
Elon Musk susţine retragerea SUA din NATO. Este o „afacere bună doar pentru Europa”
Elon Musk, o figură-cheie în administraţia preşedintelui Donald Trump şi şeful Departamentului de eficienţă guvernamentală al Statelor Unite, a susţinut apelurile pentru ca Statele Unite să părăsească Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.
Musk şi-a exprimat sprijinul pe X (fostul Twitter) sâmbătă seara, când a răspuns „Sunt de acord” la o postare care spunea: „Este timpul să părăsim NATO şi ONU”.
Susţinerea sa se aliniază apelurilor din ce în ce mai numeroase din partea unor parlamentari republicani, inclusiv senatorul Mike Lee, de a reconsidera angajamentul SUA faţă de Alianţă.
Lee, un critic îndelungat al NATO, a descris-o drept o „relicvă a Războiului Rece” şi a susţinut că Alianţa „trebuie să se oprească”. El susţine că NATO este o „afacere bună pentru Europa”, dar o „afacere proastă pentru America”, sugerând că resursele americane sunt utilizate pentru a proteja Europa, în timp ce oferă puţine beneficii directe pentru securitatea americană.
Comentariile lui Musk vin pe fondul unor discuţii mai ample în cadrul administraţiei Trump cu privire la viitorul rolului Americii în NATO şi în alianţele internaţionale.
Deşi Trump nu şi-a declarat în mod explicit intenţia de a se retrage din NATO, el a făcut presiuni repetate asupra naţiunilor europene pentru a-şi creşte cheltuielile pentru apărare, avertizând că SUA nu ar trebui să suporte singure povara financiară a Alianţei.
În calitate de figură-cheie în administraţie, influenţa lui Musk asupra deciziilor politice ale lui Trump este semnificativă.
Susţinerea de către acesta a unei retrageri din NATO ar putea semnala un impuls din ce în ce mai puternic în cadrul Casei Albe pentru o schimbare către o politică externă mai izolaţionistă, axată pe priorităţile interne de apărare în detrimentul angajamentelor internaţionale.
Având în vedere că războiul din Ucraina continuă, iar NATO joacă un rol esenţial în furnizarea de ajutor militar, orice retragere a SUA ar remodela drastic peisajul securităţii globale. Liderii europeni şi-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la poziţia lui Trump faţă de NATO, în special în contextul în care alianţa depune eforturi pentru a contracara agresiunea Rusiei şi pentru a menţine stabilitatea în Europa de Est.
Sursa: News.ro
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Premierul ungar Viktor Orban a asigurat vineri că nu are nicio intenție să-și scoată țara din UE, ci dorește să o transforme pe aceasta din urmă împreună cu alți politicieni conservatori pentru a fi „din nou ce a fost” odinioară, declarație venită după ce premierul liberal polonez Donald Tusk a susținut că șeful guvernului de la Budapesta ar dori ieșirea Ungariei din UE, mai ales în urma unei afirmații în care Orban a mărturisit că a primit încurajări în acest sens din partea președintelui american Donald Trump, relatează agenția EFE.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole