Arcadia Spitale si Centre Medicale
Dezvăluiri în cazul furtului tezaurului dacic: sistemul de protecție nu a funcționat, iar hoții au scăpat coiful (VIDEO)

Dezvăluiri în cazul furtului tezaurului dacic: sistemul de protecție nu a funcționat, iar hoții au scăpat coiful (VIDEO)

Ultima actualizare: 25 martie 2025Autor: Vizualizări: 126
Sistemul de Securitate al expoziției din Muzeul Drents nu a funcționat corespunzător în timpul furtului, iar hoții au încercat să sustragă și al doilea coif de aur expus în muzeu.

Informațiile au fost obținute de la directorul demis al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu. El susține că „dacă protecția cu fum ar fi funcționat corect, hoții nu ar fi putut face asta”.

Spațiul expozițional ar fi trebuit să fie umplut cu fum la câteva secunde după explozie, făcând imposibilă vizualizarea oricărui lucru, chiar și a propriilor mâini”, a declarat Ernest Oberländer-Târnoveanu, citat de publicația olandeză Het Dagblad van het Noorden.

„În Assen, dezvoltarea fumului a fost prea lentă. De ce nu a funcționat corect mecanismul?” La aproape două luni după furtul coifului și a brățărilor de aur, fostul director al Muzeului Național de Istorie din București încă are întrebări fără răspuns. „Ce nu înțeleg nici acum este: cum au putut vitrinele să se spargă atât de repede? De ce nu a funcționat corect mecanismul cu fum?”

Oberländer dezvăluie și detalii despre jaf: se pare că hoții au încercat să spargă și o a treia vitrină, care conținea un al doilea coif de aur, dar crăpătura a fost prea mică pentru a scoate obiectele.

Vitrina în care a fost expus coiful de aur din Coțofenești s-a spart după doar două lovituri de ciocan. Mai mult, imaginile de la fața locului arată că hoții au scăpat coiful de aur pe calea de evacuare, ceea ce poate însemna că acesta este deteriorat.

„Cred că se întâmplă multe în culise. Aceasta este o mare lovitură pentru Olanda. După acest incident, muzeele olandeze vor fi evitate ca ciuma”, crede Oberländer-Târnoveanu.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Doi români căutați de autoritățile germane și austriece, depistați în Vama Cenad

Contactați pentru o reacție la dezvăluirile fostului director, oficialii Muzeului Drents au declarat pentru Dagblad van het Noorden că, „în interesul anchetei, nu vor face declarații cu privire la circumstanțele furtului.”

În februarie 2025, polițiștii olandezi au un al patrulea suspect în cazul furtului tezaurului românesc de la Muzeul Drents. Este vorba despre un bărbat de 26 de ani din Heerhugowaard. Până în prezent, piesele tezaurului furat nu au fost recuperate.

Coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr., şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României, au fost furate în ianuarie 2025, din Muzeul Drents din localitatea olandeză Assen.

 

Sursa: Adevărul

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arcadia Spitale si Centre Medicale

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

REPORTERIS îți recomandă și ...
Momentul în care o rachetă rusească lovește în plin o clădire rezidențială din Kiev (VIDEO)
Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

REPORTERIS îți recomandă și ...
Crește numărul românilor care se duc să lupte în Ucraina, pe frontul din Harkov. Ce spun rușii care vor să-i captureze
Palas Iasi

Alte articole