fbpx
 
Marius Ionuț Rîpanu a dat lovitura în afaceri după noiembrie 2020 Marius Ionuț Rîpanu a dat lovitura în afaceri după noiembrie 2020

Bun pentru Consiliul Local! „Atârnătorul” Marius Rîpanu trăiește din contracte de sute de mii de lei cu primăriile PNL


Cimentarea la Putere a liberalilor, după alegerile din decembrie 2020, a coincis cu lovitura în afaceri pentru un tânăr membru PNL Iași din eșalonul doi - Marius Ionuț Rîpanu.
La 11 zile după scrutin, Rîpanu a semnat primul contract pe firma sa nou-înființată cu o instituție publică: o primărie liberală.
A urmat fondarea altei societăți și, pe ambele firme, zeci de contracte, în valoare totală de circa 225.000 de lei, mare parte din sumă de la instituții controlate de PNL.

Fost șef de cămin în Tudor, Rîpanu este cadru didactic la Tehnologia Construcțiilor de Mașini, membru al Asociației de Sudură din România și livrează ecusoane, plăcuțe indicatoare, felicitări, geci personalizate și colantează pereți.

Și-a demonstrat valoarea, așa că, de ieri, a avansat la funcția de consilier local al Municipiului Iași.

2020, anul-cheie

Încă un succes al vechilor filiere de influență din politica locală de pe traseul cămin studențesc/ligă studențească/firme care au contracte cu Statul/partid/spre victoria finală. Cel mai recent intrat în „club” se numește Marius Ionuț Rîpanu (37 de ani), fost politehnist/șef de cămin în campusul Tudor Vladimirescu, membru de ligă studențească, membru PNL din timpul „vechilor gărzi” Relu Fenechiu-Cristian Adomniței.

La începutul acestei săptămâni, profitând de demisia consilierului local Alin Andrieș, devenit secretar de stat, Rîpanu i-a luat locul, fiind următorul pe lista candidaților care fusese depusă, în 2020, la Biroul Electoral Județean pentru Consiliul Local Municipal Iași.

Rîpanu a ținut un mic discurs după ce a depus jurământul

Cel puțin până acum, este apogeul carierei de politician a lui Rîpanu care, până acum, deși a prestat cu hărnicie prin campaniile electorale, a prins pe linie de partid doar un loc într-un Consiliu de Administrație (2015) și altele, neeligibile, pe listele de candidați la parlamentarele sau pentru Consiliul Județean (2020). Pentru Consiliul Local al Municipiului Iași a ratat de puțin, fiind primul sub listă, dar, în final, a prins funcția după retragerea lui Andrieș.

57% din cifra de afaceri pe 2020, de la Ciortești și Aroneanu

Deși părea dezamăgitor, anul 2020 i-a adus și satisfacții liberalului ieșean, dar în alt domeniu. Acel an l-a propulsat pe tânărul șef de lucrări de la Tehnologia Construcțiilor de Mașini în prim-planul afacerilor.

Pe 4 noiembrie 2020, cu o lună înainte de alegerile parlamentare, el a înființat firma Moldavian Advertising SRL, cu sediul social în apartamentul familiei sale, situat în Tătărași. De atunci, la Registrul Comerțului societatea nu și-a înregistrat vreun punct de lucru.

Domeniul se anunța unul cu o concurență dură – activități ale agențiilor de publicitate. Cu toate acestea, la scurt timp, pe 17-18 decembrie, societatea a încheiat primele sale contracte – ambele cu două Primării conduse de colegi de partid: Ciortești (Alina Apostol) și Aroneanu (Benone Moruzi) cărora le-a furnizat produse/materiale informative. De la cele două instituții a încasat 54.255 lei, ceea ce, raportat la cifra de afaceri din acel an – 95.408 lei (doar lunile noiembrie-decembrie) a însemnat aproape 57%.

O mână de ajutor și de la Alexe

De atunci, lucrurile au mers din ce în ce mai bine, inclusiv datorită înmulțirii instituțiilor publice legate de PNL care au semnat contracte cu Moldavian Advertising SRL pentru ecusoane, sisteme de litere volumetrice, colantare pereți, furnizarea de plăcuțe indicatoare, servicii de tipărire și livrare etc.

În 2021, pe lista firmei lui Rîpanu au fost Primăriile Ciortești, Aroneanu și Balș (toate cu edili PNL), Muzeul Național al Literaturii Române (subordonat Consiliului Județean, președinte liberal), Complexul Național Muzeal Moldova (subordonat Ministerului Culturii, mare parte din acel an cu ministru PNL; Complexul a fost utilizat de liberalii ieșeni ca sursă pentru sinecuri după 2020) și chiar Consiliul Județean condus de Costel Alexe, mult timp șeful pe linie de partid al lui Rîpanu.

Alte contracte din 2021 au fost încheiate de Moldavian Advertising SRL cu Universitatea de Arte „George Enescu”. În total, din cifra de afaceri de 361.558 lei declarată în acel an, 110.432 lei (circa 30%) au provenit din contracte cu instituții publice.

2022: ascensiunea din bani publici continuă

Pentru 2022 încă nu au fost publicate rezultatele contabile ale firmelor, dar este probabil că Moldavian Advertising și-a depășit cifra din anul anterior de vreme ce, doar din contractele cu instituții publice, societatea a primit 180.826 lei (din nou de la Primăriile Balș, Ciortești, Consiliul Județean Iași, Complexul Național Muzeal Moldova, Muzeul Național al Literaturii Române, dar și de la Inspectoratul Școlar Județean Iași, cu șefie via PNL, Școala de Arte și Meserii din comuna Victoria, localitate cu edil PNL).

De anul trecut figurează și singurul contract Moldavian Advertising din afara județului Iași: 833 de lei de la Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu. Alte instituții de pe lista firmei lui Rîpanu au fost Universitatea pentru Științele Vieții din Iași, Colegiul I.C. Ștefănescu și Școala Gimnazială D.A. Strudza, și ultimele două din municipiul Iași.

Într-un articol publicat anul trecut, publicația 7Iasi.ro dezvăluia faptul că produsele de protocol livrate de Moldavian Advertising Consiliului Județean aveau prețuri umflate. Astfel, agendele și pixurile livrate ar fi avut prețuri duble față de cele de pe piață.

Patru primării, toate liberale

La jumătatea lui 2021, Rîpanu a fondat o firmă nouă - Moldavian Consulting & Design SRL cu același obiect de activitate ca precedenta și unic asociat persoana sa. Jumătatea de an pentru care sunt disponibile datele financiare indică un succes fulminat: profit net de 114.742 lei raportat la o cifră de afaceri de 195.553 lei. 59.678 lei (aproape 30%) provin tot din contracte ”tradiționale” semnate la Balș, Ciortești, Aroneanu, Muzeul Național al Literaturii, new entry fiind o altă primărie cu edil liberal: Plugari.

2022 a adus noii firme doar un singur contract public: 294 lei pentru un panou metalic personalizat livrat Universității Tehnice, cea la care Rîpanu este cadru didactic. La începutul acestui an, Rîpanu a ieșit din această firmă, cedând-o cumnatului său, Cosmin Ștefan Isari.

În total, în 2020 și 2021, cele două firme ale lui Rîpanu au avut un profit net de circa 360.000 de lei net. În aceeași perioadă, dintr-o cifră de afaceri totală de circa 650.000 d elei, circa o treime au provenit din contracte cu instituții publice, mare parte din siajul PNL.

Article image
20.000 de euro în patru luni nu e rău pentru o firmuliță de partid, din câteva contracte cu primăriile salvatoare. Marius Rîpanu e un soldat credincios al PNL, activ în campaniile electorale. Răsplata: din bani publici, imediat ce s-au terminat alegerile și liberalii au venit la Putere. Rîpanu n-a vrut să explice dacă are vreun angajat pe firmă sau e un simplu samsar care facturează și livrează. Mașinăria PNL de făcut bani...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 21 Aprilie 2021

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31