranţă publică, au acţionat cu succes în vederea limitării posibilităţii de întâlnire a grupurilor de mascaţi din comuna Ruginoasa", au transmis reprezentanţii Grupării de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău, conform Agerpres.
Totodată, pentru respectarea legislaţiei în vigoare cu privire la portul şi folosirea obiectelor contondente pe timpul manifestărilor publice, forţele de ordine au fost în permanenţă în contact cu cetele de mascaţi, iar, prin dialog, toţi cei care intenţionau să folosească aceste materiale au renunţat.
„În urma activităţilor preventive desfăşurate de forţele de ordine, manifestările tradiţionale de Anul Nou din localitatea Ruginoasa s-au desfăşurat în condiţii de siguranţă pentru toţi participanţii", menţionează sursa citată.
Forţele de ordine din Iaşi şi Bacău au fost dislocate în comuna Ruginoasa întrucât, la primele ore ale ultimei zile din an, atunci când noaptea se întâlneşte cu ziua, conform unei tradiţii milenare, în centrul comunei Ruginoasa are loc bătălia dintre "delenii" şi "vălenii".
Bătrânii locului spun că această bătălie, sau Malanca, aşa cum mai este cunoscută, reprezintă nu doar confruntarea dintre tinerii de pe Dealul şi cei din Valea satului, ci confruntarea dintre relele vechiului an şi bunăstarea aşteptată de fiecare membru al comunităţii să o obţină în noul an.
Pregătirile mascaţilor "deleni" şi "văleni" încep cu câteva zile înainte de sfârşitul anului pentru ca membrii fiecărei tabere se întâlnesc pentru a stabili propriile strategii de luptă.
„În dimineaţa ultimei zile din an se bate Valea cu Dealul", spun localnicii.
Adică, încă de dinainte de a se lumina de ziuă, tinerii de pe Deal şi cei din Vale se adună, se îmbracă şi îşi pun măşti hidoase confecţionate manual, se înarmează cu ciomege şi îşi dispută supremaţia în sat bătându-se sub privirile spectatorilor.
Conform tradiţiei, după bătălie învingătorii sărbătoresc bătând cu măciucile în pământ, gonindu-i pe învinşi, îşi schimbă măştile hâde cu frumoase comanacuri şi petrec în mijlocul satului alături de ''urşi'', ''capre'', ''cerbi'', ''păuni'', ''ţigani'', ''mirese'' sau ''irozi''.
Au fost ani în care tradiţionala bătaie a degenerat în adevărate bătălii sângeroase. Ascunşi sub măştile confecţionate din piei de animale, şi moştenite de la o generaţie la alta, unii tineri şi-au lovit cu agresivitate rivalii, dar s-a întâmplat ca printre cei loviţi să fie şi persoane care priveau bătălia de pe margine.
În 2011, câţiva combatanţi au ajuns la spital din cauza capetelor sparte, picioarelor şi mâinilor rupte sau rănilor adânci, un tânăr în vârstă de 17 ani a rămas paralizat, iar un altul a murit. După aceste grave incidente, "bătălia de la Ruginoasa" se desfăşoară sub stricta supraveghere a forţelor de ordine a mai multor structuri ale MAI, fiind astfel transformată mai mult într-o bătaie simbolică.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30