
SUA – strategii pentru o intervenție militară în Coreea de Nord. Ce îi îngrijorează pe americani
Casa Albă analizează, în cadrul unei revizuiri a strategiei, posibilitatea unei schimbări a regimului de la Phenian sau a unei intervenţii militare cu scopul de a pune capăt ameninţării nucleare nord-coreene, potrivit unor surse citate în ediţia de miercuri de Wall Street Journal, relatează Fox News.
Preşedintele Donald Trump a luat măsuri pentru a-şi asigura aliaţii din regiune, îngrijoraţi de evoluţiile din Coreea de Nord, că nu va abandona acordurile care susţin de decenii politica americană în Asia.
În urma promisiunii lui Trump de a opri Phenianul să mai testeze vreodată vreo rachetă balistică şi în baza acestei revizuiri a strategiei, care datează de două săptîmâni, unii analişti se aşteaptă la o schimbare în politica americană.
Această revizuire are loc în contextul unor evenimente care au tensionat recent stabilitatea în regiune. Coreea de Nord a lansat luna trecută o rachetă balistică în Marea Japoniei, iar fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un a fost asasinat în Malaysia.
Oficiali chinezi şi nord-coreeni poartă negocieri la Beijing, în cadrul primei reuniuni la nivel înalt cunoscute din ultimul an, în contextul în care Beijingul şi-a redus recent importurile de cărbune din Coreea de Nord.
Oficiali americani au subliniat asupra eventualei dimensiuni militare a acestei strategii emergente, în cadrul unor discuţii cu aliaţi, potrivit unor persoane la curent cu aceste discuţii citate de ziar.
În cursul întâlnirii de două zile a premierului japonez Shinzo Abe cu Trump, în februarie, oficiali americani au declarat în mai multe rânduri că toate opţiunile sunt avute în vedere în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei din Coreea de Nord, potrivit unei surse la curent cu aceste discuţii.
Japonia a fost informată că aceste opţiuni includ posibilitatea unui atac militar american împotriva Coreei de Nord în cazul în care Phenianul se pregăteşte să testeze o rachetă de tip ICBM, a declarat această sursă.
Partea japoneză a catalogat acest scenariu ca „îngrijorător” potrivit sursei citate de WSJ.
(Sursa: digi24.ro)
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Preşedintele Donald Trump şi-a exprimat încrederea în consilierul său pe probleme de securitate naţională, Michael Waltz, într-un interviu acordat marţi postului NBC News, în contextul în care oficialul ar fi inclus din greşeală un jurnalist într-un grup privat de mesaje în care membri de rang înalt ai administraţiei au discutat despre loviturile aeriene din Yemen, ceea ce a constituit, în opinia multor analişti şi politicieni, o breşă gravă de securitate.
Articole pe subiecte simiare
Alte articole