Toată lumea cu ochii pe alegerile din România. Suntem în război sub privirile SUA și UE
În contextul alegerilor din România în curs, Comisia Europeană și-a intensificat monitorizarea TikTok în temeiul Digital Services Act (DSA). Aceasta se referă la exercitarea competențelor Comisiei în temeiul DSA și nu se referă la procesul electoral din România, care este o chestiune care revine autorităților române și, în cele din urmă, poporului român.
Comisia Europeană a emis un „ordin de restricție” către TikTok în temeiul DSA, ordonând platformei să înghețe și să păstreze datele legate de riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea prezenta asupra proceselor electorale și discursului civic din UE. Acest lucru se face pentru a păstra informațiile și dovezile disponibile în cazul unei investigații suplimentare a Comisiei privind respectarea de către TikTok a obligațiilor sale conform DSA.
TikTok trebuie să păstreze documentele și informațiile interne privind proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare, precum și modul în care abordează riscul manipulării intenționate prin utilizarea coordonată neautentică a serviciului. Comisia dispune păstrarea documentelor și a informațiilor cu privire la orice încălcare sistematică a termenilor și condițiilor TikTok care interzice utilizarea funcțiilor de monetizare pentru promovarea conținutului politic al serviciului. Ordinul de restricție se referă la alegerile naționale din Uniunea Europeană între 24 noiembrie 2024 și 31 martie 2025.
Ordinul vine în urma informațiilor primite de Comisie în contextul alegerilor din România în desfășurare, inclusiv informațiile recent desecretizate de CSAT care indică intervenția străină din partea Rusiei. În această etapă, Comisia monitorizează conformitatea și nu are nicio poziție cu privire la întrebarea dacă TikTok ar putea fi încălcat obligațiile în temeiul DSA.
Monitorizare și cooperare consolidată
De asemenea, Comisia convoacă o reuniune a Consiliului European pentru coordonatorii serviciilor digitale, vineri, 6 decembrie, pentru a discuta cu toți coordonatorii de servicii digitale cu privire la măsurile luate până acum în acest context și la modul de răspuns la dovezile emergente, cum ar fi indicațiile care explică în alte state membre au vizat diaspora românească.
În plus, Comisia ridică dovezile puse la dispoziție în cadrul Grupului operativ informal de criză cibernetică, care include Comisia Europeană, SEAE, Europol și ENISA (Agenția UE de Securitate Cibernetică). Task Force este în strânsă legătură cu autoritățile române de securitate cibernetică.
Comisia și-a intensificat angajamentul cu TikTok în temeiul Legii privind serviciile digitale. Aceasta include solicitarea de clarificări, date și dovezi prin cereri formale, reamintind în același timp cu tărie obligațiile TikTok de a identifica și atenua în mod eficient riscurile legate de alegeri, în conformitate cu orientările electorale emise în temeiul Legii privind serviciile digitale.
În paralel, semnatarii Codului de practică privind dezinformarea au activat și Sistemul de Răspuns Rapid (RRS) pentru alegerile din România. Acest sistem de cooperare al Codului asigură o cooperare rapidă și eficientă în perioadele electorale. S-a dovedit a fi un instrument util și eficient în schimbul de informații între organizațiile societății civile, verificatorii de fapte și platformele online cu privire la conținut sensibil la timp pe care îl consideră că reprezintă amenințări la adresa integrității procesului electoral.
Hub-ul româno-bulgar (BROD) al Observatorului European Digital Media – care participă și la Sistemul de răspuns rapid – a monitorizat ecosistemul online românesc și a identificat mai multe narațiuni și tactici de dezinformare, cum ar fi încălcarea legii electorale, conținut politic nemarcat (inclusiv prin intermediul influențelor externe) și suspiciunea de comportament neautentic coordonat.
Vineri, 29 noiembrie, Comisia Europeană a trimis o solicitare de informații către TikTok, solicitând platformei să furnizeze mai multe informații cu privire la gestionarea riscurilor de manipulare a informațiilor. În special, Comisia solicită TikTok să furnizeze informații detaliate despre modul în care a analizat și atenuat riscul de exploatare neautentică sau automată a serviciului său și riscurile care decurg din sistemele sale de recomandare.
Comisia solicită, de asemenea, informații despre eforturile TikTok de a permite unei game mai largi de terți să efectueze un control public, precum și să aibă acces la date accesibile publicului pentru a detecta, identifica și înțelege riscurile sistemice legate de procesele electorale. La 2 octombrie, Comisia a trimis deja o cerere inițială de informații către TikTok cu privire la proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare în legătură cu alegerile.
La 29 noiembrie, serviciile Comisiei au organizat o masă rotundă online cu VLOP și VLOSE, Coordonatorul Român pentru Servicii Digitale ANCOM, autoritățile relevante ale statului și organizațiile societății civile pentru a culege informații și pentru a se asigura de pregătirea pentru alegerile din România în curs. TikTok, Meta, Google, Microsoft și X au fost printre participanții care au participat la masa rotundă. În timpul întâlnirii, serviciile Comisiei au solicitat VLOP-urilor și VLOSE-urilor să facă schimb de informații cu privire la măsurile lor de evaluare și atenuare a riscurilor în contextul alegerilor prezidențiale din România din 24 noiembrie și 8 decembrie, precum și al alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024.
„Am ordonat astăzi TikTok să înghețe și să păstreze toate datele și dovezile legate de alegerile din România, dar și pentru viitoarele alegeri din UE. Acest ordin de conservare este un pas cheie în a ajuta anchetatorii să stabilească faptele și se adaugă la cererile noastre oficiale de informații care caută informații în urma declasificării documentelor secrete de ieri. De asemenea, intensificăm contactele cu autoritățile de reglementare digitale și cibernetice din Europa, în lumina dovezilor emergente ale activității sistematice neautentice. Mă angajez să pun în aplicare cu sârguință și strictețe Legea privind serviciile digitale”, a anunțat Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv al Departamentului pentru tehnologie, securitatea informației și democrație din cadrul Comisiei Europene.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Nu există nicio diferență între cazurile Mihai Chirica-Frasin și Vlad Oprea-Sinaia Amândoi și-au construit domenii rezidențiale luxoase pe firme-paravan, trecute fictiv pe numele unor rude: Chirica pe frate, iar Oprea pe mamă Primarul din Sinaia este acuzat de operațiuni financiare incompatibile cu funcția Mihai Chirica a construit pe Eurodesign Consulting SRL un ranch la Frasin, cu vila, biserica în curte și patru foișoare de sute de metri pătrați
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole